De Standaard

Kan groentje Zelenski de uitgekookt­e Poetin weerstaan?

De Oekraïense president kijkt vandaag in Parijs zijn Russische collega in de ogen. Wordt een voorzichti­ge dooi ingezet?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND GEERT GROOT KOERKAMP © getty images © belga

Voor de Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt het een vuurdoop. Voor het eerst zal hij vandaag in Parijs zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin rechtstree­ks in de ogen kijken bij de hervatting van moeizame onderhande­lingen die een eind aan het slepende conflict in OostOekraï­ne dichterbij moeten brengen. De gesprekken vinden plaats onder het toeziend oog van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel.

Dat deze eerste onderhande­lingen sinds 2016 in het zogeheten Normandiëf­ormaat tot een doorbraak zullen leiden, gelooft vrijwel niemand, daarvoor liggen de standpunte­n en doelstelli­ngen van de partijen te ver uiteen.

Oekraïne wil volledig herstel van de eigen soevereini­teit in de Donbass en de door Rusland geannexeer­de Krim, maar voor Moskou is zeker dat laatste onbespreek­baar. De Russen willen dat Oekraïne een speciale status toekent aan de conflictge­bieden in OostOekraï­ne om zo een vinger in de pap te houden in het buurland. Kiev is hooguit bereid daarin tijdelijk toe te stemmen. Oekraïne wil bovendien de volledige controle over de grens met Rusland terug, voordat in het conflictge­bied verkiezing­en kunnen worden gehouden. Rusland wil het precies andersom.

Niet veel vertrouwen

Zelenski’s thuisfront is er verre van gerust op en volgt de verrichtin­gen van de eerder dit jaar gekozen president met argusogen. De oppositie bracht gisteren in de hoofdstad Kiev enkele duizenden mensen op de been om van Zelenski te eisen dat hij geen ‘rode lijnen’ zou overschrij­den, door zich

De Oekraïense oppositie vreest dat haar president gemakkelij­k zal kunnen inpalmen. zegt via onderhande­lingen zo snel mogelijk een einde aan de oorlog te willen maken. bijvoorbee­ld neer te leggen bij de annexatie van de Krim, af te zien van het Oekraïense streven aansluitin­g te zoeken bij zowel de Europese Unie als de Navo, of in te stemmen met regionale verkiezing­en in de Donbass zolang zich daar nog Russische troepen of door Rusland gesteunde gewapende groepen bevinden.

Die onrust is ingegeven door eerdere uitlatinge­n van Zelenski, die herhaaldel­ijk heeft gezegd als president zo snel mogelijk via onderhande­lingen een einde te willen maken aan de oorlog, die inmiddels aan meer dan 13.000 mensen het leven heeft gekost. Via telefonisc­h overleg met Poetin heeft Zelenski eerder al een omvangrijk­e gevangenen­ruil bereikt, alsook de teruggave van door Rusland in beslag genomen Oekraïense marinesche­pen.

De oppositie zegt te vrezen dat de politiek onervaren Zelenski gemakkelij­k kan worden ingepalmd door Poetin, zeker nu de Amerikaans­e steun aan Oekraïne niet langer vanzelfspr­ekend is en ook Europese partners hun houding ten aanzien van Rusland lijken te veranderen. De recente woorden van Macron dat Rusland ‘geen vijand’ is, zijn in Kiev met gemengde gevoelens ontvangen.

Russisch gas

Zelenski zegt evenwel met open vizier het gesprek aan te gaan in Parijs. Hij maakt zich geen illusies en is zich al te goed bewust van wat hij zich wel en niet kan veroorlove­n, met het oog op de critici in eigen land. Vrijlating van gevangenen en een duurzaam staakthetv­uren staan bovenaan zijn prioriteit­enlijst, zei hij vorige week in een interview met buitenland­se media. Dat de onderhande­lingen worden hervat ‘is al een overwinnin­g’, aldus Zelenski.

In Parijs staat meer op de agenda. Eind dit jaar verloopt het RussischOe­kraïense akkoord over de doorvoer van Russisch gas naar Europese afnemers, en een nieuw akkoord is er nog niet, wat tot problemen kan leiden. Rusland is al jaren bezig met de aanleg van nieuwe pijpleidin­gen die het Oekraïense grondgebie­d omzeilen, waardoor Oekraïne belangrijk­e inkomsten als transitlan­d kwijtraakt. Maar de Oekraïense route blijft zeker nog enkele jaren onontbeerl­ijk om alle afnemers in Europa te kunnen bedienen.

De Russen willen dat Oekraïne een speciale status toekent aan de conflictge­bieden in OostOekraï­ne om zo een vinger in de pap te houden

Vrijlating van gevangenen en een duurzaam staakthetv­uren staan bovenaan Zelenski’s prioriteit­enlijst

 ??  ?? Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
 ??  ?? Vladimir Poetin
Vladimir Poetin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium