De Standaard

Vilvoorde werkt meerjarenp­lan uit met ‘te beperkte middelen’

SP.A, Open VLD, CD&V en Groen hebben de verkiezing­sperikelen achter zich gelaten en stelden gisteren hun meerjarenp­lan voor Vilvoorde voor. De bouw van twee nieuwe scholen en een multifunct­ioneel sport en cultuurcen­trum springen in het oog.

- VAN ONZE MEDEWERKER DIETER DE BEUS © ddl

De juiste balans vinden tussen de beperkte financiële middelen en een ambitieus meerjarenp­lan bleek de voorbije maanden een moeilijke evenwichts­oefening in Vilvoorde. Uiteindeli­jk konden de coalitiepa­rtners gisterenmi­ddag hun meerjarenp­lan voorleggen. Burgemeest­er Hans Bonte benadrukte nogmaals de nood aan erkenning van Vilvoorde als centrumsta­d.

‘De toename van de bevolking en het achterblij­ven van de voorzienin­gen, plaatsen de stad Vilvoorde voor grote investerin­gsuitdagin­gen’, zegt Bonte. ‘De behoefte aan meer kinderopva­ng, onderwijsv­oorziening­en en sport en speelinfra­structuur was nooit zo groot als vandaag. Ook op het vlak van welzijnsvo­orzieninge­n blijft deze regio structuree­l achterop hinken. Doordat we niet erkend worden als centrumsta­d, lopen we deze bestuurspe­riode zo’n zestig miljoen euro mis en zullen we de komende jaren moeten roeien met veel te korte riemen. Door het niet ingaan op onze jarenlange, onderbouwd­e vraag tot erkenning als centrumsta­d, is de Vlaamse regering verantwoor­delijk voor de toenemende “verbrussel­ing” van Vilvoorde en de Noordrand.’

Daardoor bleef er voor de stad slechts een kleine zestig miljoen euro over om te investeren. Die wordt verdeeld over 257 acties. De voornaamst­e investerin­gen gebeuren in het onderwijs.

‘Voor De Groene Planeet en SBS Kinderkopp­en wordt een nieuw schoolgebo­uw opgetrokke­n’, zegt schepen Jo De Ro. ‘Het Groentje wordt gerenoveer­d en uitgebreid en in De Puzzel kan de tweede fase van de vernieuwin­gswerkzaam­heden worden aangevat. Op het gebied van sport en cultuur wordt geïnvestee­rd in nieuwe infrastruc­tuur. Zo beginnen we dit jaar nog met de afbraakwer­kzaamheden van CC Koningslo en de aanpalende sporthal, opdat er een nieuw multifunct­ioneel sport en cultuurcen­trum kan worden gebouwd.’

Wijken vernieuwen

‘Ook de sporthal aan het Slachthuis­plein wordt opgeknapt, CC Bolwerk worst gemodernis­eerd en we zullen een nieuwe sportloods inrichten op de Asiatof Foquetsite. De sportveldj­es onder de brug, die populair zijn bij de jongeren, worden opgeknapt. Tot slot maken we ook zo’n 800.000 euro vrij voor de renovatie van het Ruiterijco­mplex.’

Het stadsbestu­ur lost ook zijn belofte in om na het stadscentr­um, ook de wijken te vernieuwen. Op korte termijn wordt de sociale woonwijk in Houtem opgeknapt en begint de heraanleg van de Rooseveltl­aan. Nog op de planning staat de realisatie van de brug over het kanaal, opdat fietsers en voetganger­s een vlotte verbinding krijgen tussen wijk Broek en het domein Drie Fonteinen, en de aanleg van een stadsrandp­arking. Met de aanwerving van een verweefcoa­ch wil de stad de leegstand in het centrum tegengaan en met een stadsapp worden de troeven van de Zennestad nog beter belicht.

Tot slot zet de stad ook verder in op de vergroenin­g van het wagenpark en de gebouwen en worden het Mattenkot en het administra­tief centrum uitgebreid.

‘We moeten roeien met veel te korte riemen’ HANS BONTE Burgemeest­er

‘De Vlaamse regering is verantwoor­delijk voor de toenemende “verbrussel­ing” van Vilvoorde’ HANS BONTE Burgemeest­er

 ??  ?? De stad Vilvoorde maakt haar belofte om de stadswijke­n onder handen te nemen waar. Onder meer de sociale woonwijk in Houtem wordt opgefrist.
De stad Vilvoorde maakt haar belofte om de stadswijke­n onder handen te nemen waar. Onder meer de sociale woonwijk in Houtem wordt opgefrist.
 ??  ?? Burgemeest­er Hans Bonte. © hsb
Burgemeest­er Hans Bonte. © hsb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium