De Standaard

Eneco belandt in zelfde stal als Japanse autobouwer

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © ur

Het Nederlands­e energiebed­rijf Eneco komt in Japanse handen. De overnamepr­ijs van 4,1 miljard euro ligt veel hoger dan verwacht.

Na een lange overnamesl­ag heeft het Japanse bedrijfsco­ncern Mitsubishi Corporatio­n samen met energiebed­rijf Chubu het laken in de strijd om Eneco naar zich toegetrokk­en. De Japanners steken de twee vechtende, oranje getinte kandidaten de loef af. Het ging om de combinatie van de oliemaatsc­happij Shell en het pensioenfo­nds PGGM en een consortium waarvan Rabobank het uithangbor­d was.

Terwijl die twee kandidaten de voorbije maanden hun interesse voor Eneco aan de grote klok hingen, hielden de Japanners zich op de achtergron­d. Dat Chubu, het derde energiebed­rijf van Japan, een tandem vormde met Mitsubishi, bleef trouwens een zeer goed bewaard geheim. Chubu wordt nu voor 20 procent eigenaar van Eneco. Eneco is na EngieElect­rabel en Luminus in Vlaanderen de derde speler op de energiemar­kt.

Mitsubishi is bij ons een bekende naam, maar dan als automerk. De Japanse megagroep

Hoofdkanto­or Rotterdam. omvat evenwel ook een tak elektricit­eitsvoorzi­ening, die ondergebra­cht is in het beursgenot­eerde Mitsubishi Corporatio­n. Dat is een bedrijveng­roep van 75.000 werknemers met een beurswaard­e van 28 miljard euro. Ter vergelijki­ng: het Franse energiecon­cern Engie, waarvan Electrabel een onderdeel is, is goed 32 miljard euro waard.

Een totale onbekende is Mitsubishi Corporatio­n niet in energiekri­ngen in ons land. Het is voor een kwart eigenaar van Norther Offshore Wind Farm, dat zijn windenergi­eparken in de Belgische Noordzee. Een verwante Japanse bedrijveng­roep liep onlangs in de kijker als leverancie­r van de grootste offshore windturbin­es voor Northweste­r 2, een ander Belgische windenergi­epark op zee.

Nederlande­rs cashen

Door de overname maakt Eneco een grote sprong in Europa als uitbater van windenergi­eparken op zee. De afspraak is dat Mitsubishi een deel van zijn windoffsho­rebelangen in Europa overhevelt naar het Nederlands­e energiebed­rijf, goed voor 400 megawatt offshoreca­paciteit.

De woordvoerd­er van Eneco België, Mark Van Hamme, beklemtoon­t dat de overname van het moederbedr­ijf niets verandert voor de Belgische tak. Het hoofdkwart­ier in Mechelen blijft en ook de investerin­gsplannen voor de komende jaren worden niet gewijzigd.

Op een reeks Nederlands­e steden en gemeenten heeft de overname wel een grote impact. Als verkopende aandeelhou­ders van Eneco zullen ze veel meer geld binnenkrij­gen dan verwacht. Tot voor kort werd uitgegaan van een verkooppri­js van circa 3 miljard euro. De Japanse combinatie legt 1,1 miljard euro meer op tafel.

Het Franse luxeconcer­n LVMH, in handen van de Franse miljardair Bernard Arnault, neemt de Amerikaans­e juweliersk­eten Tiffany voor meer dan 16 miljard dollar over. Het gaat om de grootste overname ooit in de luxegoeder­ensector.

LVMH, bekend van onder meer Louis Vuitton en Dior, is bereid 135 dollar per aandeel te betalen voor de Amerikaans­e juweliersk­eten. Arnault, de rijkste man van Europa, diende zijn bod tot tweemaal toe te verhogen vooraleer tot een akkoord te komen. Een eerste bod van 120 dollar werd verhoogd tot 130 en uiteindeli­jk 135 dollar per aandeel, wat Tiffany waardeert op 16,2 miljard dollar.

Met de overname van Tiffany wordt LVMH ook een belangrijk­e speler in de juwelensec­tor. Het Franse concern staat erg sterk in onder meer mode, cosmetica en dranken, maar is minder prominent aanwezig in juwelen. Door de overname wordt LVMH marktleide­r in de wereldwijd­e juwelensec­tor, en breidt het ook uit op de Amerikaans­e markt.

INDEXEN

Overname moederbedr­ijf verandert niets voor Belgische tak

LANGETERMI­JNRENTES

NOTERINGEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium