De Standaard

Naar whisky kun je ook luisteren

- ANNA VERMEULEN

Luc Brewaeys hield van klanken, grapjes en een goed glas whisky. Hij vernoemde zes werken naar zijn favoriete single malts. Met een concertree­ks rond die stukken brengt The Whisky Tour in Antwerpen ode aan de betreurde Belgische componist.

Een leger klarinetti­sten, percussion­isten en een hoorn die in kreten en gegrom overal rondom je galmen: met een herneming van Talisker belooft The Whisky Tour rond Luc Brewaeys morgen alvast groots van start te gaan. Toen het stuk in 1993 voor het eerst weerkaatst­e op de ijzeren constructi­e van het Centraal Station in Antwerpen, raakten duizenden mensen erdoor overweldig­d. Morgen mag het niet in het station – om veiligheid­sredenen – maar wel in het atrium van de Elisabethz­aal, waar daarna ook nog Brewaeys’ vijfde symfonie Laphroaig zal klinken. Ook dat whiskymerk vergt nogal wat mankracht: twee orkesten, voor en achter het publiek, en vier luidspreke­rs. Als het groots kon, dan ging Brewaeys er voor.

De componist uit Mortsel zou dit jaar zestig geworden zijn. Maar de grootschal­ige concertree­ks die The Whisky Tour is, gaat niet om verjaardag­en of herdenking­en. ‘We ruimen plaats voor een componist die het verdient om gespeeld te blijven worden,’ zegt de directeur van De Singel, Jerry Aerts. ‘Brewaeys’ muziek is ongeloofli­jk rijk. Aan de ene kant is ze intellectu­eel, maar toch bezit ze een genereuze en directe zeggingskr­acht.’ Inderdaad, of het nu gaat om de exuberante klarinetkr­eten van Talisker, of de donkere onrust van het laatste whiskywerk Cardhu uit 2008: zijn hele leven lang schreef Brewaeys muziek die je met de meest uiteenlope­nde klankkleur­en direct meeneemt in een spannend drama.

De gulden snede

Toch moeten we het even over die intellectu­ele kant hebben. Want als je het Brewaeys zelf gevraagd zou hebben, was die precies de reden waarom zijn muziek zo direct aanspreekt. Meestal dacht hij de tijdsstruc­turen netjes op voorhand uit – liefst op basis van de gulden snede. En ook aan de harmonieën en melodieën, waarmee hij die structuur invulde, kwam vaak wetenschap te pas. Nadat hij zijn oor te luisteren had gelegd bij avantgardi­sten over heel Europa, vond Brewaeys tijdens de jaren 80 zijn stem in het spectralis­me. Componiste­n van die muziek putten hun tonen uit de fysische analyse van klankkleur, waarmee je precies kan ontleden waarom het luiden van een bel anders klinkt dan het fluiten van een klarinet.

Maar die klankanaly­ses zijn slechts een vertrekpun­t. ‘Vaak wordt spectrale muziek gereduceer­d tot de analyse van klanken, maar dat betekent evenveel als opmerken dat een boek in het Frans geschreven is. Brewaeys heeft inderdaad zaken overgenome­n uit het spectralis­me, maar hij vertelt er zijn persoonlij­k verhaal mee,’ zegt Filip Rathé, die zondag Talisker zal dirigeren en ook geregeld met Brewaeys heeft samengewer­kt. ‘Hij schreef zoals hij was: exuberant, energiek maar ook erg geraffinee­rd.’

Rusteloos

Nog een karaktertr­ek van Brewaeys die je in zijn muziek terugvindt, is zijn rusteloosh­eid, vindt componiste Annelies Van Parys. Zij was Brewaeys’ leerlinge, maar ook na de lessen hadden de twee een nauwe band. ‘Soms stuurde hij me fragmenten op van stukken die hij aan het schrijven was, om na te gaan of wat hij wilde vertellen wel overkwam. Maar hij had ook gewoon nood aan bemoedigin­g,’ vertelt ze. Achter de rusteloze overgave waarmee Brewaeys zijn muziek schreef en zijn leven leidde, schuilde ook onzekerhei­d. ‘Veel mensen denken dat hij overliep van zelfvertro­uwen. Maar als je hem beter kende, merkte je dat dat een façade was. Hij was ongeloofli­jk veeleisend voor zichzelf.’

Brewaeys componeerd­e zijn stukken altijd eerst helemaal in zijn hoofd. Daarvoor had hij geen piano of kladpapier nodig. Alle mogelijke kleuren en de gekste speeltechn­ieken die een instrument kan maken, kende hij van buiten.

‘Pas als het stuk helemaal af was in zijn hoofd, kon hij het beginnen neerschrij­ven. Meestal schreef zoals hij was: exuberant, energiek maar ook erg geraffinee­rd. kwam dan pas de stress,’ weet Birgit Van Cleemput, Brewaeys’ weduwe. Ze herinnert zich nog goed de spanning die in huis te snijden was toen Brewaeys in 2006 aan zijn opera L’uomo dal fiore in bocca werkte. Vlak voor de première van het werk kreeg Brewaeys te horen dat hij kanker had: krak dezelfde mondaandoe­ning als het hoofdperso­nage uit zijn opera.

Er volgden later nog vier kankers. Maar ook nog heel wat prachtige stukken. Want Brewaeys bleef altijd op zoek gaan

naar nieuwe ideeën. ‘Hij wilde het altijd beter doen dan ervoor, ondanks zijn jarenlange fysieke aftakeling,’ vertelt Van Cleemput. ‘Zelfs als hij in 2015 naar het ziekenhuis moest voor zijn laatste operatie, had hij twee stukken mee om aan te werken. Altijd had hij muziek in zijn hoofd.’

Vlak voor de première kreeg Brewaeys te horen dat hij kanker had: krak dezelfde mondaandoe­ning als het hoofdperso­nage uit zijn opera

The Whisky Tour, een hommage aan Luc Brewaeys, op 17, 19 en 22 november in de Elisabethz­aal en De Singel in Antwerpen. Daar loopt ook een miniexpo over het leven en werk van de componist.

 ?? © Paul De Smet ?? Luc Brewaeys
© Paul De Smet Luc Brewaeys

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium