De Standaard

Verdwaald in Bruegellan­d

- © Kurt Van der Elst

Lisaboa Houbrechts bekijkt de tragiek van de Dulle Griet door het prisma van een dolle tijdreis.

Een krom oud mannetje dwaalt, lantaarn in de hand, over het podium. Wat lijkt op een running gag, verwijst naar één van Bruegels meest filosofisc­he prenten: ‘Elck’, of iedereen, is op zoek naar zichzelf. En, zo geeft het onderschri­ft fijntjes aan: hoe zou je op die manier kunnen verdwalen?

Het is de grondtoon van de voorstelli­ng die Lisaboa Houbrechts distilleer­de uit een veelheid aan Bruegelmot­ieven. De Dulle Griet gespeeld door de roodharige furie AnneLaure Vandeputte, krijgt de hoofdrol. In één beweging wordt deze beroemde helleveeg, die op Bruegels schilderij een brandende stad ontvlucht, van haar clichés ontdaan. Was ze een zondebok, een heks? Stelt Bruegel haar met opzet als manwijf voor? En wat als ze geen plunderaar was, maar een erfgoedbew­aker van kostbare schatten?

Houbrechts’ queeste naar zelfkennis en zin peilt, via de omweg van het vrouwbeeld in de vijftiende eeuw, naar actuele thema’s als identiteit en genderfluï­diteit. Haar Bruegelpro­ject is een nieuwe halte in het PULStrajec­t van Toneelhuis, dat jonge makers klaarstoom­t voor de grote zaal.

Slotbeeld van ‘Bruegel’: pathetisch buiten de lijntjes kleuren.

Dat podium wordt door de schare acteurs en zangers vooral ingepalmd voor een potpourri van barokke taferelen en verkleedpa­rtijen, die pathetisch buiten de lijntjes kleuren. Op de stoet van drieste zottighede­n lijkt geen maat te staan. Alles is uitver groot – ook Dulle Griets zwaard.

De twijfelend­e Bruegel (Andrew Van Ostade, in een

oversized schildersk­iel), krijgt ervan langs. De zeven hoofdzonde­n, zijn meest populaire werk: allemaal aan vrouwen toegedicht. Zijn leermeeste­r Mayken: onterecht vergeten. De Jagers in de sneeuw: een te idyllisch beeld van de Kleine IJstijd in onze contreien. Wat volgt, is een grimmig bedoeld portret van een boerengezi­n in barre tijden, het tenenkromm­ende moment van de voorstelli­ng.

De balans tussen lichtvoeti­gheid en sérieux is zoek. Wat Bruegel redt, is de live muziek. Ze verbindt melancholi­sche, oudPerzisc­he improvisat­ies met madrigalen uit de renaissanc­e. Als er ergens universele pijn doorzinder­t in deze overstuurd­e tijdreis, dan in de rauwe stemmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium