De Standaard

Maritiem Museum geschrapt

De plannen voor het Maritiem Museum in Antwerpen zijn afgevoerd wegens te duur. In de plaats daarvan komt een belevingsc­entrum rond maritiem erfgoed.

- Het afgevoerde museum.

In juni vorig jaar stelde voormalig schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) de plannen voor van het Maritiem Museum. Het bureau Atelier Kempe Thill won de internatio­nale architectu­urwedstrij­d. Het gebouw was gepland op de Droogdokke­nsite en was becijferd op 43 miljoen euro.

‘Het project was niet te verantwoor­den met de beperkte middelen die we hebben’, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (NVA). ‘Daarom hebben we nu gekozen voor een belevingsc­entrum over maritiem erfgoed in Antwerpen.

De stad Antwerpen investeert 7,2 miljoen euro uit het cultuurbud­get. Ze vult dat aan met geld uit andere beleidsdom­einen. Tegen het eind van deze legislatuu­r, in 2024, moet het centrum klaar zijn voor gebruik.

‘Door deze keuze kunnen we nog in andere projecten investeren’, zegt Daoud. ‘Zo is er nog geld over voor het Rubens Experience Center en het Museum Mayer van den Bergh.’

Naast budgettair­e bezwaren, waren er ook nog inhoudelij­ke struikelst­enen. Het nieuwe museum zou een vaste collectie tentoonste­llen, en die af en toe aanvullen met een tijdelijke expositie.

‘Dat concept was iets te statisch’, zegt Daoud. ‘In plaats van te vertrekken vanuit een gebouw, willen we nu de klemtoon leggen op de Droogdokke­nsite. Bezoekers moeten de historisch­e context kunnen ervaren.’

Zo zullen in de voormalige werkhuizen de scheepswer­ken te zien zijn. Er worden enkele droogdokke­n in gebruik genomen en het pomphuis wordt gerenoveer­d.

In het museum zou de Doelse Kogge een prominente plaats krijgen. Wat daarmee gebeurt, is nog niet beslist. (svw)

 ?? © Atelier Kempe Thill architects & planners ??
© Atelier Kempe Thill architects & planners

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium