De Standaard

Bweurk, crème au beurre

Film Emilia Clarke speelt de hoofdrol in een goedbedoel­de poging om de kerstfilm te updaten.

- © rr JEROEN STRUYS

Last Christmas Van: Paul Feig

Met: Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson (103 min.) ★★☆☆☆

Vijf maanden na de Beatlesfil­m Yesterday is er opnieuw een Brit se film die op slinkse wijze de catalogus van een popster vermarkt. Helaas is het dit keer wijlen George Michael die je door de strot wordt gejaagd, onder het mom van een kerstfilm. Dat zijn veel alarmsigna­len.

Emilia Clarke was een an der. Fans van Game of thrones kennen haar als Daenerys Targaryen, terwijl ze in Me before you doceerde wat overacting is. Ze speelt Kate, die verkleed als elf werkt als verkoopste­r in een winkel tjokvol kerstromme­l. Alle ‘Jingle bells’ ten spijt ontbreekt het in haar leven net aan magie. Tot er een afgeborste­lde man zo knap als een fotomodel voor haar vitrine staat.

Regisseur Paul Feig maakt er een punt van om te spelen met klassieke recepten, zoals zijn vrouwelijk­e versie van Ghostbuste­rs. Het begint nog vrij origineel. Net als in Yesterday is ook hier de diverse afkomst van personages een evidentie.

Enkele scènes zijn vrij expliciet bedoeld als signaal tegen het groeiende racisme in Brexittijd­en, maar Emma Thompsons karikatura­le vertolking als Joegoslavi­sche moeder van Kate is beschamend denigreren­d.

En dan daagt het je dat deze film realisme slechts gebruikt als een schaamlapj­e, dat niets authentiek is en weinig echt origineel. Dit is een kerststron­k van een film: je voelt de buikpijn al terwijl je nog je eerste hap moet nemen.

 ??  ?? Liefde onder de kerstboom.
Liefde onder de kerstboom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium