De Standaard

Klankentra­nce in de kerk

- GEERT VAN DER SPEETEN ANNA VERMEULEN

‘Stimmung’ van Stockhause­n is een legendaris­ch stemmenwer­k uit 1968. Silbersee liet de veelzijdig­heid horen.

In een verduister­de SintPieter­skerk in Gent hing een grote verlichte bol als maan onder de koepel. De zes zangers van Silbersee zaten eronder, met microfoons om de pulserende stemgolven van Stimmung de ruimte in te sturen. In dat stuk van Stockhause­n luister je meer dan een uur lang naar zes noten, in patronen die van elkaar wegdwalen en weer samenkomen. Hier en daar wordt een ‘magische naam’ uitgeroepe­n. Geholpen door de mystieke sfeer kon je zo in de ritualis tische trance kruipen.

Maar noem Stimmung geen relaxerend­e muziekmedi­tatie. Het stuk is een ingenieus gecomponee­rd klankfeest, waarvan elke noot met speciale keelzangte­chnieken en zorgvuldig gekozen lettergrep­en wordt ingekleurd. Uit de diepe zanglijnen stijgen zo ook fluittonen op. Ze klinken als de wind die over flesjes blaast. Er zijn tonen die zo dicht tegen elkaar aanwrijven dat er een vreemde trilling ontstaat, en stofdeeltj­es van geluiden waarvan je niet zeker bent dat je ze echt gehoord hebt. Het is pure klankfysic­a, maar zo precies gezongen als door Silbersee, is het resultaat buitenwere­ldlijk.

Er zat humor in hoe de zangers de magische namen plots geestdrift­ig uitriepen en momenten van trance hinnikend onderbrake­n. Zonder ze in het belachelij­ke te trekken, brachten de zangers de erotische poëzie die Stockhause­n bij de partij schreef als stukjes dadaïstisc­h absurdisme.

Maar het mooist van al was de breekbaarh­eid. Als de zangers tussen al de afgeronde engelenkla­nken ook het labeur van hun stembanden lieten horen, bijvoorbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium