De Standaard

Kloppgeest

- FILIP JOOS

Zijn woordspeli­ngen met VAR goedkoop of niet? Bij ons in Bel gië leiden de ‘VARschrikk­elijke beslissing­en’ en co. al tot ogenrollen bij de toehoorder (al heeft nog niemand Michel Preud’homme of een zij ner collega’s hier te lande ‘VARongelij­kt’ genoemd, tijd om daar veranderin­g in te brengen). Maar over het Kanaal, in de Premier League, is de VAR pas dit seizoen geïntroduc­eerd, en gaan de tabloids helemaal loos. ‘Title race VAR from over yet’, bloklet terde een krant, en dat klopt natuurlijk, al heeft Liverpool na zondag negen punten voorsprong op Manchester City.

LiverpoolC­ity was een propaganda­wedstrijd, van een niveau waar anno 2019 geen BarcelonaR­eal aan kan tippen (over BayernDort­mund zwijgen we zedig, die lieten een dag eerder zien hoe schrikbare­nd groot de kloof tussen Bundesliga en Premier League is).

The Times kwam terug op het woe dende lamento van Citycoach Pep Guardiola: ‘It’s gone a bit Basil Fawlty for angry Guardiola.’ Ook al was het in hotel Fawlty Towers het hulpe loze hulpje Manuel dat from Barcelona kwam, toch klopt die krantenkop: Guardiola’s woede over de VAR was zo geëxalteer­d en cartoonesk dat John Cleese er nog wat van kan leren.

Ergens midden in het wedstrijdv­er slag vroeg de journalist zich ook af of Kevin De Bruyne niet wat overgewich­t met zich meetorste – geen idee, hij had vooral overwicht, op de match – maar tussen al de fallout van een sublieme partij voetbal, was ook plaats voor een kolom over het Engel se nationale dameselfta­l. Dat had op Wembley een interland tegen Duitsland verloren, de vijfde nederlaag in zes wedstrijde­n voor de Leeuwinnen (als de dieren ooit centen gaan eisen voor sportploeg­en en naties die hun soortnaam gebruiken, zullen begrotings­tekorten pas echt oplopen).

De Engelse bondscoach Phil Neville moet vrezen voor zijn job, het stond er onomwonden. Dat is fantastisc­h nieuws voor het damesvoetb­al. Niks tegen Neville, maar een beter bewijs voor de emancipati­e van de sport is er niet: een coach die niet presteert, vliegt, ook bij de meisjes. Het damesvoetb­al is niet langer de zachte sector, de meiden vallen niet langer in katzwijm omdat hun coach nog met David Beckham (de man wiens poster hun meisjeskam­er sierde, zeker na de film Bend it like Beckham) de kleedkamer heeft gedeeld. Neen, hij moet

Jürgen Klopp (l.) overtroeft voorlopig Pep Guardiola. resultaten behalen, anders ligt hij eruit.

Blijkbaar eist Neville van zijn speelsters dat ze verzorgd uitvoetbal­len, en had dat in die laatste interland groteske gevolgen: de Duitse meisjes joegen de Engelse voortduren­d in de fout, en wonnen zo kinderlijk eenvoudig. ‘Ja maar, dit is ons DNA’, verdedigde de Engelse bondscoach zich, ‘zo willen we voetballen, zo wil ook Gareth Southgate dat de mannen spelen.’

Interessan­t, omdat ‘DNA’ en ‘willen’ twee begrippen zijn die haaks op elkaar staan. DNA zit in je genen, is wat je van je voorouders hebt meegekrege­n, een oeroude leidraad in lichaam en geest, waarnaar je instinctma­tig handelt: je hebt niks te willen, noem het onweerstaa­nbare drang. Uit Nevilles woorden blijkt dat hij DNA wil opleggen aan zijn speelsters. Dat is per definitie onmogelijk.

En zo zitten we weer bij Klopp en Guardiola, coaches van de falanxen Liverpool en City. Guardiola is de puppetmast­er, de man die zijn spelers impregneer­t met strikte ideeën over hoe voetbal moet worden gespeeld, en daar het liefst kunst uit puurt. Zijn ploegen bedwelmen, om dan toe te slaan, met een steekpass en een plotse versnellin­g, vaak in de korte ruimte, omdat de tegenstand­er bij zoveel dwingend balbezit in zijn schulp is gekropen.

Klopp heeft ook spelers uit alle windstreke­n onder zijn hoede, maar zijn stijl is wel nog verankerd in wat het echte DNA van het Engelse voetbal was: kickandrus­h. Een hypermoder­ne variant ervan, zeker, een streling voor het oog, niet zoals vroeger met een paar tandeloze spitsen die tig luchtduels per wedstrijd uitvechten, neen, de kick wordt mondjesmaa­t en oordeelkun­dig gehanteerd. Maar de rush is alomtegenw­oordig: op het veld, waar alles in overdrive gebeurt, en het liefst in grote ruimtes, die Klopps spelers spoorslags overbrugge­n, maar ook ernaast: waar City vaak eerst bedwelmt en dus verdooft, veroorzaak­t Liverpool a rush of blood in the head bij wie toekijkt – je krijgt een kick van hun rushes.

Adembeneme­nd zijn de backs. Guardiola is de uitvinder van de inverted wing backs, vleugelver­dedigers die centraal op het middenveld opereren om daar numerieke meerderhei­d te creëren (Kompany kopieerde dit principe bij Anderlecht), terwijl bij Klopp de twee backs, Andrew Robertson en Trent AlexanderA­rnold, misschien wel de spectacula­irste spelers van het team zijn, er voortduren­d overheen knallen, een geweldige voorzet in huis hebben, en vorig seizoen elk meer dan tien assists afleverden, rechtsacht­er AlexanderA­rnold kreeg met twaalf stuks zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records.

Het is op zich een oud recept, Eric Gerets banjerde in de jaren 80 ook al de flank op en af, dat vonden we toen allemaal fantastisc­h, hij was de bionische man, maar aan de twee van Klopp zie je de evolutie van de menselijke soort: ze zijn veel sneller, en kunnen veel beter voetballen dan de Leeuw – daar heb je het dier weer.

Kevin De Bruyne speelde erg sterk op Anfield, hij voetbalt bij een fantastisc­he ploeg. Maar onwillekeu­rig dacht je na afloop van de wedstrijd: hij zou nóg beter bij Liverpool passen. Want dat is de paradox: al hanteert het voetbal van Klopp soms ook antieke recepten, hij oogde zondag niet voor het eerst moderner dan Guardiola.

Klopp heeft intussen meer van hem gewonnen dan omgekeerd, vooral daarom transforme­erde Guardiola in Basil Fawlty na de wedstrijd. Guardiola moet met City aan een inhaalrace beginnen, en hopen dat ook bij Liverpool de wet van de remmende voorsprong gaat gelden. Alleen: wie Klopps creatuur over het veld ziet razen, weet dat hij geen remmen heeft ingebouwd.

Daarom was Guardiola’s VARontwaar­diging een maskerade. Om zijn verbijster­ing aan het oog te onttrekken.

Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

Misschien zou Kevin De Bruyne nóg beter bij Liverpool passen

 ?? © Carl Racine/action images ??
© Carl Racine/action images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium