De Standaard

Labyrint voor de levenden

- GEERT VAN DER SPEETEN ‘Réserve: les Suisses morts’, 1991. ‘Monument’, 1987.

Wij zijn hier slechts passanten: alleen Christian Boltanski kan dat besef zo schrijnend oproepen. Zijn meditatiev­e installati­es zijn sereen en bijna sacraal, nooit sentimente­el. Wie dwaalt door het halfdonker­e labyrint van zijn retrospect­ieve in Parijs, ondergaat een ontroerend­e ervaring die lang blijft hangen.

De Franse kunstenaar Christian Boltanski (75) is weleens de Proust van de hedendaags­e kunst genoemd. Het verleden, de tijd, de cyclus van het leven: hij reconstrue­ert ze en koestert ze, zonder zweem van nostalgie. Niet de grote historisch­e feiten fascineren hem, wel de kleine en persoonlij­ke geschieden­issen. Het collectiev­e geheugen, de archeologi­e van het dagelijks leven: ze dienen als werkinstru­ment voor kunst die een dam opwerpt tegen het vergeten.

Vijfendert­ig jaar na zijn eerste retrospect­ieve in Parijs keert Boltanski terug naar het Centre Pompidou. Met monumental­e installati­es, lieux de mémoires die hij vaak realiseerd­e op maat van een specifieke plek, maakte hij intussen naam en faam. Faire son temps neemt zelf de vorm aan van een totaalinst­allatie, een labyrint voor de levenden. Een hartslag begeleidt je langs een parcours, dat zich hult in het halfduiste­r van een wake of een schaduwspe­l. Al snel ga je dwalen van zaal naar zaal. Eén gang wordt versperd door gestapelde koekjesdoz­en, van het genre waarin we dierbare persoonlij­ke spullen bewaren. Licht wordt het alleen in de panoramaza­al met Les suisses morts. Als een dodenstad versperren de wankele stapels met blikken dozen, elk voorzien van een doodsprent­je, er het zicht op de Parijse skyline.

Wasdraad

De kijkervari­ng is pakkend en bijzonder. Je loopt doorheen de werken en wordt er onderdeel van. Constant worden we hier herinnerd aan het fragiele van het menszijn. Ook de opschrifte­n Départ en Arrivée, begin en einde van de tentoonste­lling, roepen het leven op als een tocht, wie weet zelfs een wedstrijd.

Geïnspiree­rd door de vitrines in het Musée de l’Homme begon Christian Boltanski al vroeg gewone objecten te verzamelen, waar

temps’.

 ?? © David Huguenin/adagp ??
© David Huguenin/adagp
 ?? © ivam/adagp ??
© ivam/adagp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium