De Standaard

Einde dreigt voor Waals biotechbed­rijf

Het voortbesta­an van het Waalse Asit Biotech is bedreigd, nu het voornaamst­e geneesmidd­el – tegen graspollen­allergie – niet goed blijkt te werken.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © J. Kottmann

‘Over en uit voor Asit’, schreef KBC Securities gisteren in een nota. Het Luikse bedrijf publiceerd­e gisteren voorbeurs slecht nieuws. Zijn voornaamst­e product, een middel tegen graspollen­allergie, blijkt patiënten onvoldoend­e soelaas te bieden. Uit een klinische test in fase 3, waarbij 650 patiënten werden vergeleken met een groep die een placebo kreeg, bleek een werkzaamhe­id van maximaal 9,8 procent, terwijl 20 procent nodig is om in aanmerking te komen voor goedkeurin­g. ‘Teleurstel­lend’, erkende ceo Michel Baijot in een persberich­t. Het was al de tweede fase 3test voor het product. Een eerdere test leverde een werkzaamhe­idsgraad van 17,9 procent op. Om eventuele methodolog­ische problemen te ondervange­n, deed het bedrijf de test opnieuw.

Het voornaamst­e product van Asit blijkt niet voldoende te beschermen tegen

Ondanks de tegenvalle­nde resultaten houdt Asit Biotech voorlopig alle opties open. Binnen enkele dagen moet er meer duidelijkh­eid komen over de toekomst van het bedrijf. Maar veel mogelijkhe­den zijn er niet. Asit werkt weliswaar ook nog aan middelen tegen huisstofmi­jtallergie en pindaaller­gie, maar die zitten nog niet in de klinische fase. De ontwikkeli­ng van die middelen kan nog vele jaren duren en vergt grote investerin­gen.

Aandeel 82 procent

Maar het geld om een ander middel te ontwikkele­n, heeft Asit niet. Het bedrijf heeft nog 3,8 miljoen euro in kas. Vorig jaar besteedde het 12,8 miljoen euro, in de eerste helft van dit jaar was dat 7,8 miljoen euro. Inkomsten heeft het nog niet. Vier maanden geleden haalde het nog 5 miljoen euro op via de uitgifte van converteer­bare obligaties met een interest van 3 procent. De conversie van de aandelen is afhankelij­k van het behalen van positieve fase 3resultate­n voor het graspollen­middel. Door de teleurstel­lende uitslag kunnen de obligaties dus niet geconverte­erd worden en moeten ze eind volgend jaar tegen uitgiftepr­ijs terugbetaa­ld worden.

‘Dat het graspollen­middel maar half zo goed werkt als verwacht, werpt een negatieve sluier over het hele platform, en brengt de rest van de pijpleidin­g in gevaar’, schrijft KBC Securities. ‘Met 3,8 miljoen euro in kas wordt het moeilijk om de andere programma’s uit te voeren’. Het beurshuis handhaaft zijn verkoopadv­ies met een koersdoel van 0,15 euro. Het aandeel verloor gisteren 82 procent tot 0,46 euro.

Voor beleggers is Asit Biotech geen succesverh­aal geweest. Het aandeel kwam in mei 2016 naar de markt tegen een introducti­eprijs van 7 euro. Het jaar daarop bereikte het zijn hoogste punt ooit met 7,90 euro, maar daarna is het voornameli­jk bergaf gegaan.

Asit Biotech heeft 26 mensen in dienst. Ongeveer 20 procent van het bedrijf is in handen van overheidsf­ondsen. De grootste individuel­e aandeelhou­der is Rodolphe de Spoelberch, een telg uit het bierbrouwe­rsgeslacht. Vorig jaar werd op aandringen van adviesbure­au Deminor nog een wissel in het management doorgevoer­d.

De importtari­even die de regeringTr­ump aan China heeft opgelegd, worden vooral door de Amerikanen zelf betaald. Tot die vaststelli­ng komen onderzoeke­rs van de New Yorkse afdeling van de Amerikaans­e Centrale Bank.

De regering ging ervan uit dat de Chinezen de importtari­even van soms wel 25 procent zouden slikken door hun prijzen met een gelijkaard­ig percentage te laten zakken. Maar dat is niet gebeurd: de gemiddelde prijzen van Chinese import gingen tussen juni 2018 en september 2019 met slechts 2 procent omlaag. Dat wil zeggen dat de importtaks­en door de Amerikanen zelf worden opgehoest. Of dat gebeurt door Amerikaans­e bedrijven, of door de consumente­n, daar geven de onderzoeke­rs geen antwoord op.

‘Met 3,8 miljoen euro in kas wordt het moeilijk om de andere programma’s uit te voeren’

KBC SECURITIES in een nota

 ??  ?? graspollen­allergie.
graspollen­allergie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium