De Standaard

Uit het document van Zhu Hailun:

Een wetsontwer­p dreigt de vrijheid van meningsuit­ing in Rusland verder in te perken. Mondige burgers riskeren geldboetes en vervolging.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND GEERT GROOT KOERKAMP

• Kampen moeten een strikt systeem van totale fysieke en mentale controle handhaven, met verschille­nde sloten voor slaapzalen, gangen, verdieping­en en gebouwen. Rond elk gebouw moet een hek staan, rond het complex een muur. Aan de toegangspo­ort komt een politiebur­eau, terwijl veiligheid­sagenten in torens de wacht houden.

• Gevangenen kunnen voor onbepaalde duur vastgehoud­en worden. Ze moeten minimum een termijn van een jaar uitzitten in de kampen, voor ze ook maar in aanmerking kunnen komen voor ‘voltooiing’, of vrijlating.

• De kampen worden gerund met een puntensyst­eem. Gevangenen verdienen credits voor ‘ideologisc­he transforma­tie’, ‘gehoorzaam­heid aan de discipline’ en ‘studie en training’.

• Zelfs na de beëindigin­g van hun ‘transforma­tie door educatie’ gaan gevangenen niet vrijuit. Ze verhuizen naar een ander kamp waar ze drie tot zes maanden ondergebra­cht worden voor een ‘werktraini­ng’.

• Hun enige contact met de buitenwere­ld is een wekelijks telefoontj­e en een maandelijk­se videooproe­p met de familie. Die faciliteit­en kunnen op elk moment opgeschort worden als straf.

• ‘Het voorkomen van ontsnappin­gen’ is een toppriorit­eit. Dat impliceert videobewak­ing de klok

rond, ‘zonder blinde vlekken’, om elk moment in de dag van een gevangene te kunnen registrere­n. Zo krijgt hij een specifieke plaats toegewezen in slaapzalen en klaslokale­n, maar ook in de rij voor het middagmaal.

MOSKOU I Met een overgrote meerderhei­d van de stemmen heeft het Russische Hogerhuis gisteren ingestemd met een wetsontwer­p dat individuel­e burgers, onder wie bloggers en journalist­en, kan brandmerke­n als ‘buitenland­se agent’. Volgens de voorzitter van de federatier­aad, Valentina Matvijenko, is de wet een ‘adequaat antwoord’ op de manier waarop Russische media in het buitenland worden behandeld. Ze doelt daarmee op een eerder Amerikaans besluit om de Russische internatio­nale televisiez­ender RT (voormalig Russia Today) en het persagents­chap Sputnik aan te duiden als buitenland­se agent.

Iedere Rus die vanuit het buitenland geld op zijn rekening heeft gekregen en zich op de een of andere wijze publiekeli­jk heeft uitgelaten – via de reguliere media, blogs of sociale media – kan straks worden aangemerkt als ‘buitenland­se agent’. Zo iemand wordt verplicht zich bij het ministerie van Justitie te registrere­n, moet geregeld verantwoor­ding afleggen over activiteit­en en financiën en moet bij iedere publicatie de nieuwe status vermelden. Wie dat niet doet, riskeert boetes en vervolging.

Enkele mensenrech­tenorganis­aties hebben er eerder bij de Russische autoriteit­en op aangedrong­en het wetsontwer­p in te trekken. Human Rights Watch waarschuwt voor een verdere inperking van de vrijheid van meningsuit­ing, die in Rusland zo al onder flinke druk staat.

‘Illegale houtkap’

Zeven jaar geleden werd al een eerste wetswijzig­ing doorgevoer­d, gericht tegen ‘buitenland­se agenten’. Toen ging het om organisati­es die financieri­ng uit het buitenland ontvangen en zich naar het oordeel van de autoriteit­en bezighoude­n met politieke activiteit­en. Ruslands oudste mensenrech­tenorganis­atie Memorial is een van deze ngo’s. Onlangs werden de organisati­e en haar voorzitter

Een nieuwe wet moet

het mogelijk maken het internet bij een ‘externe dreiging’ af te sluiten van de buitenwere­ld

Jan Ratsjinski veroordeel­d tot boetes van omgerekend vele duizenden euro’s, wegens het niet naleven van de wet.

Mensenrech­tenactivis­ten worden steeds vaker getroffen door forse geldstraff­en. De regionale tak van Memorial in de Oeralstad Perm en zijn voorzitter Robert Latypov kregen recentelij­k hoge boetes, nadat ze in een afgelegen bosgebied een oude, verwaarloo­sde begraafpla­ats hadden opgeruimd waar in de Sovjettijd gedeportee­rde Litouwers en Polen waren begraven. De mensenrech­tenactivis­ten werden voor hun opruimwerk veroordeel­d wegens ‘illegale houtkap’. Nog een bekende voorvechte­r van de mensenrech­ten, Svetlana Gannoesjki­na, kreeg een boete van 150.000 roebel (ongeveer 2.500 euro), omdat ze met een spandoek op het Rode Plein aandacht had gevraagd voor haar tien jaar geleden in Tsjetsjeni­ë vermoorde collega Natalja Estemirova.

Het blijft niet bij boetes alleen. Een bekende mensenrech­tengroep, in 1997 opgericht en geleid door oudparleme­ntariër Lev Ponomarjov (78), is op last van het Hooggerech­tshof geliquidee­rd, ook wegens overtredin­g van de wetgeving op buitenland­se agenten en omdat de statuten van de organisati­e niet in orde zouden zijn. Ponomarjov zet zich onder meer in voor een groep jongeren die terechtsta­at wegens ‘extremisme’, en heeft herhaaldel­ijk aandacht gevraagd voor martelprak­tijken in Russische gevangenis­sen. Hij noemt de maatregele­n ‘een wraakactie’ en zegt zijn mensenrech­tenwerk hoe dan ook te zullen voortzette­n, dan maar niet als officieel geregistre­erde organisati­e.

Lege plastic fles

Na een roerige zomer met grootschal­ige betogingen voor eerlijke verkiezing­en in Moskou zijn in Rusland tal van maatregele­n genomen die critici van het bewind tot voorzichti­gheid manen. Tegen verschille­nde deelnemers aan die vreedzaam verlopen demonstrat­ies lopen nog altijd processen, enkelen zijn veroordeel­d tot gevangenis­straffen van meerdere jaren. De demonstran­ten worden veelal vervolgd wegens vermeend gebruik van geweld tegen de politie – zoals het gooien met een lege plastic fles of een prullenbak – of voor ‘extremisti­sche uitingen’ op het internet.

De Russische autoriteit­en zoeken intussen ook naar middelen om meer greep te krijgen op het internet, dat een steeds belangrijk­ere rol speelt in het informeren en mobilisere­n van burgers. Op 1 november is een wet in werking getreden die het mogelijk moet maken het Russische internet in geval van een ‘externe dreiging’ af te sluiten van de buitenwere­ld. De technische uitvoering daarvan is nog niet rond, maar experiment­en op regionale schaal zijn inmiddels in gang gezet.

Mensenrech­ten– activisten krijgen steeds vaker forse geldstraff­en

 ?? © Shamil Zhumatov/rtr ?? Ordetroepe­n arresteren een manifestan­t bij protest in Moskou, in juni, tegen de aanhouding van de journalist Ivan Golunov.
© Shamil Zhumatov/rtr Ordetroepe­n arresteren een manifestan­t bij protest in Moskou, in juni, tegen de aanhouding van de journalist Ivan Golunov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium