De Standaard

Ex-ambassadeu­r met tweets geïntimide­erd tijdens getuigenis

De Amerikaans­e president is een echte getuigde een exambassad­eur. Dat illustreer­de hij meteen zelf.

- Trump over Yovanovitc­h, hier voor het House Intelligen­ce Committee:

het uitbetalen van 390 miljoen dollar aan militaire hulp afhankelij­k maakten van de medewerkin­g van de Oekraïense president. Nancy Pelosi noemde dat vrijdag regelrecht­e omkoping.

De meeste mainstream­media lijken ervan overtuigd dat Trump schuldig is. Alleen de centrumrec­htse Wall Street Journal blijft de impeachmen­t overdreven noemen. ‘Het was dom wat Trump deed, maar andere presidente­n hebben buitenland­se staatshoof­den ook al om gunsten verzocht.’ De krant gaf als voorbeeld hoe Barack Obama ooit hoorbaar aan de Russische premier Medvedev om ‘wat manoeuvree­rruimte’ vroeg in een dossier. Maar toen ging het om staatsbela­ng, niet om persoonlij­k gewin.

Alleen maar geprobeerd

Hoe wankel de Republikei­nse verdedigin­g is, blijkt het best uit hun nieuwste argument: zelfs als de chantage van een buitenland­se bondgenoot voor persoonlij­k gewin een impeachabl­e misdrijf is, dan gaat het slechts om een intentie die nooit uitgevoerd werd. Kiev heeft zijn geld immers inmiddels gekregen, je kunt een president niet afzetten om wat hij zonder succes van plan was. Is een misdrijf een misdrijf als het mislukt is?

De Democraten repliceren dat de 390 miljoen dollar aan militaire steun pas gedeblokke­erd zijn nádat een klokkenlui­der het nieuws over het beruchte telefoontj­e van Trump met Zelenski wereldkund­ig had gemaakt. Trump werd dus betrapt met de vingers in de koekjestro­mmel en liet dan pas het koekje vallen. bully,

Even leek het alsof Donald Trump zich op Twitter zou inhouden tijdens de impeachmen­tprocedure tegen hem. Twee dagen hield hij het vol. Vrijdag beschimpte hij Marie Yovanovitc­h, exambassad­eur in Oekraïne, terwijl ze live op tv aan het getuigen was. Hij bevestigde zo wat de diplomate aan het vertellen was.

Dat ze dit jaar, ondanks haar uitmuntend­e staat van dienst, door Trump en zijn privéadvoc­aat Rudy Giuliani opeens op zeer vuile wijze is afgemaakt – kennelijk omdat ze hun plannen in Oekraïne in de weg stond. ‘Die vrouw is al altijd bad news geweest, waar ze ook werkte’, tweette Trump onder meer. Volgens Adam Schiff, die de hoorzittin­gen leidt, is dit welbewuste intimidati­e. Trump zou zo betrokkene­n bedreigen die nog twijfelen of ze willen getuigen. ‘Hier stappen wij niet licht over’, aldus Schiff.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium