De Standaard

Wat je in je hebt, komt er soms uit

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © VRTdeMense­n Zondag om 20 uur op Eén Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Is het de taak van de VRT om Defensie aan werkvolk te helpen? We hebben de beheersove­reenkomst erop nagelezen, en het staat er niet expliciet in. Misschien een agendapunt­je voor de onderhande­lingen over de nieuwe beheersove­reenkomst, maar in afwachting vraagt Tom Waes onze aandacht voor Kamp Waes, waarin hij alvast het rekruterin­gsprobleem van de Special Forces probeert op te lossen. Dat probleem bestaat hierin: de Special Forces vinden niemand die goed genoeg is om bij de Special Forces te komen.

Wat moet je dan kunnen om bij de absolute elitetroep­en van het Belgisch leger te komen, is de logische volgende vraag. Dat is geheim, ontdekte Tom Waes toen hij het vroeg. Wat zijn opdracht er niet makkelijke­r op maakte, want die bestond eruit vijftien ‘gewone’ Vlamingen te zoeken die de loodzware opleiding van de Special Forces zouden aanvatten, eventueel met het oog op een carrière in die richting.

Als je geen specifiek profiel zoekt, moet je breed rekruteren, zal Waes ge dacht hebben, en hij deed in januari een oproep via de televisie. Meer dan vijfduizen­d mensen voelden zich geroepen. Uit die fuik selecteerd­e hrwizard Waes dus vijftien gewone Vlamingen. Wat heet gewoon: er zitten enkele voormalige Belgische atletiekka­mpioenen tussen, crossfitco­aches, obstacle runners, trial runners, je kunt het zo gek niet bedenken. Allemaal begonnen ze zelfverzek­erd aan de eerste proeven, onder leiding van officier Fly. Wie heet er nu Fly?

Waes stond erbij en keek ernaar, en daar had hij het duidelijk moeilijk mee. Je zag aan zijn ogen dat het krie belde om mee te doen en die vijftien mietjes te laten zien hoe je dat doet, slagen in de opleiding van de Special Forces. Je zag de teleurstel­ling in zijn ogen als de kandidaten het moeilijk kregen. Alsof ze hem in de steek lieten. Hij leek zelfs moeite te hebben om die arme kinesiste Riet te troosten, die bij de rugzakloop (8 km, 20 kg, 50 minuten) op 150 meter van de finish omverviel en daarna haar schoenen onderkotst­e. En maar bleef kotsen. Terwijl de camera maar bleef filmen, om duidelijk te maken dat Riet het niet in zich had om bij de Special Forces te geraken. Wat Riet

Je zag aan zijn ogen dat Waes eens wou laten zien hoe je dat doet, slagen in de opleiding van de Special Forces

wél in zich had, dat zagen we er in gulpen en brokken uitkomen.

Er vallen dus vragen te stellen bij dit programma, maar er valt ook naar te kijken. Al was het maar omdat op het eind van de eerste aflevering het grote hrgeheim werd ontsluierd, door Fly zelf. Toen de crossfitte­rs een voor een afvielen, zei hij hoe dat kwam: ‘Wij zoeken allrounder­s’.

Als Waes dat nu vooraf geweten had, had dat flink wat tijd, geld en kots bespaard.

Kamp Waes, ¨¨¨èè

-3% -3%

 ??  ?? Mocht u zich afvragen waarom Tom Waes zo boos kijkt: zijn rekruten bakken er niets van, en hij mag zelf niet meedoen.
Mocht u zich afvragen waarom Tom Waes zo boos kijkt: zijn rekruten bakken er niets van, en hij mag zelf niet meedoen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium