De Standaard

‘We moeten het stadion stil krijgen’

Om zichzelf maximale kans te geven op kwalificat­ie voor de eindronde van de Champions League, moet Club Brugge op bezoek bij Galatasara­y vijf uitdaginge­n de baas kunnen.

- BART LAGAE © Bruno Fahy/belga

Champions League

Op de grens van Azië met Europa kan Club Brugge zich op een onvergetel­ijke avond trakteren. Winst op Galatasara­y is niet alleen goed voor de derde plaats en Europees voetbal na Nieuwjaar: als alles meezit, kan zelfs de tweede plaats nog. Daar staat tegenover dat het verhaal mogelijk afgelopen is als Club verliest.

‘Ik ben niet bezig met wat er kan misgaan’, zei Philippe Clement gisteren in het Ali Sami Yenstadion van Galatasara­y. ‘Winst of verlies kan vaak van details afhangen. We zullen proberen zo goed mogelijk de details naar onze kant te trekken.’ Op bezoek bij een gehavend Galatasara­y moet Club Brugge deze vijf uitdaginge­n de baas.

1. Helse sfeer

Turkse fans hebben een reputatie, maar Club Brugge heeft geen reden om bang te zijn. Het verloor nog geen enkele van zijn drie wedstrijde­n tegen Galatasara­y en won in maart 2015 met 13 van Besiktas. Dat was toen een strijd in een helse sfeer, waar Club met twee late goals van Boli Bolingoli als winnaar uitkwam.

Brandon Mechele stond vier jaar geleden ook op het veld. ‘Het lawaai was er zo luid dat we elkaar niet konden verstaan op het veld’, zegt de verdediger. ‘Op Galatasara­y verwacht ik een gelijkaard­ige sfeer. Het is aan ons om het stadion stil te krijgen.’

Ook Simon Mignolet is ervaringsd­eskundige. ‘Ik speelde met Liverpool al in Turkije. Natuurlijk zal de sfeer heet zijn en heeft Galatasara­y een beetje gekke fans.

Maar voor mij is dat positief. Ten eerste ben je voetballer geworden om in dit soort stadions te spelen. Je moet genieten van die momenten. Daarnaast kan je de sfeer ook in je eigen voordeel gebruiken. Als je het publiek de kans geeft achter de ploeg te gaan staan, geef je ze nog meer moed de ploeg naar voren te duwen en maak je het ook jezelf moeilijk. Daarom is het belangrijk dat we de tegenstand­er en het publiek frustreren. Zo kan de sfeer omslaan en zich tegen de ploeg keren.’

‘Je bent voetballer geworden om in dit soort stadions te spelen. Je moet genieten van die momenten’

SIMON MIGNOLET Doelman Club Brugge

2. Brugse favorieten­rol

In de thuismatch tegen Galatasara­y bewees Club al dat het zijn voet naast en zelfs voorbij die van de Turken kan zetten. Het werd 00 in Jan Breydel, al had Club toen de drie punten moeten pakken.

‘Zowel thuis tegen Galatasara­y als in Madrid en Parijs hadden we meer verdiend’, zegt Mignolet. ‘Het zal er op aankomen de balans nu wel in ons voordeel te doen doorslaan. Door de ervaring die Galatasara­y heeft en door het thuisvoord­eel is het een beetje favoriet, maar hopelijk kunnen we dezelfde wedstrijd spelen als in Madrid en Parijs. Thuis tegen Galatasara­y hebben we bewezen dat we minstens op hun niveau staan. De doelstelli­ng is om minstens één punt en misschien wel drie punten te pakken. Dat vertrouwen moeten we hebben.’

3. Juiste balans vinden

Maar hoe doe je dat als je kort voor het einde gelijkstaa­t? Durf je dan nog risico’s nemen om het beslissend­e doelpunt te maken, wetende dat een counter tot een tegengoal en de uitschakel­ing kan leiden?

‘We moeten de balans vinden tussen aanvallen en verdedigen’, aldus Mechele. ‘Het is zeker niet de bedoeling blind naar voren te stormen. We moeten gewoon ons spel spelen zoals in de vorige matchen. We weten dat we dan kansen zullen creëren, met een goede restverded­iging en backs die ook hun werk kunnen doen.’

4. Welke aanvallers?

Mbaye Diagne is voor onbepaalde tijd geschorst bij Club na zijn strapatsen in Parijs. De vraag is wie van zijn spitsen Clement straks de wei instuurt. David Okereke en Krépin Diatta maakten niet de beste indruk tegen Oostende en jagen al een tijdje op hun beste vorm. Hetzelfde geldt voor Percy Tau, die al twee maanden droogstaat.

Vermoedeli­jk grijpt Clement terug naar Emmanuel Dennis, die twee keer raak trof in Madrid, en Siebe Schrijvers, die zijn goede vorm onderstree­pte met een doelpunt tegen Oostende. Toch blijft de efficiënti­e van de Clubaanval­lers een werkpunt. ‘Ik probeer ervoor te zorgen dat ik de nul hou. Iemand zal dan hopelijk het doelpunt maken’, aldus Mignolet.

5. Gemotiveer­de tegenstand­er

Enkele van de Galatasara­yspelers zijn vanavond onbekenden. Ömer Bayram en Adem Büyük krijgen alleen maar een kans omdat er veel geblesseer­den zijn. ‘Maar net daarin schuilt het gevaar’, vindt Mechele. ‘Galatasara­y heeft voldoende vervangers om de geblesseer­de spelers op te vangen. En die zullen zich willen bewijzen. Ik denk dat er goeie spelers zullen klaar staan die vinden dat ze in de ploeg thuishoren.’ GALATASARA­YCLUB BRUGGE Istanbul, Ali Sami Yenstadion, 18.55 uur

Scheidsrec­hter: Ivan Kruzliak (Svk)

Galatasary: Muslera, Ferreira, Donk, Marcao, Nagatomo, Seri, Lemina, Fehouli, Belhanda, Bayram, Büyük

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli, Ricca, Balanta, Vanaken, Rits, Diatta, Dennis, Schrijvers

 ??  ?? Club Brugge trainde gisteren in het Ali Sami Yenstadion van Galatasara­y. Wellicht staat
Siebe Schrijvers (m., nr. 16) in de spits.
Club Brugge trainde gisteren in het Ali Sami Yenstadion van Galatasara­y. Wellicht staat Siebe Schrijvers (m., nr. 16) in de spits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium