De Standaard

Miljoenenb­uit gestolen in enkele minuten

In het Residenzsc­hloss in Dresden zijn dieven maandagmor­gen met peperdure juwelen aan de haal gegaan. Het is de grootste kunstroof uit de naoorlogse Duitse geschieden­is.

- GEERT SELS © afp © Sebastian Kahnert/dpaZentral­bil

Het waren de nachtwaker­s die rond vijf uur ’s morgens op hun monitors zagen dat ze bezoek hadden in het Grünes Gewölbe. Die ‘groene crypte’ bestaat uit negen barokzalen op de gelijkvloe­rse verdieping van het Residenzsc­hloss in Dresden. De bewakers alarmeerde­n de politie. Toen die vijf minuten later ter plaatse was, hadden de dieven zich al uit de voeten gemaakt.

Ze hadden drie juwelenens­embles buitgemaak­t. Het gaat om compositie­s met diverse edelstenen. De eerste, opgebouwd met briljanten, heeft 37 elementen. Ook een andere compositie, met diamanten, bestaat uit 37 onderdelen. De derde is samengeste­ld uit 22 stukken. De objecten zijn driehonder­d jaar oud.

Marion Ackermann, directrice van de Staatliche Kunstsamml­ungen Dresden, zei gisteren dat de kunsthisto­rische waarde nog veel groter is dan de marktwaard­e. Nergens in Europa zijn er stukken van vergelijkb­aar belang. De Duitse krant Bild sprak van een waarde van één miljard euro. Die schatting is evenwel nergens bevestigd.

Doelgerich­t

Op beelden van de beveiligin­gscamera’s is te zien hoe twee inbrekers de tralies voor een raam forceren en vervolgens het glas breken. In de Berliner Morgenpost zei Volker Lange, het hoofd van de Kriminalpo­lizei, dat ze doelgerich­t te werk gingen. Ze begaven zich naar het historisch­e gedeelte van het museum en stevenden zonder aarzelen op één welbepaald­e vitrinekas­t af. De zwaardere objecten lieten ze bewust staan. Nadien zouden ze er met een vluchtauto vandoor zijn gegaan.

Iets voor de inbraak was er een brand in een nabijgeleg­en elektricit­eitskast. Daardoor vielen de lichten in de wijk uit en was het alarm buiten dienst. Volgens Lange wordt nog onderzocht of er een verband is tussen de brand en de inbraak.

Later op de dag werd een uitgebrand­e auto aangetroff­en buiten de stad. Daarvan wordt onderzocht of het mogelijk de vluchtauto is.

Het Residenzsc­hloss is een van de oudste gebouwen in Dresden

Een van de negen zalen van het Grünes Gewölbe, gefotograf­eerd in april van dit jaar.

en een belangrijk­e toeristisc­he attractie. Het was achtereenv­olgens de residentie van de keurvorste­n (15471806) en de koningen (18061918) van Saksen. Door zijn lange geschieden­is is het een patchwork van architectu­urstijlen. Het grootste deel is in barok uitgevoerd, doordat August II de Sterke na een grote brand in 1701 het kasteel in die stijl heropbouwd­e.

Het was dezelfde August die tussen 1723 en 1730 een fenomenale collectie aanlegde met goud, zilver, juwelen en sierobject­en. Voorts had hij een verzamelin­g van 300.000 munten, een ridderzaal met wapens en een Turkse kamer met objecten uit het Ottomaanse Rijk.

Malachiet

Het Grünes Gewölbe, ‘het groene gewelf ’, kwam aan zijn naam door de oorspronke­lijke bekleding met malachiet, een groen mineraal. De aaneenscha­keling van negen barokzalen verwierf faam als een van de rijkste schatkamer­s van Europa. In 2004 ging het open als museum. Een van de blikvanger­s is de ‘groene diamant’, een kanjer van 41 karaat, die momenteel is uitgeleend aan het Metropolit­an Museum in New York. Mogelijk is het museum daardoor aan een grotere ramp ontsnapt.

Als de juwelenens­embles in hun originele vorm op de markt worden aangeboden, is er nog hoop, zei Marion Ackermann. Dan zullen ze snel geïdentifi­ceerd worden. Ackermann vreest ech

Forensisch onderzoeke­rs van de Duitse politie, gisteren aan het werk bij het museum.

ter dat de compositie­s uit elkaar gehaald zullen worden en per onderdeel verkocht. In dat geval wordt het bijna ondoenbaar om de gestolen waar ooit nog op te sporen.

De diefstal schrikt de gemeenscha­p op. Duitse media hebben het over de ‘grootste kunstroof uit de Duitse naoorlogse geschieden­is’. Hij wordt in verband gebracht met een andere nachtelijk­e inval. In 2017 werd in het BodeMuseum in Berlijn een gigantisch­e gouden munt van honderd kilo ontvreemd.

Politici reageerden meteen

om het belang van de diefstal in de verf te zetten. De gestolen voorwerpen hebben ‘een onmetelijk­e immateriël­e waarde’, zei Roland Wöller, minister van Binnenland­se Zaken van Saksen (CDU). ‘Dit is een aanslag op de culturele identiteit van Saksen.’

Ook ministerpr­esident Michael Kretschmer (CDU) van Saksen kwam met een reactie. Hij zei dat niet alleen het museum, maar heel Saksen bestolen is. ‘De geschieden­is van Saksen is niet te begrijpen zonder het Grünes Gewölbe en de kunstschat­ten die er thuishoren’, zei hij. Het museum bleef gisteren dicht voor publiek.

Iets voor de inbraak was er een brand in de buurt, waardoor het alarm buiten dienst was

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium