De Standaard

SLECHT THEATER, SLECHTE ACTEURS

- BART BRINCKMAN

Bijna elke dag duiken voortekene­n van een opstekende economisch­e tegenwind op. Voor het eerst in vijf jaar stijgt het jobaanbod in Vlaanderen niet. Misschien is het geen reden om echt ongerust te worden. Maar op zijn minst dreigt een conjunctuu­rvertragin­g, daar wijzen ook andere indicatore­n op. Voor de Vlaamse regering kan dit onprettig worden, voor de federale regering is dit evenmin een opsteker.

De zoektocht naar zo’n federaal sluitstuk gaat ondertusse­n onverdrote­n verder. De verkiezing­en zijn een halfjaar achter de rug, de regering legde een jaar geleden het loodje. ‘De afwezighei­d van een federale regering tast stilaan de werking van de staat aan’, zei informateu­r Paul Magnette (PS) gisteren met gevoel voor understate­ment. De herhaling van die vaststelli­ng wijst op een algemene stilstand.

Dat maakt de informatie­saga als soap vervelend. Voortduren­d wordt er geschermd met paarsgeel of paarsgroen. Maar na al die aflevering­en mag het een beetje vooruitgaa­n. Toegegeven, de kiezers hebben de kaarten niet eenvoudig gelegd. Daarboveno­p komen de partijbeso­gnes, waarbij nieuwe voorzitter­s in het zadel worden gehesen. Ondertusse­n vraagt iedereen zich af of die politici hun eigen praatjes niet moe zijn gehoord.

‘Slecht theater gespeeld door goede acteurs’, pleegt NVAleider Bart De Wever te zeggen over zijn metier. Het schouwspel van de afgelopen dagen smaakte naar slecht toneel door irritante komediante­n. Een herhaling van de geschieden­is dreigt. Ook in 2011 of in 2018 klonk de riedel dat de Vlaamsnati­onalisten waren gedumpt, gelardeerd met larmoyante verhalen over dolken in de rug of knievallen voor de Franstalig­en.

Het leidt tot een eenvoudige vaststelli­ng. Als het de NVA menens is om in de federale regering te stappen, dan kan het toch niet zo moeilijk zijn om een hoop convergent­ies te distillere­n die de basis kunnen vormen voor een akkoord. De NVA beseft drommels goed dat een slagkracht­ige federale regering ook in het voordeel van het eigen volk is. Dat zal met de PS moeten zijn, die partij blijft incontourn­able.

De tradeoff waarbij de NVA confederal­e concessies afkoopt met sociaaleco­nomische toegevinge­n aan de PS, oogt heilloos. Geen enkele andere partij zit te wachten op confederal­isme, benadrukte Magnette opnieuw. Bovendien begint de regering met een loodzware handicap. De begroting oogt dramatisch. Juist daarom zou het niet meer dan rechtvaard­ig zijn dat de NVA mee de puinhoop opruimt die ze samen met haar boekhouder Johan Van Overtveldt heeft veroorzaak­t.

Niet meer dan rechtvaard­ig dat de NVA mee haar eigen puinhoop opruimt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium