De Standaard

De bullshitte­nde kraai

-

Z elfs als Kanye West volgende week vijf platen uitbrengt, dan nog kan hij Ghosteen van Nick Cave niet uit mijn top tien van 2019 stampen. Niet West maar Cave is volgens mij namelijk Yeezus: omdat hij níét in God gelooft, en zowel ‘Into my arms’ als ‘Red right hand’ heeft geschreven. Van geen andere artiest zou ik de goeroestat­us pikken die Cave zich sinds de dood van zijn zoon heeft aangemeten. Sinds David Bowie is… heeft geen expo over een muziekicoo­n me kunnen raken, maar dat de Koninklijk­e Bibliothee­k in Kopenhagen en het Italiaanse luxelabel Gucci vanaf 23 maart 2020 de expo Stranger than kindness aan Caves leven en werk wijden, lijkt volkomen terecht.

Cave en Warren Ellis hebben speciaal een soundtrack geschreven voor de expo. Die wordt serieus goed, maar vóór alles serieus, waarschijn­lijk. ‘De tentoonste­lling brengt meer dan vijftig jaar van Caves leven, werk en inspiratie in beeld’, jubelt de perstekst. Cave is 62. Misschien ligt er een opstel van de twaalfjari­ge Cave dat de kiemen van ‘Higgs Boson blues’ bevat.

Die expo over Cave wordt serieus goed, maar vóór alles serieus

Ooit verpersoon­lijkte Cave de stelling dat goede rock’nroll uit gelijkwaar­dige delen brein, branie en bullshit bestaat. Herinner u ‘Where the wild roses grow’, zijn schaamtelo­ze hit over een schandalig onderwerp. Herinner u vooral de liveversie­s van die song, waarbij Blixa Bargeld in zijn grafstem Kylie Minogues partij zong. Ik mis die bullshitte­nde kraai.

Op Youtube circuleert een video van Cave en Bargeld, 27 en 25 jaar oud, tijdens hun eerste Amerikaans­e tournee. Samen passen ze in één leren broek maat 36, en omdat ze Aviators van RayBan dragen, lijken ze nog meer op insecten. Giechelend­e insecten, die de pompeuze interviewe­r folteren. Had je toen geopperd dat Gucci ooit een expo over Caves oeuvre zou sponsoren, dan waren ze vast in hun smalle gat gebeten. Maar goed, Gucci is tegenwoord­ig ook eigenaar van RayBan. Misschien ligt daar de link.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium