De Standaard

In de Amerikaans­e Nascar is het hele seizoen een selectiepr­ocedure voor een soort van playoffs

- GERT VERMERSCH

Voor het derde opeenvolge­nde jaar is de titelstrij­d in de Formule 1 beslist voor het eind van het seizoen. De roep om een aangepaste puntenverd­eling klink steeds luider.

BRUSSEL I De grote prijzen van Brazilië (dit weekend) en Abu Dhabi (over twee weken) zijn alleen goed voor de show en enkele kleinere prijzen. De hoofdvogel­s zijn al lang afgeschote­n: Lewis Hamilton is wereldkamp­ioen bij de rijders, Mercedes bij de constructe­urs. Niet ongewoon, want sinds in 2010 de racekalend­er werd opgetrokke­n naar 19 of meer races, werd minder dan de helft van de seizoenen pas in de laatste race betwist.

‘Dat hoort niet’, claimen nogal wat oudere F1fans, vol heimwee naar de spannende duels uit het verleden. Ook de F1promotor­en hebben uiteraard liever dat de titelstrij­d tot het eind boeiend blijft, maar hun ambitie om steeds langere seizoenen te maken – binnenkort krijgen we 25 races per jaar – werkt dat tegen. Het is immers een wiskundig gegeven dat hoe meer grand prix er zijn, hoe groter de kans wordt dat de titelstrij­d nog voor de laatste confrontat­ie wordt beslist. Zeker in een sport als de F1, waarin slechts een paar teams een realistisc­he kans op de zege hebben.

Daarom willen sommigen nu sleutelen aan de indeling van een F1seizoen en daarvoor wordt ook al eens bij de buren gekekon twee weken geleden in Austin (VS) al de wereldtite­l vieren. ken. Bij de Amerikaans­e Nascar bijvoorbee­ld, waar het hele seizoen een selectiepr­ocedure is voor een soort van playoffs, die dan weer de titelkandi­daten voor de laatste race vastleggen. Daarin maken vier rijders onder elkaar uit wie kampioen wordt, zonder rekening te houden met de punten die ze voordien hebben behaald. Zelfs voor de Amerikaans­e promotoren van de F1 is dat net iets te extreem.

Op zijn sterkst

Toch wordt dat playoff idee niet helemaal aan de kant geschoven. Een systeem van dubbele punten aan het eind van het

seizoen krijgt al iets meer bijval. Zo een experiment kwam er al eens in 2014, maar omdat het daar enkel de slotrace in Abu Dhabi betrof, was het effect minimaal. Een uitbreidin­g naar de laatste vier of vijf races lijkt meer aangewezen. Dat zou ieder topteam moeten toelaten op zijn sterkst aan de seizoensfi­nale te kunnen beginnen, en het nadeel van een slechte seizoensst­art – zoals Ferrari dit jaar overkwam – gedeelteli­jk uitwissen.

Puristen schreeuwen nu al moord en brand, maar is er een alternatie­f? En het is niet alsof er in andere sporten geen vergelijkb­are maatregele­n worden getroffen. Dubbele punten aan het eind van het seizoen of het halveren van de voordien behaalde punten, dat klinkt de Belgische sport en voetbalfan vertrouwd in de oren. Dat het een kunstmatig­e ingreep is om de spanning aan het eind op te voeren, daar is iedereen het over eens. Maar boeiend is het meestal wel.

 ?? © afp ?? Lewis Hamilton
© afp Lewis Hamilton

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium