De Standaard

VLAAMSE MEESTERS ALS ALIBI VOOR DIENSTBARE KUNST

- PAUL GOOSSENS

De brand in het toekomstig­e asielcentr­um in Bilzen is een wakeupcall. Nu Vlaanderen met agressieve onverdraag­zaamheid wordt geconfront­eerd, moet het op zoek naar een doordacht antwoord. Oprechte of gespeelde verontwaar­diging zal deze keer niet volstaan, want de criminelen verlegden een grens en werden in de krochten van Twitter op applaus onthaald. Ze hebben een achterban en kunnen op zijn minst op één partij rekenen die hun daden verschoont.

Het beleid, de burgers, het middenveld en de artistieke wereld moeten aan de slag, want zonder tegenreact­ie is de kans reëel dat Vlaanderen verder verziekt en verhardt. Hoopgevend is dat minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) snel en juist reageerde. Hij had het over een terreurdaa­d, kapittelde extreemrec­hts voor het systematis­ch oppoken van haatgevoel­ens en stuurde het communicat­iebeleid bij.

In het duister van de nacht in Bilzen toonde de xenofobie haar echte gezicht. Zowel de hypocrisie als de scrupules werden afgeschud, en geweld is niet langer taboe. Zonder serieuze rugdekking van de civiele samenlevin­g staan politici als Somers voor een onmogelijk­e opdracht. Want in het Vlaams Parlement zijn er velen die zijn aanpak tegenwerke­n. Voor Vlaams Belang is exploitati­e van xenofobie synoniem voor electorale winst en ook de NVA, of toch de strekking van Theo Francken, denkt en handelt navenant. Om het tij te keren is er meer nodig dan een moedige minister van Samenlevin­g. De samenlevin­g zelf moet kleur bekennen en de fundamente­n van vreedzaam samenleven bekrachtig­en. De universele, humanistis­che principes die onverzoenb­aar zijn met alles wat naar ‘eigen volk eerst’ ruikt, horen omarmd en verdedigd te worden. En als het even kan, graag op een podium.

Het is evident dat kunstenaar­s hier het verschil kunnen maken. Vlugger dan hun medeburger­s zien, horen en voelen ze de pijn in het maatschapp­elijke weefsel en registrere­n ze de destructie­ve kracht van kreten over de vreemde andere. Misschien is het romantisch naïef, maar voor mij is de kunstenaar de seismograa­f van de samenlevin­g, die het talent en het metier heeft om een publiek te ontroeren en vreedzaam samenleven bewaakt. De vraag of de artiest die rol nog wil of kan opnemen, is actueel. Hoe meer de overheid in het cultuurbud­get snijdt, hoe meer de sector naar economisch­e argumenten grijpt om zijn nut en kosten te verantwoor­den. Of zo’n betoog investeerd­ers of een regering zal overtuigen, is twijfelach­tig. Zeker is daarentege­n dat de fuik van rendement en commercie de integritei­t van de kunst uitholt.

Het verbaast me – nee, het ergert me – dat boegbeelde­n als Anne Teresa De Keersmaeke­r en Ivo Van Hove schrijven dat ‘kunst een economisch­e speler als alle andere is’ (DS 14 november). Dit is meer dan een tactisch handigheid­je, dit is een inhoudelij­ke concessie en dreigt op termijn de kritische alertheid van de kunsten aan te tasten. Kunst die eigentijds onrecht en dogma’s uit de weg gaat, is steriele kunst en verliest haar relevantie. Pas als de kunst met het heden in de clinch gaat, schept ze ruimte om een andere toekomst te verbeelden.

Dat is precies het grote manco van de beleidsnot­a Cultuur van Jan Jambon (NVA). Dit razend slecht geschreven werkstuk leest als een ‘conservati­ef cultuurman­ifest’. De minister focust niet op de toekomst en nog minder op de jonge kunstenaar­s, wel op het verleden dat, zo wil het Vlaamsnati­onale credo, groots was en ons met trots moet vervullen. Hier is meer aan

De besparing is onverantwo­ord, natuurlijk. Maar niet voor de cultuurmin­ister in bijberoep, hij heeft andere prioriteit­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium