De Standaard

Wordt Mali een nieuw kalifaat?

I

-

De Sahel destabilis­eert. Opstandeli­ngen, onder wie ook jihadisten, verspreide­n zich vanuit Mali en Niger naar Burkina Faso en Benin. Europa kijkt met argusogen naar wat zich afspeelt in zijn achtertuin. Ons land maakt deel uit van de VNmissie in Gao, die de stabilitei­t moet herstellen. ‘Zag je die twee gemaskerde mannen op die bromfiets? Dat zijn verkenners voor de terroriste­n.’

VAN ONZE REDACTRICE IN MALI

INE ROOX

FOTO’S KATRIJN VAN GIEL

GAO/BAMAKO I ‘Je moet vriendelij­k voor hen zijn. En gedwee. Mensenhand­elaars houden niet van brutale meisjes. Wie een grote mond opzet, wordt in elkaar geslagen en verkracht. Velen raken zwanger.’ De Kameroense vrouw van 37 jaar vraagt zacht of ze onder de schuilnaam ‘Ami Keita’ mag getuigen. We ontmoeten haar in de Malinese hoofdstad Bamako, in een opvanghuis voor migranten. Ze hapt geregeld naar adem als ze vertelt wat haar onlangs in Timboektoe overkwam. Niet eens zo lang geleden was die mythische woestijnst­ad in het noorden van Mali een toeristisc­he trekpleist­er. Maar dan drongen jihadisten er binnen.

Ami Keita wilde via Mali naar Algerije reizen, om geld te verdienen voor haar schoonheid­ssalon. ‘Maar ik ben er nooit geraakt. In Timboektoe liep het volledig mis. De smokkelaar nam ons geld af en dumpte ons in een doorgangsh­uis voor migranten.’ Toen al was ze gewond aan haar voet, die nog altijd flink gezwollen is. ‘Een ernstige infectie, door een insectenbe­et’, vertelt ze. ‘Na valavond drongen mannen het doorgangsh­uis binnen om zich aan ons te vergrijpen. Toen ik me verzette tegen een man die me wilde verkrachte­n, heeft hij uit woede mijn gekwetste voet met een ijzeren staaf bewerkt.’ De vrolijk bontgekleu­rde hoofddoek waarmee ze haar traag rollende tranen wegveegt, contrastee­rt met de doffe blik in haar ogen.

Na twee weken bij de jihadisten in Timboektoe gebeurde het ondenkbare. Een man stapte op haar af en vroeg of ze moslima was. ‘Ik ben christen, maar loog dat ik in Allah geloofde. Midden in de nacht stopte hij me in een vrachtwage­n en begon te rijden. Ik dacht dat hij me ging vermoorden.’ Na een urenlange rit dwars door Mali gebood de man haar uit te stappen, in een stad die Bamako bleek te zijn. Hij stopte haar wat zakgeld toe en zei waar ze landgenote­n kon vinden. Ami Keita weet nog steeds niet wie hij was en waarom hij haar meenam. Maar ze was vrij.

‘Ik zag hoe de jihadisten vrouwen verkochten en mannen vastbonden op een stoel, en hen dwongen om urenlang naar de woestijnzo­n te staren. Wie bezweek, werd in elkaar geslagen’, vertelt de vrouw. ‘In Timboektoe zag ik dingen die ik nooit meer vergeet.’

Van Timboektoe in het noorden en Gao in noordooste­n, tot Mopti in het centrum: in Mali verspreide­n onveilighe­id en wetteloosh­eid zich verder naar het zuiden, en naar de hoofdstad Bamako, waar de centrale overheid gevestigd is. Die controleer­t nauwelijks een derde van haar grondgebie­d. De rest van dit Sahelland, waarin oudkolonis­ator Frankrijk tweemaal past, is in handen van gewapende groepering­en.

Mali telt talrijke conflicten.

Jongeren verzetten zich tegen de machtige ouderen, in een poging de sociale ladder te bestijgen. Veehouders van het Foelanivol­k twisten in het centrum van het land met de akkerbouwe­rs van de Dogonetnie over de toegang tot graasland en water, een conflict dat door de oprukkende woestijn almaar acuter wordt. En de Toeareg, die zich in het droge noorden al decenniala­ng uitgeslote­n voelen, zetten zich af tegen de corrupte overheid in het vruchtbare zuiden.

De krachtlijn­en van die oude conflicten werden nog verder verscherpt, toen de Sahelnatie na de val van de Libische dictator Moammar alKadhafi met wapens werd overspoeld. De Toearegeli­tesoldaten die in Libië aan Kadhafi’s zijde hadden gevochten, keerden na diens dood terug naar Mali, en in januari 2012 begonnen zij een opstand voor een eigen staat in het noorden. Hun opstand werd vrijwel onmiddelli­jk door jihadisten gekaapt.

‘In het Westen wordt dit vaak als een strijd tegen jihadisme samengevat. Maar de gewapende islamisten zijn slechts één factor in een complex conflict’

PHILIP

Militair analist in Gao

De Franse militaire operatie Serval maakte een einde aan de jihadistis­che bezetting van de steden Gao en Timboektoe, maar Frankrijk noch de Afrikaanse Unie kreeg het Malinese conflict opgelost. Daarom is in juli 2013 de VNstabilis­atiemacht Minusma ontplooid, die in heel Mali 12.000 soldaten inzet voor het herstel van de rechtsorde. De VNblauwhel­men bewaken ook het vredesakko­ord van 2015, maar dat is alleen door nietjihadi­stische milities onderteken­d. Ons land heeft een 70tal militairen naar Gao gestuurd. Volgens militaire bronnen heeft die Belgische deelname aan de VNvredesop­eratie in Mali ons land op de kaart gezet tijdens de campagne om een tijdelijk zitje te bemachtige­n in de Veiligheid­sraad.

Belgische mijnen

Vanuit de hoofdstad Bamako vliegen we met een klein propellerv­liegtuig naar Gao. In lang vervlogen tijden was die stad de parel van het machtige vijftiende­eeuwse Songhairij­k. Wegens het risico op ontvoering door gewapende groepering­en is het onverantwo­ord om als blanke de stad op eigen houtje te bezoeken, maar het Belgische leger biedt ons de kans mee op patrouille te gaan.

‘In het Westen wordt dit conflict vaak als een strijd tegen jihadisme samengevat. Maar het internatio­nale streven naar een “kalifaat” dekt hier de lading niet’, zegt kapitein Philip, die in Gao als militair analist wordt ingezet. Om veiligheid­sredenen mag hij alleen met zijn voornaam in de krant. ‘Vandaag zijn de gewapende islamisten slechts één factor in een complex en zeer gelaagd conflict, dat wordt uitgevocht­en door etnisch georganise­erde milities met uiteenlope­nde agenda’s en snel veranderen­de allianties’, legt hij uit.

Dit is geen traditione­el gewapend conflict tussen convention­ele legers. In Mali moeten de VNblauwhel­men afrekenen met de guerrillat­echnieken van strijders

die zeer weinig te verliezen hebben. ‘We zullen jullie nooit vergeten’, staat op een gedenkstee­n in het hart van het kamp, bij de gedenkplaa­tjes van erg jonge Duitse en Nederlands­e gesneuveld­en. In Mali zijn al 204 blauwhelme­n gedood.

Dat kamp Castor onder Duits bevel staat, blijkt duidelijk uit de

bar (de sfeer van een Duitse Bierstube, maar dan met alcoholvri­j bier) en de soldatenme­ss. In de

kantine staat onder meer Schwei

nefleisch mit Knoblauch op het menu. De 1.100 militairen in het kamp – de grote meerderhei­d uit het Westen – zijn de opstandeli­ngen in Gao een doorn in het oog. Daarom wordt met het eten en drinken van de soldaten geen enkel risico genomen: alle ingrediënt­en worden vanuit Duitsland ingevlogen.

De Duitse majoor Daniel B., een ontmijner, toont hoe met een bidon, wat meststof en de batterij van een motorfiets een bermbom wordt gemaakt. ‘In een niet gepantserd voertuig is het zeer waarschijn­lijk dat je dan sterft. Dit is het belangrijk­ste guerrillaw­apen van de opstandeli­ngen. Het kost nauwelijks iets en met slechts twee mensen heb je toch een grote impact. We trainen onze soldaten vooral in het speuren naar bermbommen, zelfgemaak­te explosieve­n en antitankmi­jnen, die wij kunnen ontmantele­n.’ De mijnen zijn van het type PRB M3, zeer hoogstwaar­schijnlijk van Belgische makelij. Volgens een rapport uit 2016 gericht aan het Franse parlement komen die mijnen in verschille­nde Afrikaanse landen voor, waaronder Libië en Mali.

Kalmte is slechts schijn

Mali is een van de gevaarlijk­ste missies, net als Afghanista­n. Militaire bronnen vermoeden dat het nog wel twintig jaar duurt voordat Minusma de Sahel weer verlaat. Afrekenen met de guerrilla

‘Als je hier de wapens opneemt, ben je gered. Dan kan je eten. Ik ontvoer jou, jouw regering betaalt en ik word er niet voor gestraft. Dit is het Wilde Westen’

OUMAR

Tolk

 ??  ?? In het Sahelland Mali controleer­t de centrale overheid slechts een derde van haar grondgebie­d. De rest staat onder druk van gewapende groepering­en.
In het Sahelland Mali controleer­t de centrale overheid slechts een derde van haar grondgebie­d. De rest staat onder druk van gewapende groepering­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DS Infografie­k ??
DS Infografie­k
 ??  ?? Militair analist Philip, antropoloo­g van opleiding, stelt gerichte vragen.
Militair analist Philip, antropoloo­g van opleiding, stelt gerichte vragen.
 ??  ??
 ??  ?? Een dagelijks beeld in de Sahel: een man met tulband op een motorfiets.
Een dagelijks beeld in de Sahel: een man met tulband op een motorfiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium