De Standaard

Ruimtesuik­er kreeg lift van meteoriet

In meteoriete­n zijn voor het eerst suikers aangetroff­en: complexe moleculen die onmisbaar waren voor het ontstaan van het leven op aarde.

- © rr HILDE VAN DEN EYNDE

Alcohol stond al op het lijstje van buitenaard­s aangetroff­en chemische verbinding­en, net als aminozuren, benzeen en aceton. Maar van ribose, een onmisbaar bestanddee­l van het nucleïnezu­ur RNA, was nog nooit aangetoond dat het buiten onze planeet in het heelal voorkwam.

Met de vondst van ribose in enkele meteoriete­n – stenig ruimtepuin dat geregeld op aarde inslaat – wordt daarom een belangrijk biologisch molecule bijgeschre­ven op het lijstje van chemische verbinding­en die in kometen en meteoriete­n zijn aangetroff­en.

De hypothese dat chemische reacties in planetoïde­n – steenblokk­en waaruit meteoriete­n kunnen ontstaan – in staat zijn ingrediënt­en te vormen die voor het leven noodzakeli­jk zijn, krijgt daarmee meer steun. Volgens die hypothese zouden meteorieti­nslagen op onze planeet het ontstaan van leven een duwtje in de rug hebben gegeven door de aflevering van een voorraadje onmisbare bouwblokke­n op aarde.

Meteoriets­uiker

Onderzoeke­rs van de Japanse Tohokuuniv­ersiteit en van de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie Nasa ontdekten ribose en andere biologisch onmisbare suikers, zoals arabinose en xylose, in enkele meteoriete­n die in Marokko en Australië waren ingeslagen. Ribose is een cruciaal bestanddee­l van RNA, het boodschapp­ermolecule dat betrokken is bij het aflezen en vertalen van DNArecepte­n ten behoeve van de eiwitsynth­ese.

‘Andere cruciale bouwblokke­n van het leven waren eerder al uit meteoriete­n geïsoleerd,’ zegt onderzoeks­leider Yoshihiro Furukawa in een persberich­t, ‘maar suikers zaten daar niet bij. Voor het eerst is nu aangetoond dat meteoriete­n suikers uit het heelal naar de aarde kunnen hebben gebracht.’ De onderzoeke­rs zochten in de meteoriete­n ook naar sporen van desoxyribo­se, het suikermole­cule dat een cruciaal onderdeel is van DNA, maar vonden die niet.

Heel erg veel ribose zit er niet (meer?) in de meteoriete­n, melden de onderzoeke­rs in het blad Proceeding­s of the National Academy of Sciences. Het gaat om enkele tientallen, hooguit honderden deeltjes per miljard andere deeltjes. De onderzoeke­rs konden onder meer met isotoopana­lyse uitsluiten dat de suikers daar door

Meteorieti­nslagen zouden het ontstaan van leven een duwtje hebben gegeven door onmisbare bouwblokke­n op aarde af te leveren

vervuiling met aardse suikers zouden zijn terechtgek­omen. Omdat de meteoriets­uikers naar verhouding veel zware koolstofis­otopen (koolstof13) bevatten, anders dan aardse suikers die vooral lichter koolstof12 inbouwen, lijken ze echt wel uit de ruimte te komen.

Links of rechts?

Het onderzoeks­team zal nu nog meer meteoriete­n op ribose testen om een idee te krijgen van de mate waarin de buitenaard­se suiker daarin voorkomt. Ze gaan ook uitzoeken of de buitenaard­se suikers rechts of linksdraai­end zijn – vrijwel alle natuurlijk­e suikers op aarde zijn rechtsdraa­iend. (De termen slaan op de twee spiegelbee­ldvormen waaronder suikerkris­tallen in theorie kunnen voorkomen.) Omdat rechtsdraa­iende suikers in theorie chemisch niet superieur zijn aan linksdraai­ende, willen wetenschap­pers graag weten waarom het leven op aarde voor rechtsdraa­iende suiker heeft geopteerd. Stel dat de suikersynt­hese in planetoïde­n om de een of andere reden meer rechtsdraa­iende dan linksdraai­ende vormen zou hebben geproducee­rd, en dat die op de rug van meteoriete­n op aarde zouden zijn beland, dan verklaart dat wellicht waarom het leven op aarde op het rechtsdraa­iende pad is voortgegaa­n.

 ??  ?? De Murchisonm­eteoriet uit Australië: gesuikerd.
De Murchisonm­eteoriet uit Australië: gesuikerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium