De Standaard

De saaie verdediger van de rechtsstaa­t triomfeert

Wervelend is de stijl van Klaus Iohannis niet. Maar in een land met wijdverbre­ide corruptie keerde de president zich tegen frauderend­e politici die hun straf wilden ontlopen.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Zelfs tijdens zijn overwinnin­gsspeech zondagavon­d praatte Klaus Iohannis (60) traag, monotoon en met een moeizame glimlach. Swingend is de president van Roemenië allesbehal­ve. Toch troefde de voormalige fysicalera­ar in de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en Viorica Dancila, expremier voor de linksreact­ionaire PSD, af met 65,9 procent van de stemmen. Dat lijkt onder meer een beloning voor het verzet dat de bezadigde president de af gelopen jaren bood tegen de pogingen van regeringen onder PSDleiding om te regelen dat frauderend­e politici straf fen zouden ontlopen.

Iohannis omschreef zijn relatie met de PSD als ‘een oorlog’. Hij wreef de partij van Dancila aan zich te bedienen van een typisch populistis­che strategie.

Ze had de Roemenen, die nog steeds tot de armste inwoners van de EU behoren, een beter leven beloofd, zei Iohannis, om vervolgens haar energie te stoppen in ‘de onderwerpi­ng van justitie’.

Bejaarden kregen hogere pensioenen, ambtenaren ontvingen loonsverho­gingen. Maar veel andere Roemenen bleven gefrustree­rd achter, terwijl de rege ring de aanklagers aan banden legde die achter frauderend­e PSDzwaarge­wichten aangingen. De indruk van een falende overheid, zoals in de nasleep van een dodelijke brand in een nachtclub eind 2015 of bij recente moorden op drie jonge meisjes, voedde de volkswoede. PSDpolitic­i schilderde­n de kritiek vaak af als een samenzweri­ng, georkestre­erd door duistere buitenland­se machten. Maar dat bleek een strategie met een beperkte houdbaarhe­idsdatum.

‘Leider van concentrat­iekamp’

Bij de Europese verkiezing­en van mei verloor de PSD fors. Meteen daarna belandde partijvoor­zitter Liviu Dragnea, die door velen gezien werd als de machtigste man in Roemenië, in de gevangenis wegens machtsmisb­ruik. Vori ge maand viel Dancila, als derde PSDpremier sinds begin 2017, van haar voetstuk bij een vertrouwen­sstemming. Haar opvolger werd Ludovic Orban,

Tijdens de campagne zette Iohannis zichzelf in de markt als kandidaat van ‘het normale Roemenië’

kopstuk van de Nationale Liberale Partij (PNL) en een bondgenoot van Iohannis.

Tijdens de presidenti­ële campagne zette Iohannis zichzelf in de markt als kandidaat van ‘het normale Roemenië’. De campagnele­idster van Dancila hielp hem daarbij door zich te bedienen van xenofobe retoriek. Ze grapte in een tvshow dat Iohannis, lid van de Duitstalig­e Saksische minderheid, ‘zichzelf al ziet als leider van een concentrat­iekamp’ waar PSD’ers heropgevoe­d zouden worden.

Een aanzienlij­k deel van de afstraffin­g voor de PSD kwam zondag van de Roemeense diaspora, die naar schatting vier miljoen leden telt. Van de meer dan tien miljoen kiezers stemden er bijna 950.000 buiten Roemenië. In België ging het om meer dan 36.000 mensen. Een meerderhei­d van hen is uitgesprok­en tegenstand­er van de PSD, die ze in grote mate verantwoor­delijk houden voor de gebrekkige levensstan­daard en corruptie in hun land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium