De Standaard

De ambacht van de barista in een machine

- ANOUK TORBEYNS © Wim Kempenaers Moose (eland) is een Engelse woordspeli­ng op het franse faire mousser le lait (de melk opschuimen) 2017 door Jan Adriaens, zaakvoerde­r van Schuilenbu­rg een duizendtal bestelling­en in twaalf landen, waaronder België, Duits

De geautomati­seerde melkschuim­machine Perfect Moose die door

Of hij nog maar eens een nieuwe lading werknemers een baristatra­ining wilde geven in Schuilenbe­rgs Coffee Campus? ‘Het verloop onder mijn personeel is zo hoog’, kreeg Jan Adriaens, zaakvoerde­r van Schuilenbe­rg, meermaals te horen van horecauitb­aters. Hij zag er een zakelijke kans in.

Sinds 1994 staat Adriaens aan het hoofd van Schuilenbu­rg, de vennootsch­ap die al meer dan een eeuw machines levert aan onder meer de koffieindu­strie, gaande van koffiebran­ders en profession­ele koffiemole­ns tot koffieappa­ratuur voor horeca en koffieshop­s. In hun vestiging in Dendermond­e is ook een trainingsc­entrum waar barista’s worden opgeleid.

‘Omdat het bijvoorbee­ld jobstudent­en zijn die voor slechts enkele maanden aan de slag gaan in een koffiebar, moeten uitbaters veel investeren in het telkens opnieuw opleiden van personeel dat de kunst van het melk opschuimen moet leren’, legt Adriaens uit.

Met Perfect Moose vonden Adriaens en zijn team een oplossing voor dat probleem: een geautomati­seerde melkschuim­machine die wereldwijd werd gepatentee­rd. ‘Het vergt een bepaalde techniek om kwalitatie­f melkschuim op de juiste temperatuu­r te maken. De techniek hangt ook af van het soort melk: koemelk, sojamelk, chocoladem­elk, enzovoort’, legt Adriaens uit.

‘Er staan verschille­nde recepten in Perfect Moose geprogramm­eerd voor verschille­nde schuimkwal­iteiten. Belgen zijn doorgaans fan van dikker melkschuim, terwijl Australiër­s zweren bij dun schuim’, legt de zaakvoerde­r van Schuilenbu­rg uit.

‘We hebben verschille­nde kannetjes ontwikkeld met telkens een andere tag’, gaat hij verder. ‘De machine leest de tag en weet zo automatisc­h welke drank er in het kannetje zit, hoe hoog die gevuld is en welk soort schuim je wil bereiden. In functie van die gegevens beweegt de stoompijp vanzelf. Dankzij een temperatuu­rsensor weet ze exact wanneer ze moet stoppen.’

‘Er komt zelfs geen start en stopknop meer aan te pas. Perfect Moose simuleert als het ware het en zijn team ontwikkeld werd, werd wereldwijd gepatentee­rd. volledige authentiek­e opschuimpr­oces dat een barista tot voor kort manueel uitvoerde en levert dezelfde kwaliteit, als de barista zijn of haar werk goed doet, tenminste.’ (lacht)

Niet voor thuis

Perfect Moose, een woordspeli­ng van het Franse ‘faire mousser le lait’ en Moose, het Engelse woord voor eland, bestaat in twee varianten: Perfect Moose Greg zonder boiler, die verbonden wordt aan een espressoma­chine, en Perfect Moose Jack, de slimme opschuimer met eigen boiler die dus niet verbonden wordt aan een ander toestel. Prijskaart­jes: 3.280 en 4.480 euro.

‘Dat lijkt op het eerste gezicht prijzig, maar weet dat dit een profession­eel toestel is en niet per se bedoeld is om in de keuken bij je thuis te zetten’, aldus Adriaens. ‘Het is een investerin­g, maar uitbaters van koffiebars zien wel dat ze die kosten al na enkele maanden hebben terugverdi­end, net omdat ze niet constant nieuw personeel moeten opleiden en er meer kopjes verkocht worden omdat men geen tijd verliest aan het manueel opschuimen.’

Toch benadrukke­n ze bij Schuilenbu­rg dat Perfect Moose de barista niet zal vervangen, maar hoogstens ondersteun­t. ‘Die scepsis is er altijd bij een innovatie’, weet Nele Mertens, marketing manager van Perfect Moose. ‘Koffielief­hebbers zweren in eerste instantie bij de ambacht van de barista. Maar ook gepassione­erde, geoefende barista’s zijn blij met Perfect Moose, zeker wanneer het druk wordt in de zaak en je soms handen tekortkomt om aan de lopende band koffies te maken.’

Mertens: ‘Het proces van de machine is op zich niet versneld, want dan gaat de kwaliteit verloren. Wel is het volledig automatisc­h, waardoor de barista in tussentijd andere dingen kan doen.’

Adriaens en zijn team zijn in 2017 gestart met de ontwikkeli­ng van Perfect Moose, en kunnen op

‘Ook geoefende barista’s zijn blij met Perfect Moose, zeker wanneer het druk wordt in de zaak en je soms handen tekortkomt om aan de lopende band koffies te maken

NELE MERTENS

Marketing manager Perfect Moose

Perfect Moose

Opgericht in

Verkoopcij­fers: interesse in het buitenland rekenen. Onder meer Duitsland en Australië zijn al fan. ‘Van sommige espressoma­chinefabri­kanten kregen we zelfs al de vraag of we het geautomati­seerde proces konden integreren in de espressoma­chine, zodat het eenzelfde toestel wordt. Dat zou wel zonde zijn van ons knappe design’, lacht Mertens.

Hoewel ze zich dankzij Perfect Moose geen zorgen meer hoeven te maken over het perfecte melkschuim, zullen barista’s tot nader order de latté artfiguurt­jes nog wel zelf moeten gieten.

 ??  ?? Jan Adriaens
Jan Adriaens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium