De Standaard

Geef een moeder de ruimte

Film Eva Green bereidt zich voor op een lange ruimtereis. Haar dochtertje heeft het er moeilijk mee, net als zijzelf.

- RUBEN AERTS

Proxima ★★★☆☆ Van: Alice Winocour Met: Eva Green, Matt Dillon, Sandra Hüller (107 min.)

Niemand kijkt op van een man met een top carrière en een gezin. Een moeder moet zich nog steeds verantwoor­den voor haar ambities. Waarom ook alweer? Laat het aan een fra giele, goudeerlij­ke film als Proxima om zonder preken de blik te verruimen. Een ge dreven astronaute (Eva Green) is als moeder niet minder toegewijd. De film maakt haar beslommeri­ngen en twijfels invoelbaar, zonder haar te sentimenta­liseren.

Green is ijzersterk, hier als de Française die ze is en in de taal van Molière. Een Amerikaans­e collega (Matt

Dillon) verheugt zich om met haar naar de ruimte te trekken. ‘Ik heb me laten vertellen dat Franse vrouwen goed kunnen koken.’ Je hebt mannen, haantjes en zwijnen, ook in de ruimtevaar­t.

Er zijn genoeg mensen om haar te steunen zodat ze er maximaal kan zijn voor haar dochtertje – hoewel zo’n missietrai­ning daar niet op afgestemd is. Haar fysieke prestaties geven deze vrouw iets bovenmense­lijks, tegelijk maakt het moederscha­p haar kwetsbaar. De kracht van deze film schuilt in zijn empathie, nuance en nuchterhei­d. Als ze geen perfecte moeder is, oppert regisseuse Alice Winocour, dan is dat gewoon omdat die niet bestaan.

Proxima is ontwapenen­d, en dat zonder flauwe trucjes. De soundscape­s van Ryuichi Sakamoto (The revenant) slaan een brug tussen haar dromen, twijfels en daden. Is de meest aanwezige moeder een betere moeder? Betrokken zijn is niet simpelweg een kwestie van fysieke nabijheid.

 ?? © rr ?? Mama is astronaut.
© rr Mama is astronaut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium