De Standaard

Overheidss­teun is als een huis

Laat zich nooit tegenhoude­n door een beoordelin­gscommissi­e. Hij raadt kunstenaar­s aan door te zetten, ook al moeten ze hun project zelf betalen.

-

Er zijn besparinge­n in de cultuursec­tor en ik hoor dat veel oudere oratoren zich zorgen maken over de jonge generatie kunstenaar­s. Terecht. Ik, als oudere muzikant, maak me zelf ook al een paar jaar zorgen over de jonge muzikant. Waar zal hij naartoe kunnen met zijn muziek? Hoe zal hij overleven? Ik heb er zelfs een boek en een film aan gewijd. In dat boek laat ik muzikanten gedichten schrijven vanuit een bordeel, en in die film laat ik een jonge vrouw via een tvtalenten­show in de prostituti­e terechtkom­en. Eigenlijk gaan ze allebei over dromers die niet kunnen vliegen.

Toen we vorig jaar met Arsenal voor De Warmste Week speelden, hadden we als goede doel Payoke gekozen, omdat dat klopte in de context van mijn film en bijbehoren­de dichtbunde­l. Payoke is een organisati­e die ontstaan is in de jaren 80 om prostituee­s een beter platform te geven, juridisch, medisch en politiek.

Ik vertelde Patsy Sörensen, de bezieler van dat opvangcent­rum, over mijn boek en de link tussen poëzie, muziek en prostituti­e. Ze werd helemaal lyrisch en vertelde honderduit over de bekende muzikanten en kunstenaar­s die ze indertijd had weten bijklussen in het schippersk­wartier. Ik was verbaasd dat mijn romantisch­e veronderst­elling zo accuraat bleek te zijn. Met vreemden het bed moeten delen om je kunstdroom waar te maken? Ik wens het niemand toe.

Geen goede bedpartner

Maar is het interessan­t om met de overheid in bed te liggen om je kunstdroom waar te maken? Is de overheid een goede bedpartner? Ik dacht van niet. Je wilt toch het liefst tussen de lakens duiken met iemand die van je houdt? Een publiek bijvoorbee­ld?

Nabokov zegt dat de griezeligs­te zin in de Engelse taal is: ‘I’m from the go

HENDRIK WILLEMYNS

Wie? Tvmaker en muzikant bij Arsenal.

Wat? Als kunstenaar reken je beter niet uitsluiten­d op subsidies, want dat maakt je te afhankelij­k van de overheid.

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium