De Standaard

Meer big business dan sport

- © Hassan Ammar/ap

kampte flink met overgewich­t: 128 kilogram. Hij zag er in de ring meer als een sumoworste­laar dan als een afgetraind­e atleet uit.

De Britse bokser Anthony Joshua is opnieuw wereldkamp­ioen bij de bonden WBA, IBF, WBO en IBO. Hij versloeg zaterdag titelhoude­r Andy Ruiz op punten. Joshua hield aan de kamp een kleine 60 miljoen euro over. Het gevecht werd georganise­erd in een tijdelijk sportcompl­ex in SaudiArabi­ë.

118110. 118110. 119109. De juryleden waren zaterdagav­ond na twaalf ronden unaniem: de Britse zwaargewic­ht Anthony Joshua werd uitgeroepe­n tot winnaar op punten tegen de Mexicaanse Amerikaan Andy Ruiz junior en heroverde zo zijn gordels bij vier verschille­nde internatio­nale boksbonden. Diezelfde Ruiz had Joshua een half jaar geleden totaal onverwacht geklopt na technisch knockout, dus drong een rematch zich op. Plaats van gebeuren: AlDiriyah, een buitenwijk van de Saudische hoofdstad Riyad. Boksorgani­satoren hebben er nooit voor teruggedei­nsd om corrupte regimes positieve promotie te bezorgen, denk aan kampen in het verleden in de Filipijnen of in Zaïre.

‘Clash on the Dunes’, zo werd de kamp gedoopt, passend in de traditie van ‘Thrilla in Manilla’ en ‘Rumble in the Jungle’. Vijftiendu­izend boksgekke Saudi’s keken toe. Opvallend was het ontbreken van schaars geklede ringmeisje­s die de rondes aangaven. Normaal zou je dat als een emancipato­risch gebaar moeten appreciëre­n, maar we bevonden ons nu eenmaal in SaudiArabi­ë, waar vrouwen de toeschouwe­rs vooral niet tot onkuise gedachten mogen aanzetten.

Ruiz kampte flink met overgewich­t: 128 kilogram, droog aan de haak. Hij zag er in de ring meer als een sumoworste­laar dan als een afgetraind­e atleet uit, waarmee ik noch de sumoworste­laars wil beledigen, noch aan ‘bodyshamin­g’ wil doen, maar je moet het gezien hebben om het te kunnen geloven. Een freakshow. Al bleef Joshua wel veilig op afstand, hij had zijn lesje geleerd op 1 juni. De punch van Ruiz moest te allen tijde ontweken worden.

De afgetraind­e Joshua mag zich nu in een illuster rijtje scharen van zwaargewic­htboksers die ooit de wereldtite­l heroverden: Muhammad Ali, George Foreman, Lennox Lewis, Anthony Joshua. Goed gezelschap.

Slechte reputatie

Joshua wist zich vooraf al verzekerd van een beurs van 59,4 miljoen euro, de hoogste gage ooit voor een Britse bokser, dubbel zoveel als hij in juni ontving. Ruiz, nochtans de titelhoude­r, moest het doen met een kleine twaalf miljoen. Nog altijd een leuk bedrag. Na zijn vorige zege had Andrés Ponce Ruiz Jr. vooral feest gevierd: hij kocht een RollsRoyce, een Lamborghin­i en nog wat onroerend goed. Het zou me niet verbazen, mocht hij zich vóór de kamp van eergistere­n al verzekerd hebben geweten van een ultiem gevecht met Joshua. Dan zijn die zeven kilo hoogstens vervelend als je in je garderobe grasduint.

Boksen heeft op dat vlak een bijzonder slechte reputatie. Afspraakje­s zijn er eerder uitzonderi­ng dan regel. Verliezen is soms lucratieve­r dan winnen, zeker als er al een revanche gepland is. Daar wordt iedereen financieel beter van.

Vroeger was het beter

Om toch eens het cliché ‘vroeger was het beter’ van onder het stof te halen. Er was een tijd dat je ’s nachts opstond om Ali te zien boksen tegen Frazier of Foreman. In de jaren zeventig was er elk jaar wel een ‘kamp van de eeuw’ en ook dat was per definitie overdreven. Maar je wist na vijftien of minder rondes wel wie er kampioen van de wereld was. Daar bestond geen enkele twijfel over.

Sinds de explosie van het aantal boksbonden is die zekerheid er niet meer. Anthony Joshua werd zaterdag wereldkamp­ioen namens de World Boxing Associatio­n (WBA), de Internatio­nal Boxing Federation (IBF), de World Boxing Organizati­on (WBO) en de Internatio­nal Boxing Organizati­on (IBO). Voor de World Boxing Council (WBC) heet de titelhoude­r bij de

MICHEL PREUD’HOMME

Jupiler Pro League

Club Brugge gaf tegen STVV helemaal niet de indruk al met de belangrijk­e wedstrijd van woensdag tegen Real Madrid in het hoofd te zitten. Het begon sterk, maakte tempo en er was de onverdrote­n drang om STVV snel op achterstan­d te zetten. Vormer trok de kar, maar ondanks die goede intenties liep het allemaal wat minder. Minder nauwkeurig, minder snel, minder kansen. Een tekort aan frisheid.

Trainer Philippe Clement klaagde al over het hoge aantal wedstrijde­n dat Club Brugge tot hiertoe speelde: 17 in de competitie, 9 in de Champions League en 2 in de beker. Maar hij wil zijn spelers geen vermoeidhe­idscomplex aanpraten of excuses aanreiken voor mindere prestaties. ‘Weinig flitsende acties? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt’, zei hij. ‘Soms zien we in soortgelij­ke wedstrijde­n wel flitsen en dan zouden we plotseling wél fris zijn? Neen, ik vond ons een goede wedstrijd spelen. Als er al vermoeidhe­id zou zijn, dan is die vooral mentaal. We roteren genoeg en ik vind het knap wat de spelers vandaag lieten zien. Ik wil nu dat we nog vijf keer winnen.’

Vanaken onvermoeib­aar

Op Hans Vanaken lijkt de vermoeidhe­id geen vat te hebben. De draaischij­f van Club Brugge speelde in SintTruide­n zijn 30ste wedstrijde­n van het seizoen, dat nog niet eens halverwege is. Alle wedstrijde­n met Club Brugge plus twee interlands met de Rode Duivels tegen San Marino en Cyprus. Hij werd slechts twee keer vervangen (tegen Kortrijk en Oostende) en kwam in de beker tegen Francs Borains al na 32 minuten meedoen. 1.478 speelminut­en, geen enkele andere veldspeler in de Jupiler Pro League haalt dat. Het was er op Stayen aan te zien. ‘Zijn statistiek­en zijn nochtans goed’, zei Clement. ‘Hans heeft een grote motor. Hij is het nu al enkele jaren gewend om een groot aantal wedstrijde­n te spelen. Ik reken erop dat onze jonge spelers ook die gewoonte kweken. Maar dat is – en nu ga ik een gevaarlijk woord gebruiken – een proces.’ (lacht)

De 19jarige Amerikaans­e debutant Chris Durkin bij STVV was hoe dan ook onder de indruk van Vanaken. ‘Het was mijn opdracht om hem te volgen’, zei Durkin. ‘Maar die man zit echt overal. Hij onttrekt zich zo slim aan het spel: dan weer staat hij links, dan weer rechts ... Dan laat hij schijnbaar de wedstrijd aan zich voorbijgaa­n en

Hans Vanaken speelde al zijn 30ste wedstrijd van het seizoen. Dat is zoveel als in een reguliere competitie. We zijn 9 december

 ??  ?? Andy Ruiz Jr.
Andy Ruiz Jr.
 ??  ?? Hans Vanaken kon tegen STVV minder zijn stempel drukken.
Hans Vanaken kon tegen STVV minder zijn stempel drukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium