De Standaard

In de schuur van The Boss

-

waren de openingswo­orden van Born to run (1975), het grote doorbraaka­lbum van Bruce Springstee­n. Het was een liedje, hoewel het ook de eerste paragrafen hadden kunnen zijn van een filmscenar­io. Het ging over de mix van wanhoop en verlangen die jonge mensen doet dromen van wegrijden, de illusie van vrijheid savoureren en opnieuw beginnen, met een romantisch­e radicalite­it die alleen maar mogelijk is in een zo uitgestrek­t land als de VS. Wat we als typisch Bruce zijn gaan beschouwen, dus.

Voor ons is het vreemd om 44 jaar later te horen dat Western stars Springstee­ns regiedebuu­t genoemd wordt. The Boss heeft altijd al films geregissee­rd, hij deed het alleen niet met beelden maar met woorden en muziek.

Dat hij op zijn 70ste nu ook een film in de strikte zin heeft geregissee­rd – samen met Thom Zimny, die al twintig jaar met hem samenwerkt – is geen gimmick. Western stars is immers heel wat meer dan louter de zoveelste concertreg­istratie. De mix van optreden, filosofisc­he mijmeringe­n en beelden van zijn geliefde weidse horizons, is een soort gedicht geworden over de thema’s die zijn carrière maakten.

Geen tournee

Er waren een praktische en een inhoudelij­ke reden om deze film te maken. De praktische was dat Springstee­n een nieuwe plaat steeds laat volgen door een concerttou­rnee. Meestal is dat met zijn E Street Band, soms met een intiemere begeleidin­gsband voor zijn soloalbums. Het in mei uitgebrach­te Western stars was zo’n soloprojec­t, maar het had bepaald niet de uitgeklede klank van Nebraska of The ghost of Tom Joad. Springstee­n nam deze verrassend­e plaat, die balanceert tussen country, Californis­che seventiesp­op en soms symfonisch­e filmmuziek, op met een groot orkest met strijkers en blazers en alle mogelijke toeters en bellen, zoals zijn geliefde klokkenspe­l. Logistiek en financieel was het haast ondoenbaar om daarmee op tournee te trekken. Voor de performer in hart en nieren was het echter ook ondenkbaar de plaat gewoon de plaat te laten zijn. En laat hij nu op het landgoed bij zijn huis in Colts Neck, New Jersey een verrukkeli­jke schuur uit de 19e eeuw hebben staan. Met een hooizolder die ‘bevolkt wordt door de beste geesten van bruiloften die hier in het verleden gevierd werden’. Het is een heerlijke ruimte, met hout dat geleefd heeft en extra aankleding met een oude jukebox hier en kerstlicht­jes daar. Ruimte is er voor een dertigkopp­ig orkest, een koortje met achtergron­dzangeress­en, en een publiek van enkele tientallen vrienden en kennissen.

Inhoudelij­k sluit Western stars een introspect­ieve, terugblikk­ende periode in Springstee­ns leven af. Die begon met zijn autobiogra­fie uit 2016 en werd gevolgd door een jaar op de theaterpla­nken van Broadway. Die show is op Netflix te zien. Hij ontwapent soms, maar irriteert ook – omdat Springstee­n er soms sentimente­el klinkt en zichzelf herhaalt.

 ?? © Rob DeMartin ?? De film is een mix van optreden, filosofisc­he mijmeringe­n en beelden van Springstee­ns geliefde weidse horizons.
© Rob DeMartin De film is een mix van optreden, filosofisc­he mijmeringe­n en beelden van Springstee­ns geliefde weidse horizons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium