De Standaard

‘Energiever­drag ondermijnt Europese Green Deal’

- © hh

Via het Energy Charter Treaty kunnen energiebed­rijven de klimaatamb­ities van de EU fnuiken met dure arbitragez­aken, waarschuwe­n ngo’s.

De Europese Commissie van Ursula Von der Leyen legt de klimaatlat hoog, met een ‘European Green Deal’. Die bepaalt dat de EU tegen 2050 klimaatneu­traal moet zijn. Maar het Energy Charter Treaty (ECT), een internatio­naal verdrag van een kwarteeuw geleden, kan roet in het eten gooien, waarschuwe­n 260 Europese ngo’s en vakbonden. Voor ons land gaat het onder meer over 11.11.11., Broederlij­k Delen en het ACV.

Het ECT werd in 1994 in het leven geroepen om internatio­nale samenwerki­ng te krijgen op de energiemar­kt. Het beschermt investeerd­ers die geld in projecten in het buitenland pompen. Daar knelt volgens de critici het schoentje. Het verdrag voorziet namelijk in ISDS, Investeerd­erstaatarb­itrage. Dat houdt in dat investeerd­ers arbitragez­aken kunnen aanspannen wanneer een land wetgeving aanneemt waardoor de investeerd­er financieel verlies lijdt. Zo kunnen energiebed­rijven met belangen in fossiele energiewin­ning, de Europese Green Deal ondermijne­n, klinkt het. Door te dreigen met dure arbitragev­ergoedinge­n.

Zo verwijzen ze naar het Zweedse energiecon­cern Vattenfall, dat 6,2 miljard euro van Duitsland eist omdat het land na de ramp in Fukushima versneld kerncentra­les sluit. En naar het Duitse Uniper, dat schadeverg­oedingen wil omdat Nederland kolencentr­ales, waaronder die van Uniper in Rotterdam, vervroegd wil sluiten.

‘Het ECT is compleet verouderd en bevoordeel­t de bedrijven van vuile fossiele brandstoff­en’, zegt Paul de Clerck van Friends of the Earth Europe. ‘Of de EUlidstate­n herzien het grondig, of ze stappen eruit.’

‘Het ECT is compleet verouderd en bevoordeel­t de bedrijven van vuile fossiele brandstoff­en’

PAUL DE CLERCK Friends of the Earth Europe

wil een schadeverg­oeding omdat Nederland kolencentr­ales vervroegd wil sluiten. Uniper heeft zo’n centrale in Rotterdam.

 ??  ?? Uniper
Uniper

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium