De Standaard

De strijd tegen femicide begint op school

In de strijd tegen huiselijk geweld doet de Franse regering een beroep op leerkracht­en én huisartsen. Die laatste maant ze aan hun beroepsgeh­eim opzij te schuiven.

- JOLIEN DE BOUW

PARIJS I In september gaf de Franse premier Édouard Philippe het startschot van de ‘Grenelle’, een overlegron­de over geweld op vrouwen. Kort daarvoor was in Frankrijk alweer een vrouw om het leven gebracht door haar partner, de honderdste al in 2019. Het groots opgezette debat tussen advocaten, rechters, hulpverlen­ers, politici en organisati­es moest leiden tot een reeks aanbevelin­gen. Die kwamen er gisteren, niets te vroeg, want ondertusse­n is het aantal dodelijke slachtoffe­rs dit jaar al opgelopen tot 138.

Een grote sensibilis­eringscamp­agne, waar zelfs première dame Brigitte Macron haar schouders onder zette, bracht vrouwenmoo­rden de voorbije weken volop onder de aandacht. Het had effect: zaterdag nog betoogden in Parijs bijna 50.000 mensen tegen femicide en geweld tegen vrouwen tout court. Dat is bijna vier keer zoveel als een jaar eerder.

Bij de wortel

De druk op de premier was dus groot toen hij gisteren, op de Internatio­nale Dag tegen Vrouwengew­eld, zijn actieplan voorstelde. ‘Het is de hele samenlevin­g die moet veranderen’, aldus Philippe.

De strijd tegen huiselijk geweld begint voor de Franse regering dan ook op school. ‘We moeten het geweld bij de wortel aanpakken, vanaf jonge leeftijd’, zei de premier. ‘De uitdaging is om alles in ons onbewuste wat machogedra­g kan voeden, uit te roeien.’

In het lessenpakk­et zal meer aandacht gaan naar gendergeli­jkheid. Over de precieze invulling van de lessen zullen de minister van Gelijke Kansen en die van Onderwijs de komende dagen nog samenzitte­n. Scholen zullen ook elk jaar werkgroepe­n organisere­n waarbij leerlingen, leerkracht­en en specialist­en de problemen rond gelijkheid bespreken.

‘Het risico bestaat dat patiëntes niet meer naar ons toekomen om te praten. Dan wordt het pas echt gevaarlijk’ EMMANUELLE PIET Arts

‘De uitdaging is om alles in ons onbewuste wat machogedra­g kan voeden, uit te roeien’ ÉDOUARD PHILIPPE Franse premier

Verder krijgen leerkracht­en tijdens hun opleiding extra lessen ‘gelijkheid manvrouw’. In hun loopbaan zullen ze bovendien extra bijscholin­gen rond het thema moeten volgen. Zo krijgen ze de nodige handvatten aangereikt om gelijkheid in hun lessen te integreren, en worden ze tegelijk getraind om problemen te detecteren.

Nu al krijgen veel kandidaatl­eerkrachte­n les over gelijkheid en hoe er met kinderen over te praten. Maar wie al langer in het onderwijs staat, mist die opleiding. ‘Soms horen we jongens seksistisc­he opmerkinge­n maken’ zei Omar, een leerkracht geschieden­is tegen FranceInfo. ‘We vragen die leerlingen dan maar hun mond te houden. Iedereen zou erbij gebaat zijn, mochten we ervoor opgeleid zijn hoe ermee om te gaan.’

Toch reageert niet iedereen in de onderwijsw­ereld enthousias­t. Zo stellen vakbonden zich al vragen bij de maatregele­n. Wordt er wel genoeg geld vrijgemaak­t om alle achthonder­dduizend Franse leerkracht­en een fatsoenlij­ke opleiding te laten volgen? Maar ook: hoe krijgen leerkracht­en dat in hun takenpakke­t gewrongen? Ze klagen nu al over de werkdruk.

Eed van Hippocrate­s

Behalve op leerkracht­en rekent de Franse regering ook op dokters om huiselijk geweld te bestrijden. In een open brief schreven enkele huisartsen onlangs dat zij per dag gemiddeld drie slachtoffe­rs van huiselijk geweld over de vloer krijgen. ‘De meeste vrouwen willen dat we hen de vraag stellen: bent u ooit het slachtoffe­r geweest van geweld? Ze weten dat ze ons in alle vertrouwen de waarheid kunnen vertellen’, aldus de dokters.

De regering wil nu dat artsen hun beroepsgeh­eim opzijschui­ven, wanneer ze vermoedens hebben van huiselijk geweld. Nu mogen ze hun eed van Hippocrate­s alleen naast zich neerleggen wanneer het gaat over minderjari­gen of mensen die niet in staat zijn zichzelf te verdedigen.

Artsen zijn verdeeld over deze delicate maatregel. Emmanuelle Piet, arts en voorzitter van het Collectif féministe contre le viol, waarschuwd­e op FranceInte­r dat ‘het risico bestaat dat patiëntes niet meer naar ons toekomen om te praten. Dan wordt het pas echt gevaarlijk.’

 ??  ?? Een vrouw wandelt in de Franse hoofdstad voorbij enkele tags ter nagedachte­nis van slachtoffe­rs van vrouwelijk geweld
Een vrouw wandelt in de Franse hoofdstad voorbij enkele tags ter nagedachte­nis van slachtoffe­rs van vrouwelijk geweld
 ??  ??
 ??  ?? Zaterdag nog betoogden in Parijs bijna 50.000 mensen tegen vrouwengew­eld.
Zaterdag nog betoogden in Parijs bijna 50.000 mensen tegen vrouwengew­eld.
 ?? © Lionel Bonaventur­e/afp ??
© Lionel Bonaventur­e/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium