De Standaard

‘Voor zover wij weten, is IS niet meer aanwezig op het internet’

-

Het federale parket heeft samen met Europol een succesvoll­e cyberaanva­l uitgevoerd op servers van de terreurorg­anisatie IS.

De terreurorg­anisatie IS verspreidt al jaren via haar ‘persbureau’ Amaq propaganda om nieuwe terroriste­n te lokken en aanslagen aan te kondigen of op te eisen. België bleef niet gespaard van die propaganda. Al in 2018 voerde het federale parket een cyberaanva­l uit op servers van Amaq, maar de sites en accounts werden snel weer actief. ‘Dat verraste ons. Daarom hebben we geprobeerd om het dit keer beter te doen’, zei Eric Van der Sypt van het federale parket gisterocht­end.

Op een persconfer­entie bij Europol in Den Haag gaf hij meer uitleg over de cyberaanva­l op de terreurorg­anisatie die het federale parket en de federale gerechteli­jke politie van OostVlaand­eren, in samenwerki­ng met Europol en Eurojust, van donderdag tot zondag uitgevoerd hebben.

Volgens Patrick Willocx, hoofdcommi­ssaris van de federale gerechteli­jke politie van OostVlaand­eren, zijn ‘meer dan 26.000 items’ offline gehaald, waaronder duizenden accounts op sociale media, links en een groot aantal communicat­iekanalen van IS zelf. ‘Voor zover wij weten, is IS niet meer op het internet aanwezig’, zegt Van der Sypt. ‘We zullen zien hoe snel ze opnieuw actief zijn.’

‘IS zoekt altijd nieuwe manieren om te communicer­en’, zegt Willocx. ‘Na deze operatie kunnen ze helemaal opnieuw beginnen.’

Ook aanhouding

De cyberaanva­l gebeurde in samenwerki­ng met Europol en Eurojust, die de samenwerki­ng tussen de politionel­e en gerechteli­jke autoriteit­en in de Europese lidstaten coördinere­n. ‘Preventie is een cruciaal onderdeel in de strijd tegen terreur’, zei Ladislav Hamran, de voorzitter van Europol. Ook de Guardia Civil was bij het onderzoek betrokken. Dat leidde vrijdag tot de arrestatie van een Mauritanië­r op de Canarische Eilanden, die al tien jaar in Spanje woonde en door de propaganda van IS was geradicali­seerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium