De Standaard

Politiek is een vak, geen wetenschap

- VINCENT STUER Is schrijver en theatermak­er. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.

‘Als de partijen onbekwaam zijn om een regering te vormen ... vorm dan snel een regering van experts.’ Een vreemde oproep, die komt van Joachim Coens, de gedoodverf­de voorzitter van CD&V. Het idee van een zakenkabin­et borrelt om de zoveel jaren op, maar meestal komt de noodkreet van ongeduldig­e bedrijfsle­iders of wetenschap­pers, die er met al hun verstand niet bij kunnen dat ze in de Wetstraat zo weinig gehoor vinden. Niet van toppolitic­i, van wie je mag verwachten dat ze weten hoe je hun partij dan wél aanstuurt om te regeren.

Experts wíllen de wereld helemaal niet regeren, of toch niet méér. Zelfs niet die aan de andere, Europese kant van de Wetstraat. Technocrat­ie is de Europese erfzonde. De Europese integratie stamt uit een tijd waarin de politiek aan banden gelegd moest worden. De hitsigheid van de jaren 30 had aangetoond hoe onbekwaam die was. Overheidsm­anagers zouden leiden tot bedachtzaa­mheid, over partij en landsgrenz­en heen. Die mentalitei­t is lang blijven hangen in de Berlaymont: trust me, I’m a doctor.

Zelfs EUambtenar­en beseffen intussen dat politiek over meer gaat dan wijsheid en goede bedoelinge­n. Met de verloren referenda in Ierland, Frankrijk en Nederland verschoof de nadruk naar het draagvlak voor beslissing­en – en dat kunnen alleen politici creëren. ‘Ik ben me daar altijd van bewust geweest,’ zei een topambtena­ar me ooit, ‘niet omdat ze slimmer of wijzer zijn dan ik, maar omdat zij de politieke legitimite­it hebben, en ik niet. Als burger wil ik ook niet in een Europa leven waar bureaucrat­en de plak zwaaien.’ Elk zijn stiel.

De fascineren­de Harvardpol­iticoloog Michael Ignatieff ondervond het zelf, toen hij de stap zette naar de Canadese politiek. ‘In de praktische politiek,’ merkte hij tot zijn verbazing, ‘bestaat er geen wetenschap van de besluitvor­ming ... en een goed politiek oordeel berust altijd op enkele zeer onwetensch­appelijke indrukken.’ Het werd een les in bescheiden­heid: politiek is een vak, geen wetenschap.

De Nederlands­e filosoof Luuk van Middelaar vergelijkt de stiel van politici met die van een veerman: ze moeten van de ene oever de publieke bezorgdhed­en overdragen naar het beleid. En in de andere richting de harde realiteit vol botsende belangen en beperkinge­n weer naar hun kiezers overbrenge­n. In dat zorgvuldig navigeren ligt het vakmanscha­p – ‘steeds maar vice versa heen en weer’, zoals Drs. P. zong.

Het echte drama van de politiek is dat zo weinigen die prachtige stiel nog beheersen, ondanks de zogezegde ‘profession­alisering’ van de voorbije decennia. Ze blijven op de ene oever de misnoegde burger napraten – techniek, geen vakmanscha­p. Of ze durven, miskend en onbemind, de andere oever niet af. Daartussen dobberen mensen als Joachim Coens. Daar krijg ik, net als al die experts, weleens het heenenweer van.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium