De Standaard

Gaat Bo Coolsaet vrijuit?

De rechtbank spreekt zich vandaag uit in de zaakCoolsa­et. Het Antwerpse parket bleef tijdens het proces de vrijspraak vragen voor de bekende uroloog. Toch riskeert hij twintig jaar cel voor de verkrachti­ng van een minderjari­ge patiënte.

- © belga VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

1. Waarvoor staat Bo Coolsaet terecht?

De uroloog moet zich voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen verantwoor­den voor de verkrachti­ng en aan randing van een minderjari­ge.

De vrouw, vandaag 28 jaar, liet zich tussen 2006 en 2008 behandelen bij Coolsaet (80) voor blaasontst­ekingen en chronische bekkenbode­mpijn. Tijdens de behandelin­g gebruikte de uroloog een instrument om de spieren rond de urine leider te ontspannen. Twee gerechtsex­perts kwamen tot het besluit dat het vibrerende instrument geen medisch nut heeft, maar volgens Coolsaet is het een standaardb­ehandeling die hij bij zo’n 300 patiënten heeft uitgevoerd. Op het proces bleek dat het instrument op de markt was gebracht als een seksspeelt­je, volgens de vrouw heeft hij haar daarmee verkracht. Hij zou haar tijdens de behan deling ook aangeraakt hebben aan de bil len en borsten. Het slachtoffe­r was toen 15 en 16 jaar.

2. Er waren toch veertien slachtoffe­rs?

Na het eerste krantenart­ikel over het proces hebben zich veertien mogelijke slachtoffe­rs gemeld bij Christine Mussche, de advocate die de burgerlijk­e partijen vertegenwo­ordigt. Niet allemaal hebben ze officieel een klacht ingediend, maar volgens de advocate zijn ze wel van doorslagge­vend belang voor de geloofwaar­digheid van haar cliënte in de verkrachti­ngszaak.

Bij de start van het proces vroeg Mus sche meer tijd om de nieuwe meldingen en klachten te bestuderen. Het parket verzette zich en bleef de vrijspraak van Coolsaet eisen, tot onbegrip van de burgerlijk­e partijen. ‘Wij voelen ons op een schandelij­ke manier in de steek gelaten door het openbaar ministerie’, pleitte Mussche. ‘Als de rechtbank hier geen rekening mee houdt, heeft het geen zin meer om seksueel misbruik nog te vervolgen.’

3. Waarom vraagt het parket de vrijspraak?

In 2017 vroeg het parket voor de raadkamer al de buitenverv­olgingstel­ling van Bo Coolsaet. Volgens aanklager Kim De Laet is het niet de taak van het gerecht om een oordeel te vellen over een delica te medische behandelin­g. Dat de arts de jonge vrouw tijdens die behandelin­g ook betast zou hebben aan billen en borsten, is volgens het parket een zaak van woord tegen woord. En twijfel speelt, volgens de strafwet, in het voordeel van de beklaagde.

Tijdens het proces veranderde de hou ding van het openbaar ministerie niet, ondanks de nieuwe meldingen en klachten. ‘Twee van die klachten zijn verjaard. De andere zijn eveneens nagekeken en daar zijn geen aanwijzing­en gevonden van strafbare feiten’, zei procureur Kim De Laet bij de start van het proces (toen was er sprake van vier nieuwe klachten, red.). Ook op de tweede zittingsda­g, toen Christine Mussche op de proppen kwamen met een lijst van veertien mogelijke slachtoffe­rs, bleef het parket bij zijn standpunt. Het argument van Mussche dat door de eenheid van opzet de verjaring pas ingaat vanaf het laatste feit dat met hetzelfde opzet is gepleegd – de verkrachti­ng van de minderjari­ge – werd niet gevolgd.

4. Werden de andere klachten dan niet onderzocht?

Daar bestaat discussie over. Een van de klachten dateert van 2018 toen het onderzoek naar Coolsaet over de verkrachti­ng en aanranding van zijn minderjari­ge patiënte liep. Een 55jarige vrouw uit het Antwerpse diende toen een klacht in wegens grensovers­chrijdend gedrag door Coolsaet, die ze in 2010 consulteer­de na een relatiebre­uk (DS 19 september). In december 2018 kreeg de vrouw een brief van het parket met de boodschap dat haar klacht geseponeer­d was ‘na een grondig onderzoek’ en wegens ‘onvoldoend­e bewijzen’.

Het is op zijn minst vreemd dat deze zaak niet minstens ter informatie van de rechtbank samengevoe­gd werd met de zaak die vandaag voorkomt. Bovendien werd noch de vrouw noch Coolsaet ondervraag­d. Op de zitting gaf Kim De Laet toe dat de formulerin­g ‘grondig onderzoek’ ongelukkig was, maar dat het ging om een standaardb­rief. Waarom de klacht niet bij het dossier werd gevoegd, verduideli­jkte ze niet.

5. Aan wie moeten parketmagi­straten verantwoor­ding afleggen?

Het is in eerste instantie de rechtbank die oordeelt of ze de visie van het openbaar ministerie al dan niet volgt. Als burgers klachten hebben over de werking van justitie, kunnen ze zich ook wenden tot de Hoge Raad voor Justitie, maar een dagelijkse controlein­stantie van het parket bestaat niet.

De advocaten van de burgerlijk­e partijen, Christine Mussche en Liesbet Noens, schreven in september een brief naar procureur Franky De Keyzer, de hiërarchis­che overste van De Laet, om de houding van het parket aan te klagen. Kopieën van die brief gingen naar de procureurg­eneraal van Antwerpen, de procureurg­eneraal van het Hof van Cassatie in Brussel en naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het weekblad Knack vroeg naar aanleiding van die brief reacties aan de diverse bestemmeli­ngen, maar die konden of wilden niet reageren.

 ??  ?? Veertien mogelijke slachtoffe­rs van Bo Coolsaet hebben zich gemeld.
Veertien mogelijke slachtoffe­rs van Bo Coolsaet hebben zich gemeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium