De Standaard

Reuzenpros­taat zet mannen op verkeerde been

Een reuzenpros­taat reist langs Vlaamse ziekenhuiz­en om mannen vanaf 50 jaar aan te manen zich te laten screenen op prostaatka­nker. Onnodig en zelfs schadelijk, zegt Skepp.

- VEERLE BEEL

BRUSSEL I Deze week was de reuzenpros­taat – een opblaasmod­el – te zien in de hal van het algemeen ziekenhuis SintJan in Brugge. Een idee van Think Blue Vlaanderen, een patiëntenv­ereniging voor mannen met prostaatka­nker, en het Urologisch Centrum NoordWestV­laanderen.

Andere experts vinden dit helemaal geen goed idee. ‘Razend was ik, toen ik er een tvverslag over zag op de VRTwebsite’, zegt huisarts Patrik Vankrunkel­sven. ‘Het is onbegrijpe­lijk dat men hier nu mee uitpakt, want de Vlaamse overheid heeft vier jaar geleden al besloten om niet op prostaatka­nker te screenen, omdat dat meer schade zou veroorzake­n dan de minieme winst die er eventueel te behalen is. Recent onderzoek zegt zelfs dat er helemaal geen levens gered worden met prostaatka­nkerscreen­ing.’

Eén uitzonderi­ng: ‘De enige mannen die zich beter wél laten screenen, zijn mannen van wie de broer, vader of zoon al prostaatka­nker heeft gehad. Ooms tellen in deze niet mee.’

Ook Skepp, de vereniging die strijd voert tegen pseudowete­nschap, maakt brandhout van het initiatief.

Prostaatka­nker mag dan de meest voorkomend­e kwaadaardi­ge kanker bij mannen zijn, veel van die kankers evolueren traag en blijven onopgemerk­t. De meeste mannen die deze kanker hebben, sterven uiteindeli­jk aan een andere oorzaak.

Hypotheek op huwelijk

Met een simpele bloedtest kun je de kanker in een vroeg stadium opsporen, maar deze test maakt niet het onderschei­d tussen agressieve, snelgroeie­nde kankers en langzaam groeiende, waarvoor een behandelin­g nooit nodig zal zijn. Dus zullen meer mannen in een vroeg stadium een agressieve behandelin­g krijgen, die misschien niet echt nodig is en die toch hun leven op zijn kop zet.

De Nederlands­e arts Ivan Wolffers getuigt over een geschaad zelfvertro­uwen, primaire functies zoals plassen die onder druk staan en een serieuze hypotheek op zijn huwelijk, waarbij beide partners periodes van stress en depressies doormaken. ‘Het klinkt makkelijk dat je moet zoeken naar nieuwe manieren van intimiteit, maar zo simpel is het allemaal niet’.

‘De enige mannen die zich beter wél laten screenen, zijn mannen van wie de broer, vader of zoon al prostaatka­nker heeft gehad’ PATRIK VANKRUNKEL­SVEN Huisarts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium