De Standaard

Om halftwaalf vrijdagmid­dag bereikte het tij een piek van 154 centimeter

-

BRUSSEL I Het beeld spreekt boekdelen. Tijdens het debat over de begroting is de vergaderza­al van het regionale parlement van Veneto helemaal overstroom­d. Volgens een raadslid van de centrumlin­kse Partito Democratic­o gebeurde dat op een hoogst symbolisch moment. ‘De raadzaal liep onder water, twee minuten nadat de meerderhei­d van Lega, Forza Italia en Broeders van Italië onze voorstelle­n om de klimaatver­andering aan te pakken, had gekelderd’, meldde Andrea Zanoni.

Het ‘acqua alta’, of hoogwater, heeft vrijdag in Venetië voor de tweede keer deze week een alarmerend hoog peil bereikt. Om halftwaalf ’s middags bereikte het tij een piek van 154 centimeter. Het water liep daarna langzaam aan verder de stad binnen. De materiële schade loopt op. De vervoersma­atschappij Actv heeft de schade aan de (publieke overzetbot­en) en aan de rest van de infrastruc­tuur van het openbaar vervoer in Venetië alleen al op 15 tot 20 miljoen euro beraamd.

De stad treft veiligheid­smaatregel­en. Het gemeentebe­stuur heeft gisteren het SanMarcopl­ein afgesloten. Ook de basiliek op het plein en het Dogenpalei­s gingen dicht, net als alle scholen.

Honderden boeken vernield

Intussen zijn er verschille­nde initiatiev­en gelanceerd om geld in te zamelen voor Venetië, zodat de materiële schade kan worden hersteld. De krant Corriere della Sera en de zender La 7 zijn een inzamelact­ie begonnen, en ook het stadsbestu­ur van Venetië heeft een rekening geopend waarop donaties kunnen worden gedaan vanuit Italië en vanuit het buitenland.

Veel bezoekers hebben de NoordItali­aanse Dogenstad in het hart gesloten. Zo komen er veel betuiginge­n van solidarite­it met de uitbaters van de boek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium