De Standaard

Chauffeurs blijven kiezel in de schoen van Uber

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Game over voor Uber in Londen. Dat is tenminste wat de waakhond Transport for London (TfL) wil. Die weigert de voorwaarde­lijke licentie te verlengen waarmee Uber in de Britse hoofdstad mag werken. Het is niet voor het eerst dat TfL tot die conclusie komt: in 2017 ontzegde het Uber al eens een licentie. Het bedrijf vocht die beslissing aan en verkreeg via de rechtbank dat het tot gisterenna­cht verder mocht werken.

De motivering nu is in feite dezelfde als die van vijftien maanden geleden: de waakhond wijst naar ‘een patroon van gebreken’ dat ‘passagiers en hun veiligheid in gevaar bracht.’ Daarbij gaat het vooral over hoe Uber zijn chauffeurs screent. Volgens TfL is dat systeem zo lek als een zeef. Zo kan eender wie zijn foto uploaden in het profiel van een al gescreende chauffeur en vervolgens ritjes maken. Daardoor wordt de verplaatsi­ng zonder verzekerin­g uitgevoerd, en zitten er soms chauffeurs aan het stuur waarvan de TfL de vergunning al had ingetrokke­n. De waakhond spreekt over 14.000 zulke ritten. Ook slagen geschrapte chauffeurs er nog steeds in nieuwe accounts aan te maken, en weer aan het rijden te gaan, klinkt het. Uber heeft volgens de TfL wel stappen vooruit gezet, maar onvoldoend­e.

Dat wil niet zeggen dat Uber meteen uit het Londense straatbeel­d verdwijnt. Als het binnen de 21 dagen in beroep gaat, kan het voorlopig blijven verder werken.

Londen is met 45.000 chauffeurs en 3,5 miljoen ritten in 2018 de belangrijk­ste Europese markt van Uber in Europa. Het staat samen met Los Angeles, New York City, San Francisco en São Paulo in Ubers top vijf. Londen kwijtspele­n zou dus een stevige klap zijn. Bovendien zou het andere Europese regio’s kunnen inspireren. Ubers ceo Dara Khosrowsha­hi stelde op Twitter dat hij ‘begrijpt dat we over een hoge lat moeten’, maar dat ‘deze beslissing gewoon onjuist is’. Hij verwijst naar de vooruitgan­g die Uber heeft gemaakt.

De Londense zorgen maken nogmaals duidelijk dat de kritische elementen in Ubers zakenmodel de chauffeurs zijn. Want worden ze niet gezien als veiligheid­srisico, dan botst Uber wel ergens tegen protest over werkomstan­digheden en sociale rechten. Dat het een deel van zijn inkomsten aan hen moet afstaan, ook al is dat volgens critici weinig, helpt het bedrijf ook niet in de rit richting winstgeven­dheid. Vorig kwartaal maakte Uber nog 1,2 miljard dollar verlies. Het kwartaal ervoor was dat een onvoorstel­bare 5,2 miljard dollar.

Het toont waarom Uber zo gebrand is op de ontwikkeli­ng van zelfrijden­de auto’s. Daarmee kan het die chauffeurs gewoon aan de kant schuiven. Geen lekken in de screening, geen sociale conflicten, geen vergoeding­en. Maar zelfs in dat streven spelen de chauffeurs Uber parten: vorige week stelde de Amerikaans­e verkeerswa­akhond NTSB Uber verantwoor­delijk voor de dood van een voetganger, die in 2018 werd aangereden door een van zijn zelfrijden­de wagens. Cruciaal in dat drama, volgens de waakhond? De persoon die achter het stuur op haar smartphone zat te kijken en niet ingreep: de chauffeur.

De screening is lek: eender wie kan zijn foto uploaden in een al gescreend profiel en ritjes maken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium