De Standaard

Op weg naar een paarse regering ‘voor alle Belgen’

Informateu­r Paul Magnette (PS) laat de NVA niet veel om zich aan vast te klampen. Over confederal­isme wordt niet gesproken. Op de achtergron­d beginnen de rode en blauwe familie te beseffen dat ze samen sterk kunnen staan.

- PETER DE LOBEL JANFREDERI­K ABBELOOS

Of Paul Magnette (PS) blij was met het ‘cadeau’ dat Bart Somers (Open VLD) hem volgens de NVA had gegeven? ‘Ik geef geen commentaar op iets wat de situatie moeilijker kan maken. Het is al moeilijk genoeg.’

Magnette ging gisteren opnieuw verslag uitbrengen bij de koning over zijn vorderinge­n als informateu­r. ‘Er is vertrouwen en de partijen begrijpen elkaar nu beter’, zei hij op een persconfer­entie achteraf. Toch zit er aan Vlaamse kant spanning op de lijn. Somers’ uitspraak van zondag op

VTM zindert nog na. De liberaal zei dat ‘een blinde kan zien dat de NVA absoluut naar de oppositie wil’. Dat schoot de NVA zodanig in het verkeerde keelgat dat voorzitter Bart De Wever, na twee maanden radiostilt­e, persoonlij­k reageerde. Het beeld dat de NVA zelf opstapt, wil hij absoluut bestrijden. ‘Als meneer Magnette een signaal wilde krijgen dat hij vooral niets moet toegeven en op de goede weg is om de Vlamingen uit elkaar te spelen, dan heeft hij dat gekregen’, zei De Wever. ‘Het is buitengewo­on dom om tijdens onderhande­lingen iemand zo in de rug te schieten, zonder enig overleg. Het is ook niet erg correct.’

Magnette wilde daar dus niet op ingaan, maar de door Somers aangehaald­e blinde kon gisteren ook zien dat de rode loper niet werd uitgerold voor de NVA. ‘We zitten in federale onderhande­lingen. Wij werken dus voor alle Belgen, van Zeebrugge tot Aarlen, van Eupen tot in Moeskroen. Als het gaat over te lage pensioenen, de strijd tegen armoede, economisch­e groei en jobcreatie, dan moet het goed zijn voor iedereen, zowel in het noorden als in het zuiden. Ik geloof in de slaagkanse­n van een positief federaal project’, zei Magnette.

Toeval of niet, maar op Radio 1 liet de nieuwe SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau die term, ‘positief project’, gisterocht­end ook een keer of twintig vallen. Het is ook het handelsmer­k van de Gentse burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD), die eerder in deze krant pleitte voor paarsgroen (DS 7 november), zijn versie van een ‘positief project’.

Liberale familie

Feit is dat het project in ieder geval paars zal zijn. Aangezien al maanden wordt gesproken over de keuze tussen paarsgeel en paarsgroen, is dat eigenlijk een evidentie, maar veel zelfvertro­uwen straalden liberalen en socialiste­n tot nog toe niet uit. Dat begint te schuiven. Vooral de liberalen beginnen meer de familiekaa­rt te trekken. GeorgesLou­is Bouchez, de gedoodverf­de opvolger van Charles Michel bij de MR, heeft al meermaals verklaard dat hij liever spreekt over de liberale familie, dan over de MR en Open VLD. Ook aan de Melsensstr­aat, het hoofdkwart­ier van Open VLD, dringt door dat onmachtig toekijken aan de zijlijn, zoals tijdens de preformati­e van Geert Bourgeois (NVA) en Rudy Demotte (PS), nergens voor nodig is.

Staat er daarmee al meteen een paarsgroen­e regering in de steigers? Hoegenaamd niet. Open VLD heeft ernstige bedenkinge­n bij uitspraken en de houding van de NVA, maar paarsgroen verkopen aan de achterban is evenmin vanzelfspr­ekend. Ook Bouchez zet die stap nog niet. ‘Dat je Vlaams Belang uitsluit, is legitiem, daar is geen discussie over. Maar als je er nadien niet in slaagt om met de NVA een akkoord te bereiken, dan sluit je 46 procent van de Vlaamse kiezers uit’, zei hij onlangs in Le Soir. Maar als rood en blauw mekaar kunnen vinden, dan hebben ze echt de sleutels in handen. Ook de groene en de gele.

Geen confederal­isme

Magnette krijgt van de koning nog twee weken extra tijd, tot na de voorzitter­sverkiezin­gen bij CD&V. De komende dagen zal hij zijn cijfers finetunen met de Nationale Bank, het Monitoring­comité en het Planbureau. Hij werkt op acht hoofdstukk­en. Onder meer een nationaal pact voor volledige tewerkstel­ling en welzijn op het werk, steun voor ‘ondernemer­sspirit’ en productivi­teit, de duurzame transitie van de economie, armoedebes­trijding, veiligheid, asiel en migratie, en de moderniser­ing van de staat.

Dat laatste slaat niet op confederal­isme, het stokpaardj­e van de NVA, of een staatsherv­orming voor 2024, benadrukte Magnette. ‘Er is maar één partij die wil spreken over confederal­isme. Alle andere niet. Dus staat het niet in de tekst. Ik zoek naar convergent­ies.’

‘Er is maar één partij die wil spreken over confederal­isme. Alle andere niet’ PAUL MAGNETTE Informateu­r

 ?? © isopix ?? Paul Magnette: ‘Ik geloof in de slaagkanse­n van een positief federaal project.’
© isopix Paul Magnette: ‘Ik geloof in de slaagkanse­n van een positief federaal project.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium