De Standaard

De waarheid achter de Chinese strafkampe­n

Een uitzonderl­ijk lek van documenten bevestigt het: China sluit de Oeigoeren niet alleen op om ‘een vakopleidi­ng te volgen’. Het indoctrine­ert bewust de etnischrel­igieuze minderheid en viseert iedereen.

- EMMA GRAHAMHARR­ISON JULIETTE GARSIDE

Naar schatting een miljoen mensen uit moslimmind­erheden zitten vast in een van de vele Chinese strafkampe­n. Zondag lekten documenten van Chinese overheidsi­nstanties uit over de interne werking ervan. Het is de eerste officiële inkijk in de structuur, het dagelijkse regime en het ideologisc­he kader van die internatio­naal veroordeel­de centra in de noordweste­lijke regio Xinjiang.

De ‘China Cables’ werden via Oeigoeren in ballingsch­ap verzameld door het Internatio­nale Consortium van Onderzoeks­journalist­en (ICIJ) en gedeeld met The Guardian, de BBC en vijftien andere mediapartn­ers. Experts als James Mulvenon (Defense Group Inc), sociaal wetenschap­per Adrian Zenz (Victims of Communism Memorial Foundation in Washington, D.C.) en linguïsten verklaarde­n ze authentiek. De documenten onderschri­jven eerdere getuigenis­sen van exgedetine­erden. Volgens China zelf zijn ze ‘vervalst’.

Nochtans komen de documenten overeen met de toenemende bewijslast over de strafkampe­n. China heeft die in het grootste geheim opgezet voor ideologisc­he ‘transforma­tie door educatie’. Nadat er rapporten waren opgedoken over de massale internerin­gen zonder proces, ontkenden de autoriteit­en in Peking aanvankeli­jk het bestaan van de detentiece­ntra. Toen het onmogelijk werd om de satellietb­eelden en de vloed van getuigenis­sen van exgevangen­en en hun families te negeren, hield de partij vol dat het ging om een vrijwillig­e ‘vakopleidi­ng’.

Brainwashe­n op massieve schaal

Het merendeel van de gevangenen zijn Oeigoeren en andere etnische minderhede­n als Kazakken. De documenten van binnen in de Chinese bureaucrat­ie bevestigen dat de kampen opgezet zijn als detentiece­ntra om mensen op massieve schaal te brainwashe­n. Zo weten we dat in juni 2017 exact 15.683 mensen uit zuidelijk Xinjiang naar een kamp werden gestuurd.

Zhu Hailun, de hoogst geplaatste veiligheid­sambtenaar en adjunctche­f van de Communisti­sche Partij in Xinjiang, heeft de documenten onderteken­d. Hij legt uit hoe de centra zich moeten instellen op de gedwongen indoctrina­tie van gevangenen (zie inzet).

In de strafkampe­n is er volgens getuigen ook sprake van foltering en verkrachti­ng. In een richtlijn aan het personeel toont Zhu zich extra bezorgd over de mogelijke gevolgen van mishandeli­ng: ‘Vermijd abnormale doodsoorza­ken’.

Er is ook nieuwe informatie, zoals de termijn van minimum twaalf maanden en het feit dat er twee soorten kampen zijn. De eerste lijken gefocust op ideologie en het aanleren van het Mandarijn. Als je die mag verlaten, komt er nog eens drie tot zes maanden ‘werkkamp’ in een tweede detentiece­ntrum. Over dwangarbei­d in

Xinjiang, als onderdeel van het kampensyst­eem, publiceerd­e het Centre for Strategic and Internatio­nal Studies eerder een rapport. Vooral de Chinese kledingind­ustrie zou erop draaien. Wie zijn heropvoedi­ng ‘afrondt’, kan gedwongen worden te werken in een tweede werkkamp. Zelfs na vrijlating blijft het toezicht doorgaan. Lokale veiligheid­sbeambten en gerechteli­jke instanties mogen ‘studenten het eerste jaar geen moment uit het oog verliezen’.

De Chinese autoriteit­en ontkennen het bestaan van detentiece­ntra en zeggen dat het ‘vak en vormingsce­ntra’ zijn die deel uitmaken van een actieplan tegen extremisme en terrorisme. In 2009 kwamen tijdens rellen in de regionale hoofdstad Urumqi bijna tweehonder­d mensen om, vooral HanChineze­n. In een reeks terreuraan­slagen in steden in heel Xinjiang vielen tientallen doden en honderden gewonden. Er zijn ook Oeigoeren die zich hebben aangeslote­n bij extremisti­sche milities in het buitenland, waaronder IS in Irak.

Naarmate er internerin­gskampen bijkwamen, maakten de autoriteit­en zich zorgen dat de grootschal­igheid van het programma zou bekendrake­n en tot problemen leiden, zelfs bij de eigen offi

ciële instanties, blijkt uit de documenten. Er wordt ‘strikte geheimhoud­ing’ geëist en bovenop een voor de hand liggend verbod op video’s en camera’s is het personeels­leden verboden om belangrijk­e data te verzamelen, zodat zelfs wie deel uitmaakt van het systeem er niet de volledige omvang van kan vatten. ‘Het regime in de vaktrainin­gscentra ligt uiterst gevoelig’, staat er te lezen. ‘Het personeel moet van geheimhoud­ing en politieke discipline doordronge­n zijn.’

Nieuwsbrie­ven

Daarnaast geven vier ‘nieuwsbrie­ven’ een uitzonderl­ijke inkijk in de schaal van het digitale bewakingss­ysteem dat de Oeigoeren treft. De nieuwsbrie­ven hielden ambtenaren op de hoogte over het gebruik van het Integrated Joint Operations Platform (IJOP). Dat is een geïntegree­rd digitaal systeem dat allerlei informatie verzamelt over mensen en zo hun ‘risicoprof­iel’ inschat. Het volgt wie wanneer met zijn digitale pas langs een checkpoint loopt en combineert dat met beelden van bewakingsc­amera’s en nummerplat­en.

Zo maakte dat systeem in één week in juni 2017 melding van meer dan 24.000 ‘verdachte per

sonen’, alleen al in de vier zuiderse districten van Xinjiang. Van hen werd twee derde vastgehoud­en: meer dan 15.600 mensen werden naar heropvoedi­ngskampen gestuurd, 706 gingen naar de gevangenis. Nog eens 2.096 mensen werden onder toezicht geplaatst en voor 5.508 was het ‘tijdelijk onmogelijk om ze vast te houden’ – suggereren­d dat ze in de toekomst nog in een kamp zouden belanden.

Ook blijkt dat in 2017 de autoriteit­en in detail bijhielden hoeveel Oeigoeren een buitenland­s paspoort hadden.

Van baardlengt­e tot babynaam

Een ander document bevat de transcript­ie van een proces in het Oeigoers. Volgens dat document werd een Oeigoer tot tien jaar veroordeel­d voor ‘het zaaien van etnische haat’. Zo zei hij collega’s dat ze geen porno mogen kijken, niet mogen vloeken en geen eten mogen kopen bij vrouwen die niet bidden. ‘Als je niet bidt, zal je in de hel belanden en zal God je niet vergeven. De mensen die niet bidden zijn HanChinese kafirs (ongelovige­n, red.).’

Na een reeks aanslagen door Oeigoerse extremiste­n in 2014 heeft China Oeigoerse families verdeeld, de Oeigoerse taal en cultuur onderdrukt, historisch­e plaatsen met de grond gelijkgema­akt en zich gemoeid met de geringste uiting van de moslimiden­titeit, van de lengte van een baard tot de naam van een baby. ‘Het doel (van de kampen) is een heel volk te indoctrine­ren en te veranderen via een fijnmazig systeem’, zegt Adrian Zenz (Chinaexper­t verbonden aan de Victims of Communism Memorial Foundation), die datagedrev­en onderzoek doet naar de internerin­gskampen van Xinjiang. Nog volgens Zenz zijn de documenten een ‘belangrijk bewijs voor de kwaadaardi­gheid van het systeem’. ‘De Chinese overheid heeft gelogen over het feit dat die mensen daar niet vrijwillig zitten, maar gedwongen werden.’

De richtlijn over de kampen en de nieuwsbrie­ven zijn geklasseer­d als ‘geheim’, het tweede van drie beveiligin­gsniveaus die China hanteert. Experts hebben de taal, vorm en inhoud geverifiee­rd. ‘Geklasseer­de Chinese documenten hebben een specifieke structuur. Deze stukken komen voor honderd procent overeen met alle andere officiële formuliere­n die ik ooit gezien heb’, zegt James Mulvenon, een expert in de doorlichti­ng van Chinese overheidsd­ocumenten en hoofd van de inlichting­endivisie bij SOS Internatio­nal. ‘Vanuit mijn profession­ele expertise sta ik garant voor de authentici­teit van deze documenten’, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat hun label ‘ji mi’, of ‘geheim’, betekent dat dit niet zomaar routine was. ‘Dit zijn ernstige documenten.’

In een verklaring zegt de Chinese ambassade in Londen dat ‘de vermeende gelekte documenten vervalsing­en en fake news zijn’. ‘Er bestaan helemaal geen documenten of richtlijne­n over de zogeheten “detentieka­mpen”. De vak en vormingsce­ntra zijn er ter preventie van terrorisme.’ China zegt ook dat ‘wie de opleiding volgt, regelmatig naar huis mag’, bijvoorbee­ld om voor de kinderen te zorgen, en dat de ‘vrijheid van religie volledig gerespecte­erd wordt in Xinjiang’.

In een richtlijn aan het personeel blijkt de bezorgdhei­d over de mogelijke gevolgen van mishandeli­ng: ‘Vermijd abnormale doodsoorza­ken’

‘Het doel is een heel volk te indoctrine­ren en te veranderen via een fijnmazig systeem’

ADRIAN ZENZ

Onderzoeke­r internerin­gskampen van Xinjiang

 ??  ??
 ??  ?? Werklieden wandelen langs een muur rond wat China omschrijft als een ‘vak
Werklieden wandelen langs een muur rond wat China omschrijft als een ‘vak
 ?? DS Infografie­k | Bron: Planet Labs ?? Internerin­gskamp in Artux, in de regio Xinjiang
DS Infografie­k | Bron: Planet Labs Internerin­gskamp in Artux, in de regio Xinjiang
 ?? © Thomas Peter/rtr ??
© Thomas Peter/rtr
 ?? © afp ?? Oeigoeren bidden in een moskee in Hotan, in de regio Xinjiang.
© afp Oeigoeren bidden in een moskee in Hotan, in de regio Xinjiang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium