De Standaard

SPD blijft voortreger­en, maar zonder veel animo

- © epaefe

en

Met een reeks sociale en groene voorstelle­n wil de SPD de Duitse regering naar links sturen. Maar de christende­mocraten, hun coalitiepa­rtner, lopen er niet warm voor.

Sinds de Duitse sociaaldem­ocraten bijna twee jaar geleden in een coalitie stapten met de CDU en de CSU, wordt de partij verscheurd door discussies. Een belangrijk deel van de SPD is van mening dat de regering met de christende­mocraten verantwoor­delijk is voor de electorale neergang van hun partij. Dat deel stuwde Norbert WalterBorj­ans en Saskia Esken naar de partijleid­ing. Die twee outsiders hadden, tijdens de voorzitter­scampagne, forse taal gesproken over een mogelijk vertrek uit de ‘GroKo’, de grote coalitie. Ze kregen daarbij de steun van de populaire jongerenvo­orzitter, Kevin Kühnert. Hij is al van bij de start tegen de regering met de christende­mocraten. gering uitgewerkt. Daarin staat dat er over heel wat zaken met de CDU en de CSU gesproken moet worden. Maar concrete eisen en een duidelijke timing worden er aan dat voornemen niet verbonden.

De sociaaldem­ocraten stuurden hun partij het afgelopen weekend wel duidelijk naar links. Ze namen in duidelijke termen afscheid van de Hartz IVwerkloos­heidsregel­ingen van Gerhard Schröder, hun laatste kanselier. Zo wil de SPD het vermogen van werklozen niet meer controlere­n tijdens de eerste twee jaar. Ze verlengt de periode ook waarin 58plussers van een uitkering kunnen genieten. Minder duidelijk is of ze die plannen nu ook meteen op tafel wil leggen in de schoot van de regering.

Over het minimumloo­n wil de SPD wél gaan praten met de CDU en de CSU. Dat ligt nu op iets meer dan 9 euro. De SPD wil het – ‘op termijn’ – optrekken tot 12 euro. De partij wil het ook hebben over de CO2belasti­ng: die moet ‘omhoog’. En ze wil de strikte begrotings­politiek lossen. Ze stelt voor om tussen 2021 en 2030 voor 500 miljard euro te investeren.

Geen ‘weiter so’

 ??  ?? Norbert WalterBorj­ans
Saskia Esken.
Norbert WalterBorj­ans Saskia Esken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium