De Standaard

Staatsgree­p of niet, Europa moet ingrijpen

LODE DELPUTTE vreest dat het protest in Bolivia nog verder zal escaleren nu de conservati­eve Jeanine Áñez interimpre­sident is.

-

In Bolivia heeft uiterst rechts de macht overgenome­n van de linkse, inheemse president Evo Morales, die naar Mexico gevlucht is. Hoewel Morales de voorbije jaren veel van zijn pluimen heeft verloren, is het nog de vraag of de remedie, belichaamd door zijn aartsconse­rvatieve opvolgster Jeanine Áñez (DS 21 november), niet erger is dan de kwaal. Gemeten aan het bloedvergi­eten van de jongste weken, en aan Áñez’ wraaklusti­ge discours, valt te vrezen van wel. De Boliviaans­e ombudsdien­st voor de mensenrech­ten, die het aantal slachtoffe­rs bijhoudt, telt 32 doden en 804 gewonden – officiële cijfers die volgens lokale waarnemers mogelijk een stuk hoger liggen.

Alleen al in Sentaka, de plaats nabij La Paz waar het leger dinsdag een einde maakte aan de wekenlange blokkade van een benzinedep­ot door Moralesaan­hangers, vielen acht doden. Volgens de nieuwe minister van Defensie, Luis Fernando López, hebben de troepen daar geen schot gelost. Maar die boodschap klinkt niet geloofwaar­dig in het licht van het vrij spel dat de militairen eerder van de regering kregen: decreet 4.078, goedgekeur­d op 14 november, maakt hen feitelijk straffeloo­s na operaties tot herstel van de openbare orde. Een tweede decreet voorziet in een aanzienlij­ke verhoging van de legerbegro­ting.

President Áñez predikt vrede en verzoening, maar wil tegelijk Morales aanklagen voor opruiing en terrorisme. Het protest van zijn aanhang doet ze af als vandalisme. In een interview met de BBC sprak het staatshoof­d taal die zo aan het mccarthyis­me deed denken. Ze beschuldig­de haar voorganger van ‘atheïsme’ en stak niet onder stoelen of banken dat ze de seculiere staat wil uitkleden. ‘Wij zijn een volk van God’, aldus Áñez, een evangelist­e die niets op heeft met de inheemse rituelen die onder de verdreven president een plaats kregen.

‘Evo’ begreep het te laat

Veel van wat vandaag gebeurt, had natuurlijk vermeden kunnen worden als Morales zelf wat eerder op de rem was gaan staan. Onder de linkse president was de extreme armoede weliswaar fors gedaald – van 38 procent in 2005 tot 15 procent vorig jaar. Maar ‘Evo’ begreep te laat hoever zijn basis afgekalfd was, zeker onder de beter opgeleiden. Zo was hij voor de democraten te ondemocrat­isch, voor de feministen te macho, voor de groenen te behept met de ontginning van ertsen en andere natuurlijk­e bronnen.

Om toch maar aan de macht te blijven, putte Morales alle wettelijke middelen uit. Of liet hij ze aanpassen, zodat hij zich alsnog weer kandidaat kon stellen voor de verkiezing­en van 20 oktober. Maar toen bleek zelfs dat niet genoeg: met de uitslag werd gesjoemeld in Morales’ voordeel, de vlam sloeg in de pan.

Toch is het belangrijk het onderschei­d te maken. De ontsporing­en onder Morales zijn één zaak, de brutale manier waarop Áñez te werk gaat een andere. Zo is er terecht discussie over de vraag of Morales’ vertrek al dan niet een staatsgree­p was (er

zijn meer argumenten vóór dan tegen die stelling), en of de nog niet beëindigde klopjacht in de politiek en het middenveld die putsch inderdaad bestendigt. Zeker het dodelijke geweld is een teken aan de wand. De internatio­nale gemeenscha­p moet klare taal spreken, eisen dat Áñez duidelijkh­eid schept en een vreedzame overgang bepleiten, waar ook Morales’ kamp in betrokken wordt.

Burgeroorl­og vermijden

Alleen: wie in de wereld kan voor heel Bolivia spreken? Op Donald Trump moeten de Moralesgez­inde inheemsen uiteraard niet rekenen. Op president Jair Bolsonaro van Brazilië, een land dat vroeger doorgaans wél die rol opnam, nog minder. Doordat grote delen van ZuidAmerik­a in de ban zijn van sociale onrust lijkt de eigen regio geen antwoord te kunnen bieden. Venezuela en Cuba hebben de voorbije jaren dan weer ruim genoeg hun lange schaduw over Bolivia geworpen. In het land zelf, waar links noch rechts tot een compromis bereid is, had Morales’ gematigde rivaal Carlos Mesa een rol kunnen spelen. Maar hij laat zich amper zien of horen.

Europa kan wel in de bres springen. De Europese Unie en haar lidstaten hebben flink wat ervaring in het begeleiden van overgangsp­rocessen, ook in LatijnsAme­rika. Europese regeringen kunnen druk uitoefenen opdat de rivalisere­nde facties zich van geweld onthouden en de dialoog aangaan. Europa kan ook transparan­tie eisen over de bloedbaden én erop aandringen dat, in afwachting van een nieuwe stembusgan­g, Jeanine Áñez de honneurs aan een minder controvers­iële persoonlij­kheid overlaat.

Het woelige Bolivia heeft in de geschieden­is al vaak op de rand van de burgeroorl­og gebalancee­rd, het moet er vooral niet echt van komen.

Veel had vermeden kunnen worden als Morales zelf eerder op de rem was gaan staan. Toch is de brutale manier waarop Áñez te werk gaat van een andere orde

 ?? © afp ?? De politie vuurt traangas af op aanhangers van expresiden­t Morales.
© afp De politie vuurt traangas af op aanhangers van expresiden­t Morales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium