De Standaard

Facebook gaat u betalen voor uw gegevens

-

Facebook heeft een nieuwe manier gevonden om gegevens van en over zijn gebruikers te verzamelen. De verrassing is dat het dit keer zal gebeuren met je uitdrukkel­ijke toestemmin­g, en dat je er zelfs voor zult worden betaald.

De nieuwe dienst heet Facebook Viewpoints. Wie zich er vrijwillig op aansluit, kan worden uitgenodig­d om deel te nemen aan enquêtes en andere onderzoeke­n, schrijft Facebook op zijn blog. Die onderzoeke­n zijn onder meer bedoeld om de producten van Facebook te verbeteren. Je krijgt te horen welke gegevens zullen worden vergaard, hoe die zullen worden gebruikt en hoeveel je ervoor zult worden vergoed. De vergoeding bestaat uit punten die vanaf een bepaald aantal worden omgezet in geld, dat dan op een Paypalreke­ning wordt gestort. Facebook Viewpoints zal aanvankeli­jk alleen in de VS beschikbaa­r zijn, maar zou later naar andere landen worden uitgebreid.

De eerste studie in het nieuwe programma wordt een enquête over het welbevinde­n van Facebookge­bruikers. Dat roept herinnerin­gen op aan een beruchte Facebookst­udie van enkele jaren geleden: toen heeft Facebook bewust de gemoedsges­teldheid van honderddui­zenden gebruikers gemanipule­erd door hen meer negatieve of positieve berichten te tonen in hun nieuwsover­zicht. De bedoeling was om te achterhale­n of dat hun eigen stemming zou beïnvloede­n. Van dat onderzoek waren de proefperso­nen niet op de hoogte gebracht. Enquêtes op Facebook hebben een kwalijke naam gekregen na de onthulling­en over Cambridge Analytica. Dat bedrijf publiceerd­e een ‘zelftest’ op Facebook die eigenlijk bedoeld was om psychologi­sche profielen op te stellen voor gebruik in de manipulati­e van verkiezing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium