De Standaard

GRATIS RECHTSHULP VOOR MIGRANTEN NEEMT FORS AF

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

De regeringMi­chel slaagde in haar opzet: het aantal proDeozake­n bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen liep de laatste vier jaar sterk terug.

De ontslagnem­ende federale regering poogde de afgelopen jaren het aantal kosteloze beroepspro­cedures bij vreemdelin­genzaken in te perken. Die maatregele­n hadden effect. Tussen 2014 en 2018 nam het aantal proDeozake­n bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RVV) met 42 procent af.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) op een vraag van Kamerlid Yoleen Van Camp (NVA). De RVV behandelt beroepen tegen individuel­e overheidsb­eslissinge­n inzake verblijfsv­ergunninge­n. Zo kunnen asielzoeke­rs een weigering om hen als vluchtelin­g te erkennen, aanvechten bij de Raad.

Minder aanlokkeli­jk

De regering van voormalig premier Charles Michel (MR) voerde in 2016 een grote hervorming door van het proDeosyst­eem. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd te veel misbruik gemaakt van het systeem, onder meer door procedures aan te spannen die geen kans op slagen hadden. Onder meer het puntensyst­eem voor proDeoadvo­caten, op basis waarvan ze worden uitbetaald, werd herzien.

‘Het aantal te verdienen punten bij de Raad lag vrij hoog’, zegt Frédéric Tamborijn, persmagist­raat van de RVV. ‘Met het nieuwe puntensyst­eem zijn de vergoeding­en voor advocaten gezakt. Het is nu minder aanlokkeli­jk om in beroep te gaan bij ons.’ Zo werd het aantal punten fors beperkt bij beroepen die nietontvan­kelijk worden verklaard of op dezelfde rechtsgron­d gebaseerd zijn als een eerdere procedure. Bij een onrechtmat­ig beroep verdienen advocaten niets.

De toegang van vreemdelin­gen tot rechtsbijs­tand werd ook bemoeilijk­t. Ze moeten veel omstandige­r bewijzen dat ze onvermogen­d zijn om recht te hebben op een proDeoadvo­caat. ‘Dat is voor veel mensen zonder papieren erg moeilijk’, zegt advocate migratiere­cht Kati Verstrepen, die ook voorzitter van de Mensenrech­tenliga is. Ook professor migratiere­cht Ellen Desmet (UGent) noemt de effectieve toegang van migranten tot de rechter ‘een grote uitdaging’.

De afname van de gratis rechtsbijs­tand gaat gepaard met een afname van het totale aantal procedures, die voor een groot deel bestaan uit proDeozake­n. Ook voor die algemene daling zijn onder meer maatregele­n van de Zweedse regering verantwoor­delijk. De regeringMi­chel maakte heel wat procedures strenger, zoals het inkorten van beroepster­mijnen.

Franckens retributie­s

‘Door het nieuwe proDeosyst­eem is het voor advocaten minder aanlokkeli­jk om beroep in te stellen bij ons’ FRÉDÉRIC TAMBORIJN Persmagist­raat Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen

Een andere factor zijn de retributie­s die voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) invoerde voor verblijfsv­ergunninge­n van lange duur. Zo kostte een gezinshere­niging per volwassene sinds april 2015 215 euro. Twee jaar later sloeg dat op naar 350 euro. Ook voor studentenv­isa en andere verblijfsp­apieren werd een administra­tieve bijdrage gevraagd. Wanneer minder migranten vergunning­en aanvragen, heeft dat een effect op de beroepspro­cedures tegen beslissing­en daarover.

In september vernietigd­e de Raad van State de meeste van die retributie­s, omdat de regering niet voldoende aantoonde dat de prijs in verhouding stond tot de geleverde diensten. ‘Het is duidelijk dat die maatregele­n afradend werkten’, zegt Van Camp. ‘Het aantal aanvragen loopt terug, en daarmee ook de kosten aan proDeoadvo­caten om deze procedures te voeren.’

 ?? © Mine Dalemans ?? De toegang van vreemdelin­gen tot rechtsbijs­tand werd bemoeilijk­t.
© Mine Dalemans De toegang van vreemdelin­gen tot rechtsbijs­tand werd bemoeilijk­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium