De Standaard

Het is aanpassen of verdwijnen voor onze bedrijven

-

Veel Belgische kmo’s lijken niet te beseffen dat ze duurzaam moeten gaan ondernemen, schrijft KOEN DE LEUS. De keuze is nochtans eenvoudig: het is meewerken aan de oplossing, of verdwijnen.

Net voor de aftrap van de klimaattop in Madrid riep het Europees Parlement de ‘klimaatnoo­dtoestand’ uit om Europa tot ambitieuze­re doelstelli­ngen aan te sporen. De Europese Commissie kondigde aan van Europa het eerste klimaatneu­trale continent te willen maken. De Europese Investerin­gsbank (EIB) zal zich omvormen tot Europese klimaatban­k. Ondernemin­gen zullen – als het van de Commissie afhangt – kunnen profiteren van goedkopere groene leningen door de kapitaalve­reisten voor die leningen bij banken te verlichten. Het draagt allemaal bij tot de bewustword­ing, maar zijn de ondernemin­gen aan boord?

De zeroemissi­edoelstell­ing die in Madrid door steeds meer landen beleden werd, vergt diepgaande wijziginge­n in alle sectoren. Er zullen winnaars en verliezers zijn. Dat laatste is nog niet doorgedron­gen tot veel Belgische kmo’s. Ondervraag­d over het klimaat in de exportbaro­meter van Credendo/Trends, meent meer dan twee derde van de bedrijven dat klimaatver­andering geen impact zal hebben op hun activiteit­en. En amper vijftien procent ziet kansen in de transitie naar die CO2arme economie. Dat is een grove onderschat­ting van de risico’s én opportunit­eiten.

Bedrijven moeten ook rekening houden met de toenemende maatschapp­elijke druk

Zware crisis

Inzake risico gaf ratingbure­au Moody’s vorige week een schot voor de boeg. Het zette de verwachtin­gen voor de AAArating van Exxon Mobil op negatief door de vermoede ongunstige impact die de evolutie richting een CO2neutral­e economie op dat bedrijf zal hebben. Moody’s identifice­erde vorig jaar elf sectoren, van scheepvaar­t over chemie en bouwbedrij­ven tot autoconstr­ucteurs, waar 2.200 miljard dollar aan beoordeeld­e schulden om diezelfde reden een neerwaarts­e bijstellin­g van de rating riskeren.

Het financiële risico als gevolg van de klimaatver­andering is tweeërlei: fysiek risico, zoals schade aan gebouwen en infrastruc­tuur, en transitier­isico. Dit laatste is het gevolg van wijziginge­n in de klimaatwet­geving, gebruikte technologi­e of marktsenti­ment bij de transitie naar die nieuwe economie. Bedrijven die zich niet aanpassen, riskeren een afwaarderi­ng van hun activa. De Bank of England raamt die potentiële verliezen op 20.000 miljard dollar, gespreid over diverse sectoren.

Vastgoed loopt een groot risico. Wereldwijd staat de sector in voor 29 procent van de uitstoot van broeikasga­ssen. Om de afspraken van Parijs te halen, moet de CO2uitstoo­t 80 procent lager tegen 2050. Vastgoedbe­drijven die hier geen rekening mee houden, zien zich binnenkort verplicht tot enorme afschrijvi­ngen op onverhuurb­are gebouwen. Of dure investerin­gen. Maar ook andere sectoren lopen gevaar. Hoe langer dit transitier­isico wordt genegeerd, hoe groter het gevaar voor een klimaatger­elateerd ‘Minsky’moment: een plotseling­e neerwaarts­e aanpassing, die ontaardt in negatieve groei en een zware crisis.

Bedrijven moeten niet alleen rekening houden met veranderen­de wetgeving en nieuwe technologi­eën, maar ook met toenemende maatschapp­elijke druk. Autoconstr­ucteurs die in de jaren 70 sjoemelden met emissiesta­ndaarden kwamen er vanaf met een symbolisch­e boete. Sinds een tiental jaar is het lachen hen vergaan, met als apotheose de 35 miljard dollar boete voor Volkswagen in 2015. Het aandeel speelde op enkele maanden tijd twee derde van zijn waarde kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium