De Standaard

Cultuur in Vlaanderen wordt duurder en schaarser

De effecten van de besparinge­n worden zichtbaar: verschille­nde cultuurhui­zen verhogen hun ticketprij­zen en snoeien in hun aanbod.

- CATHÉRINE DE KOCK GEERT SELS

Tot een derde minder voorstelli­ngen en tickets die 10 procent duurder worden: dat zijn de meest drastische antwoorden op de cultuurbes­paringen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (NVA). De meeste maatregele­n kunnen pas in het najaar van 2020 ingaan omdat de programma’s al vastliggen. Veel huizen duiken noodgedwon­gen in het rood. Ze hebben geen marge om zo snel het tij te keren.

De Standaard polste bij een 25tal cultuurhui­zen uit uiteenlope­nde discipline­s hoe zij op korte termijn de gaten in hun begroting zullen dichten. Ettelijke van hen trekken de ticketprij­zen op. De Vooruit, De Bijloke, het Concertgeb­ouw en de KVS verhogen de prijzen van hun duurdere tickets, maar handhaven hun sociale tarieven. De Vooruit en het Concertgeb­ouw puren uit die prijsstijg­ing vanaf volgend seizoen respectiev­elijk 30.000 en 40.000 euro. ‘De duurste tickets gaan van 22 naar 25 euro’, zegt algemeen coördinato­r Franky Devos van De Vooruit. ‘Voor een boekvoorst­elling vragen we nu 5 euro. Dan kan makkelijk 8 tot 10 euro worden. Er is zoveel vraag dat je die prijzen kunt optrekken.’

Kunstencen­trum Buda past zijn prijspolit­iek in januari al aan. Tickets voor podiumkuns­ten en film stijgen dan met 10 procent. Het Brusselse stadstheat­er KVS bekijkt vanaf september volgend jaar per voorstelli­ng hoeveel het meer kan vragen. ‘De tickets voor de populairst­e voorstelli­ngen zullen al zeker met 10 procent stijgen’, zegt zakelijk leider Merlijn Erbuer. In De Bijloke wordt een concert oude muziek in het seizoen 20212022 10 tot 12 procent duurder dan vandaag.

Hoewel de meeste huizen aangeven liefst niet te raken aan hun artistieke werking, wordt er toch geknipt in het programma. Netto zal er daardoor in Vlaanderen minder aanbod zijn.

Minder extern werk

Het Concertgeb­ouw in Brugge wil creaties blijven opzetten met kunstenaar­s en kiest er daarom voor om minder extern werk te presentere­n. Kunstencen­trum Kaap zal vanaf najaar 2020 een zesde minder gastvoorst­ellingen en tot een derde minder eigen (co)producties programmer­en. Ook jeugdtheat­er Bronks zal volgend theatersei­zoen een derde minder voorstelli­ngen presentere­n. Collegium Vocale, het koor van Philippe Herreweghe, zal als gevolg van de besparinge­n vanaf 2021 een drietal producties per jaar minder maken, wat neer komt op een vijftienta­l concerten. De KVS zal minder toeren met zijn eigen producties en schrapt al zeker een groot buitenland­s project. Muziekthea­ter Transparan­t schuift noodgedwon­gen een grote productie door naar latere datum en brengt kleiner, minder risicovol werk in de plaats. Het Nieuwstede­lijk heeft geen budget om volgend jaar een jonge maker een productie te laten maken.

Voor literatuur­organisati­e Behoud de Begeerte betekent de besparing de doodsteek voor een tournee met Andy Fierens. Een ander programma, in samenwerki­ng met De Bijloke, wordt op een laag pitje gezet of afgeblazen.

‘Ik kan alleen maar herhalen dat we de cultuursec­tor vragen om, net als andere sectoren die subsidies ontvangen, solidair te zijn. We hebben noodzakeli­jke investerin­gen te doen in domeinen als onderwijs en zorg’, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van Jan Jambon, in een reactie. ‘Intussen blijven we in dialoog met de sector.’

Collegium Vocale zal als gevolg van de besparinge­n zo’n vijftien concerten per jaar minder geven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium