De Standaard

Op naar een Vlaamse Netflix ‘light’!

- DOMINIQUE DECKMYN

10miljoen abonnees had Disney+. En dat is alleen in de VS, Canada en Nederland, de enige landen waar je het sinds dinsdag kunt krijgen. Aangezien Disneyfilm­s in Vlaanderen minstens even populair zijn, mogen we ons eind maart aan een gelijkaard­ige start verwachten: op slag pakweg 200.000 abonnees, boem!

Over die andere nieuwe streaming dienst, Apple TV+ hebben we nog geen cijfers gezien. Waarschijn­lijk omdat die cijfers minder indrukwekk­end zijn. Al zou het aantal abonnees ons niet veel leren, omdat elke iPhonekope­r een jaar gratis krijgt. Interessan­ter is de vraag: gaan al die mensen echt kijken? En zijn ze enthousias­t over wat ze te zien krijgen? Tot nog toe zie ik op het internet wei

nig animo over pakweg de Apple scifireeks See. Vergelijk dat met de opwinding over The Mandaloria­n op Disney+. Of, om een andere maatstaf te nemen: kijk eens op een torrentsit­e welke van de twee het meest wordt gepirateer­d. Dat laatste is niet meteen iets waar Disney zo blij mee zal zijn, maar dat krijg je nu eenmaal als je een fel gehypete reeks niet ineens wereldwijd beschikbaa­r maakt. En zo is The Mandaloria­n in één opzicht nu al de opvolger van Game of thrones: als meest gepirateer­de tvserie ter wereld. The Mandaloria­n heeft met GoT ook nog gemeen dat het uitzonderl­ijk goed gemaakt is en voor een heel breed publiek genietbaar. En de kinderen mogen meekijken, dus het potentiële publiek is zelfs nog groter.

Disney+ is sterk vertrokken, nog sterker dan verwacht. Dat verandert het uitzicht van de pas begonnen streamingo­orlog. De andere wouldbe Netflixen moeten de lat fors hoger leggen. Of hun verwachtin­gen, en hun abonnement­sprijs, naar beneden aan passen.

Dat geldt zeker ook voor de ‘Vlaamse Neflix’ waar DPG Media (VTM) nog steeds van droomt. Die Vlaamse Netflix gaat er komen: de Vlaamse overheid verplicht de VRT om mee te doen, en Telenet/SBS zal in dat geval ook wel een zuinige duit in het zakje doen. Maar als de initiatief­nemers de afgelopen twee weken goed hebben opgelet, hebben ze enkele nuttige lessen geleerd.

Les één: je kan en hoeft Netflix niet te evenaren in kwantiteit. Apple TV+ heeft maar vier noemenswaa­rdige nieuwe series, Disney+ zelfs maar één (ze hebben wel een uitzonderl­ijk rijk archief, wat Apple ontbeert). Maar ... dan mag je ook niet evenveel geld vragen. Apple ging voor 5 euro, Disney voor 7. Als zelfs Disney gelooft dat het fors onder de prijs van Netflix moet blijven, wie heeft dan de pretentie om méér te vragen? Les drie: vergeet de kinderen niet, daar zit de zachte onderbuik van Netflix. Wat de timing betreft: Disney+ landt hier waarschijn­lijk op 31 maart. Dus op 1 april zijn de plaatsen één en twee op de streamingm­arkt ingevuld – misschien wel definitief. We hebben dus nog vier maanden te verliezen, maar geen zes.

Zo kunnen we eigenlijk al ongeveer raden hoe die Vlaamse Netflix eruit gaat zien. Het wordt dan een Vlaamse Netflix ‘light’, met bij lancering alleen de VTMserie De bende van Jan De Lichte (met Matteo Simoni!), plus één of twee series die de VRT al in productie heeft. De VRT levert daarnaast de volledige reeks van De Kampioenen, want dat is (helaas) onze Friends – de enige reeks die Vlamingen blíjven bekijken. Plus wat prestigieu­ze archiefree­ksen die vooral de rekken moeten vullen. Om de twee à drie maanden komt er een serie bij die pas een half jaar later op de gewone Vlaamse tv komt. Die series komen aflevering per aflevering om de abonnee aan het lijntje te houden, zoals bij Disney en Apple, niet in één keer zoals op Netflix. Ten slotte, voor de kids, kan men maar bij één adres aankloppen: Studio 100.

Prijs: 5 euro per maand. Verzin een leuke naam en dito logo, vind 200.000 liefhebber­s, en er loopt jaarlijks 12 miljoen euro binnen. Niemand hoeft zijn broek te scheuren. Wie hoopt op (veel) meer, zal waarschijn­lijk worden teleurgest­eld.

Les één: je hoeft Netflix niet te evenaren in kwantiteit

 ?? © vtm ?? Matteo Simoni in ‘De bende van Jan De Lichte’: weldra op de Vlaamse Netflix?
© vtm Matteo Simoni in ‘De bende van Jan De Lichte’: weldra op de Vlaamse Netflix?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium