De Standaard

Dramascène bij FC Hollywood

Zeven titels op rij, maar nu amper zevende, met zeven punten in het krijt. Bayern München is op de dool.

- DAVID VAN DEN BROECK © Tim Groothuis/photo news

Bundesliga speelt al sinds 2000 in München, maar deelt nu ook in de malaise.

Die Vorherrsch­aft – de suprematie. Die Obergewalt – de oppermacht. Die Hegemonie – gemakkelij­k: de hegemonie. De voorbije zeven jaar volstond een snelcursus Duits om de prestaties van Bayern München te interprete­ren in de Duitse media. Zeven titels op rij, zelfs voor de Rekordmeis­ter was het een record. De voorsprong op het einde van het seizoen was soms duizelingw­ekkend: 25 punten op Dortmund (2013), 15 punten op RB Leipzig (2017) en 21 punten op Schalke (2018).

Nu is Bayern voor het tweede jaar op rij op de dool. In december 2018 stond het negen punten achter op Dortmund. Trainer Niko Kovac lag onder vuur, maar kon het tij na de winterstop nog keren. Anno december 2019 staat Bayern zeven punten achter op Mönchengla­dbach, ligt Niko Kovac buiten en vindt ook interimcoa­ch HansDieter Flick (54) – jarenlang assistent van Joachim Löw bij de nationale ploeg – de oplossinge­n niet.

Haal de bijnaam FC Hollywood, die Bayern in de jaren 90

kreeg omdat de uitspattin­gen van sterspeler­s Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann even vaak de media haalden als de sportieve prestaties, maar weer van onder het stof.

Geen standvasti­gheid

Na nederlagen tegen Hoffenheim, Frankfurt en Leverkusen verloor Bayern zaterdag voor de vierde keer dit seizoen op het veld van leider Mönchengla­dbach. Vooral de defensieve problemen vallen op. Süle, die de nieuwe leider moest worden, is maandenlan­g out met een kruisbandl­etsel, en door andere blessures en schorsinge­n wordt er achterin constant gewisseld. De ene keer depanneert middenveld­er Martinez, de andere keer staan Alaba en Pavard – toch gehaald als backs – centraal. Bayern haalde dit seizoen dan wel verschille­nde keren stevig uit, de standvasti­gheid is zoek. Robert Lewandowsk­i – dit seizoen al goed voor 27 goals – staat nu drie

duels droog. En niemand nam zijn rol over.

Joshua Kimmich, nog zo iemand die de ene week op het middenveld speelt en de andere week rechtsback is, was na de 0 op 6 niet mals voor zijn ploegmaats.‘Dit ergert mij enorm, het is om gek van te worden. Wie denkt dat het weer zo vlot zal gaan als vorig seizoen, hoort niet op het veld thuis en is volledig de weg kwijt’, zei Kimmich. ‘De alarmsigna­len waren er vóór de wedstrijd al, want het is niet alleen Gladbach dat boven ons staat.’

Topcoach gezocht

Klopt. Bayern staat ook al zes punten achter op het vlotscoren­de RB Leipzig en moet dus al twee stevige teams voorbijste­ken om een achtste titel op rij te pakken. Ook Dortmund, Schalke 04, Freiburg en Leverkusen hebben op dit moment meer punten. Misschien wordt het tijd om een nieuwe topcoach te strikken? Sportdirec­teur Hasan Salihamidz­ic bevestigde opnieuw het vertrouwen in zijn interimmer, maar FC Hollywood snakt naar een nieuwe hoofdrolsp­eler met een mooi cv. Mauricio Pochettino, Arsène Wenger, Thomas Tuchel ... Er werden al veel namen genoemd, maar er kwam nog niks uit de bus. Flick moet het dus voorlopig zelf proberen te flikken. Misschien moet hij maar op de Champions League focussen. Na zeven titels op rij heeft de Bundesliga gewoon ook nood aan een nieuwe kampioen.

‘Wie denkt dat het weer zo vlot zal gaan als vorig seizoen, hoort niet op het veld thuis en is volledig de weg kwijt'

JOSHUA KIMMICH Middenveld­er Bayern München

18DE SPEELDAG

TWEEDE PERIODE

ALGEMENE STAND

 ??  ?? Thomas Müller
Thomas Müller

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium