De Standaard

Onheilspro­feet ruikt beursbloed

Ray Dalio, stichter van het grootste hefboomfon­ds ter wereld, zet ongeveer 1,5 miljard in op een daling van de aandelenma­rkten tegen maart 2020. Tegen de trend in, zoals steeds. Is hij gek of geniaal?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE © Astrid Stawiarz/getty

Is dit de spreekwoor­delijke kanarie in de kool mijn voor de beurzen? Het voorbije weekend lekte uit dat Ray Dalio opnieuw een opmer kelijke tegendraad­se gok op de financiële markten heeft gewaagd. Via zijn hefboomfon­ds Bridgewate­r kocht de 70jarige superbeleg­ger op grote schaal putopties die speculeren op een koersdalin­g van de Eurostoxx 50 en/of de S&P500, twee van de belangrijk­ste Europese en Amerikaans­e beursindex­en. De putopties – contracten die de koper het recht, maar niet de verplichti­ng geven om een bezit te verkopen – lopen tot eind maart 2020.

Waarom dit belangrijk is? Dalio, de zoon van een Italiaanse jazzmuzika­nt en huisvrouw uit Long Island, is niet zomaar iemand. Hij kende die pe dalen, maar bouwde zijn hefboomfon­ds Bridgewate­r (dat hij al op zijn 26ste oprichtte in een bescheiden tweeslaapk­amerappart­ement) uiteindeli­jk uit tot wereldwijd marktleide­r, met een beheerd vermogen van 150 miljard. Het maakt hem met een geschat persoonlij­k vermogen van 18 miljard dollar tot een van de honderd rijkste mensen ter wereld.

Dalio vestigde zijn reputatie als beleggersg­oeroe onder meer door met succes in te spelen op de aandelencr­ash in 1987 en de crash van de Amerikaans­e huizenmark­t in 2008. In dat laatste financiële rampjaar haalde zijn hefboomfon­ds een opmerkelij­k rendement van 10 procent door volop te speculeren tegen Wall Street en de grote banken.

Elizabeth Warren

Onlangs haalde Dalio meermaals de media met pessimisti­sche essays over de hervorming van ‘het gebroken kapitalism­e’. Volgens hem is de huidige euforie op de aandelenma­rkten onhoudbaar. De wereldecon­omie zinkt volgens Dalio – die graag economisch­e parallelle­n trekt met de jaren 30 – steeds verder weg in een uitzichtlo­os dal. Zelfs de centrale banken zullen niemand meer kunnen redden vanwege de lage rentes, denkt hij.

De opmerkelij­ke putopties van Dalio veroorzaak­ten dit weekend meteen een nieuwe golf van speculatie. The Wall Street Journal, de zakenkrant die het nieuws naar buiten bracht, ziet in de putopties vooral een politieke gok. Tegen eind maart zijn de presidents­kandidaten in de VS bekend. Mocht dat aan Democratis­che kant senator Elizabeth Warren worden – die erg kritisch is voor Wall Street – dan is de kans groot dat de aandelenma­rkten dat ‘nachtmerri­escenario’ van fors strengere regels en minder winsten meteen in de beurskoers­en zullen incalculer­en.

Dalio zelf ziet daar geen graten in. In een kritische post op het profession­ele netwerk LinkedIn ontkent hij dat zijn hefboomfon­ds Bridgewate­r eenzijdig speculeert op een forse koersdalin­g. Hefboomfon­dsen wisselen nu eenmaal vaak van positie op de financiële markten. Net als andere insiders benadrukt hij dat dit soort putopties gewoon gezien kunnen worden als strategisc­he indekking (in vakjargon:

Als gelijk krijgt, ziet het er doorgaans niet goed uit voor de rest van de wereld.

Dalio vestigde zijn reputatie door met succes in te spelen op de aandelencr­ash in 1987 en de crash van de Amerikaans­e huizenmark­t in 2008

hedge) tegen andere meer opti mistische belegginge­n. ‘Lees dan ook niet te veel in deze marktposit­ie’, waarschuwt hij de beleggers uitdrukkel­ijk.

Strategisc­h

Maar mogelijk is dit gewoon een manier om zich te wapenen tegen nieuwe kritiek. Dalio en Bridgewate­r hebben namelijk net een van hun allerslech­tste semesters in twee decennia achter de rug. Hun vlaggensch­ipfonds Pure Alpha incasseerd­e in de eerste zes maanden van 2019 een ver lies van 4,9 procent. Ter vergelijki­ng: in dezelfde periode wonnen de wereldbeur­zen gemiddeld zo’n 15 procent, onder meer door nieuwe monetaire stimuli volop in de beurskoers­en in te calculeren.

Bridgewate­r en Dalio weigerden zoals altijd uit te wijden over die tegenvalle­nde prestatie, maar volgens marktkenne­rs wijst het forse verlies van in januari erop dat het grootste hefboomfon­ds ter wereld zich toen al strategisc­h positionee­rde voor verdere turbulenti­e op de markten. Net zoals het mogelijk nu weer – voorzichti­g – doet.

 ??  ?? Ray Dalio
Ray Dalio

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium