De Standaard

‘Ik zit liever zuiver in de oppositie dan helemaal nat in de meerderhei­d’

Gemor bij de volksliber­alen in de blauwe gouw

- BART BRINCKMAN

Bestaat er een mogelijkhe­id om de regeringsb­ereidheid van de NVA empirisch vast te stellen? Kan koning Filip bij wijze van spreken een gerechtsde­urwaarder naar het hoofdkwart­ier van de Vlaamsnati­onalisten sturen? Zijn vaststelli­ngen kunnen CD&V en de opspelende liberale achterban flink vooruit helpen. Helaas, alleen de NVA kan het bewijs leveren door in een paarsgele regering te stappen. Een keuze voor de oppositie zal ze altijd verkopen met het argument dat ze niet mocht meespelen.

Vandaag brengt informateu­r Paul Magnette verslag uit bij de koning. De PSvoorzitt­er heeft zijn job gedaan. Hij ziet een paarsgroen­e regering, aangevuld met CD&V, als een valabel denkspoor. Zijn opvolger kan het ingeslagen pad verderzett­en. De vraag blijft of de zeven betrokken partijvoor­zitters nu al in dat verhaal willen stappen.

Koning Filip heeft drie opties. Of hij laat een liberale formateur starten om een regenboogr­egering te vormen, of hij geeft een christende­mocraat een verkenners­rol om bij de Vlaamsnati­onalisten de temperatuu­r te meten, of hij geeft Bart De Wever een kans om als informateu­r paarsgeel te testen. Geen van de drie scenario’s staat in de sterren geschreven of leidt automatisc­h naar de hemel.

Voor de regenboogc­oalitie lijkt het te vroeg. Bij de christende­mocraten moet kersvers voorzitter Joachim Coens zich nog inwerken. Bovendien blijft Open VLD te onstabiel. Tegelijker­tijd bestaat de indruk dat het paarsgele denkspoor enkele maanden geleden werd uitgetest, weliswaar niet door De Wever zelf. Het heeft weinig zin om tot sintjuttem­is te informeren.

Ligt zo de weg open voor verkenner Koen Geens? Twijfelach­tig, wie weet heeft hij er geen zin in. Bovendien kan hij moeilijk een paarsgele coalitie in de rails zetten, daarvoor is zijn partij niet eens nodig.

Dan wordt de eerste optie des te waarschijn­lijker: weliswaar geen formateur, wel een blauwe verkenner uit Vlaanderen. Die kan de levensvatb­aarheid van de regenboogc­oalitie – die toch al een paarsgroen momentum kende – verder onderzoeke­n en daarbij zijn achterban sussen met de wetenschap dat de Vlaamsnati­onalisten echt geen poot willen uitsteken.

De koning krijgt het laatste woord, al kan hij nog even temporiser­en door eerst kennis te maken met drie nieuwe partijvoor­zitters. Eén zaak staat als een paal boven water: voor elke partij wordt een federale regeringsd­eelname een beproeving. Er moet puin worden geruimd. Dit land heeft nood aan bestuurder­s, niet aan partijvoor­zitters die uitblinken op de hometraine­r.

Om de levensvatb­aarheid van regenboogc­oalitie verder te onderzoeke­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium