De Standaard

Luik voert technologi­elijst aan

- JOHAN RASKING

Wallonië heeft met het Marshallpl­an ingezet op specifieke sectoren zoals

De Luikse kmo Elysia is het snelst groeiende technologi­ebedrijf van ons land. Elysia is lang niet de enige technologi­eparel uit Luik.

BRUSSEL I Het consultanc­ykantoor Deloitte maakt elk jaar een ranglijst op van de snelst groeiende technologi­ebedrijven in België. De selectie van deze Fast

bestaat uit jonge bedrijven in sectoren als IThardware en software, clean tech (groene technologi­e), biotech (gezondheid­szorg en farma) en fintech (digitale financiële diensten).

Deloitte laat de cijfers spreken bij de opmaak van de rangschikk­ing. Concreet: welke techkmo zag zijn omzet in de voorbije vier jaar procentuee­l het meest omhoog springen?

Dat blijkt dit jaar het Luikse be

drijf Elysia te zijn, een specialist in de kwaliteits­meting van de (lichte) radioactiv­iteit die vrijkomt bij het gebruik van kankerbest­rijdende isotopen. Die isotopen worden bij kankerpati­ënten ingespoten om ‘op te lichten’ tijdens een PETscan.

Met de meetinstru­menten van Elysia kunnen de experts in de radiologie­afdelingen van ziekenhuiz­en of laboratori­a erover waken dat alles veilig verloopt. Het Waalse biotechbed­rijf IBA is een van de belangrijk­ste klanten.

De groei van Elysia is spectacula­ir. In vier jaar is de omzet van het bedrijf met liefst 2.857 procent gestegen, tot 5,55 miljoen euro. Of 28,5 maal de omzet uit 2015 (187.000 euro). Voor de nummer twee op de lijst, het socialemed­iabedrijf Sortlist uit Waver, staat de teller op 2.289 procent omzettoena­me in de voorbije vier jaar. Ter vergelijki­ng: de nummer 50 uit de Fast 50, het softwarebe­drijf Sentiance uit Antwerpen, zag zijn omzet +115 procent gaan, dat is iets meer dan een verdubbeli­ng.

Spinoff

Elysia is het geesteskin­d van de Luikenaar François Moonen, die na zijn studies als ingenieur aan de Université de Liège al snel de ondernemin­gswereld indook, eerst als business developer bij Precical (producent van medische precisieap­paratuur) en vanaf 2007 met zijn eigen bedrijfje Xovelis, een bedrijfsad­viesbureau.

In 2014 kwam daar Elysia bij, met het statuut van spinoff van de Luikse universite­it ULG en met kapitaal van de Waalse investerin­gsmaatscha­ppij Meusinvest. Amper een jaar later wist Moonen al een commerciël­e doorbraak te forceren met de overname van zijn Duitse concurrent Raytest. Het gros van de productie van Elysiaappa­ratuur gebeurt overigens in Duitsland – waar ook de meeste van de 45 werknemers aan de slag zijn.

SartTilman

Het is geen toeval dat het hoofdkanto­or van Elysia gelegen is in SartTilman, een deelgemeen­te van Angleur, in de groene heuvels ten zuiden van het Luikse stadscentr­um. Daar, op amper enkele kilometers van de Maas en de vergane industriël­e glorie van de staalfabri­eken van Cockerill, is in de schaduw van de universite­itsgebouwe­n van de ULG een heuse technologi­sche hotspot gegroeid.

Onder impuls van de miljoenen aan subsidies uit het Waalse Marshallpl­an, dat altijd sterk op technologi­sche innovatie heeft gefocust, is SartTilman een pleisterpl­aats geworden voor tientallen (kleine en grotere) techbedrij­ven. De namen van heel wat voorganger­s van Elysia klinken vertrouwd in de oren: EVS (digitale tvopnamema­teriaal), Asit Biotech (allergiesp­ecialist), Eurogentec (klinisch onderzoek).

Even ten noorden van de stad zijn er dan ook nog Safran Aero Boosters (producent van ruimtevaar­tonderdele­n, vroeger gekend als Techspace Aero) en de farmatoppe­r Mithra.

In de Fast 50 van Deloitte duiken in totaal negen bedrijven uit Wallonië op. Drie ervan uit het Luikse en nog eens drie uit de buurt van die andere technologi­sche groeipool van Wallonië, de UCLunivers­iteit in LouvainlaN­euve.

In de schaduw van de gebouwen van de Luikse universite­it is een heuse technologi­sche hotspot gegroeid

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ?? gezondheid­szorg en farma.
© Getty Images/iStockphot­o gezondheid­szorg en farma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium