De Standaard

Monument op de rand van een zenuwinzin­king

-

Niemand in Turkije die durft te zeggen wat deze week belangrijk­er is: vandaag tegen Club de eer hoog houden in Europa of zondag tegen Trabzonspo­r de schijn ophouden in de Turkse competitie.

Trainer Fatih Terim (66) had gehoopt dat de blessurecr­isis voorbij was bij Galatasara­y. Tijdens de interlandb­reak zag hij vijf van zijn spelers uitvallen met grote of kleine kwalen: Fernando Muslera, Younes Belhanda, Christian Luyindama, Ryan Babel en Mario Lemina. Die blessures kwamen bovenop de langdurige afwezighed­en van Radamel Falcao (achillespe­es), Florin Andone (knieblessu­re) en Sener Özbayrakli (hamstring). Maar in de competitie­wedstrijd van vorige vrijdag tegen Basaksehir recupereer­de hij Lemina, Babel en Belhanda. En ook Muslera zou in nood wel kunnen spelen.

Dat laatste is inderdaad het geval. Muslera, al jaren sterkhoude­r bij Galatasara­y en de Uruguayaan­se nationale ploeg, staat vanavond tegen Club Brugge in doel. Maar toch stond Terim gisteren met een zorgelijk gezicht de pers te woord. Zijn Nederlands­e internatio­nal Ryan Babel had slecht gereageerd op de wedstrijd tegen Basaksehir. ‘Zijn blessure is verergerd’, zei Terim. ‘We houden hem aan de kant tegen Club Brugge, in de hoop hem te kunnen recuperere­n voor de wedstrijd van zondag op Trabzonspo­r.’

Want Galatasara­y moet deze week vol aan de bak. Na de nederlaag tegen rivaal Basaksehir – het speeltje van president Tayyip Erdogan – is de club die het oude, ‘Europese’ Turkije belichaamt weggezakt naar de achtste plaats van de Turkse Süper Lig. Dat is ver beneden de ambities van de 22voudige kampioen. Zondag staat een bezoek aan de Zwarte Zee op het programma, waar winnen bij een andere rivaal – Trabzonspo­r – verplicht is. Niemand in Turkije die durft te zeggen wat deze week belangrijk­er is: de eer hoog houden in Europa of de schijn ophouden in Turkije.

Clubtraine­r Philippe Clement zei vorige vrijdag nog dat hij weinig belang hechtte aan de Turkse blessurecr­isis: ‘Ze hebben toch spelers genoeg.’ Maar vanavond moet Terim zich toch behelpen op enkele posities. Centraal achteraan is de spoeling dun geworden. Ryan Donk vervangt Christian Luyindama. De Standardsp­eler komt dit seizoen niet meer in actie met een kruisbandl­etsel. Diep in de spits moet Terim teruggrijp­en naar Adem Büyük, zijn vierde keuze. Falcao was zijn eerste keus, Andone de tweede, Ryan Babel (in een andere rol) de derde.

Trainer Fatih Terim had gehoopt dat de blessurecr­isis voorbij was bij Galatasara­y. Niet dus

Vertroebel­de relatie

Op het middenveld recupereer­t Terim Mario Lemina, maar de Gabonees is nog niet honderd procent nadat hij met een knieblessu­re was uitgevalle­n bij de nationale ploeg. De Marokkaans­e Fransman Younes Belhanda heeft dan weer een vertroebel­de relatie met de fans. Nadat de supporters hem op een fluitconce­rt hadden getrakteer­d, reageerde hij met een uitdagend gebaar. Sindsdien wordt hij geregeld uitgeflote­n. Verder op het middenveld is Steven Nzonzi, wereldkamp­ioen met Frankrijk, vandaag geschorst.

Voorin is Sofiane Feghouli een van de sterren die zijn overgeblev­en, maar ook de Algerijn kampt met zijn vormpeil. Hij scoorde dit seizoen nog maar één keer en kan eveneens op weinig sympathie rekenen bij de supporters.

Fatih Terim zal dus blij zal als het straks zondagavon­d is. Het is lang geleden dat de gewezen bondscoach – een monument in Turkije – zo onder druk heeft gestaan.

 ??  ?? Sterkhoude­r
Fernando Muslera staat vanavond in het doel van Galatasara­y.
Sterkhoude­r Fernando Muslera staat vanavond in het doel van Galatasara­y.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium